Bezpośrednie włączenie długich adaptacyjnych

wyrkos

Zadomawiam się
A co zrobić jak na ekranie nie ma ikonek świateł co u mnie często się zdarza?
Trzeba mignąć długimi przyciskiem na kierownicy żeby się pojawiły. Druga opcja to główne menu na ekranie. Dodatkowo jeśli po lewej stronie ekranu wyświetla się zielona ikona świateł pozycyjnych lub mijania to też da się w nie kliknąć.

facet

Fachowiec
Mrugasz długimi, adaptacyjne się wyłączają, klikasz na ikonke świateł na ekranie, pojawia się menu świateł (to od przeciwmgłowych itd.), wyłączasz automatyczne światła, włączasz i znowu są matrycowe bez mrugania długimi.
Trochę to popieprzone bo nigdy nie wiem czy mam włączone czy nie bo ikona jest na niebiesko na AUTO

eimi

Pionier e-mobilności
No w Tesli jest to słabo rozwiązane. Ale powodem może być to, że nie ma zwykłej dźwigni która ma tak naprawdę dwie pozycję. W HL mamy jeden przycisk...
nie w Tesli tylko w 3 HL, w starej 3 i Y jest tak jak w każdym normalnym samochodzie

facet

Fachowiec
Tak masz rację, tylko ikona jak klikniesz na ikone swiateł się świeci ze włączone, w lewym górnym nieaktywne bo na zielono ale i tak sie nie właczy, trzeba wylączyć włączyć i dopiero sie włączy. Tak sie dzieje jak komuś migniesz kierom długimi.

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Pacjent to model 3 highland 2024 z softem 2025.2.6. Mam włączone światła adaptacyjne w ustawieniach (Sterowanie > Światła > Reflektory adaptacyjne). Czy jest możliwe włączenie długich w trybie "adaptacyjnym", ale nie przechodząc przez "zwykłe" długie? Konkretnie chodzi o to, że włączając długie przez dłuższe naciśnięcie przycisku w czasie naciskania nie działa matrycowość, czyli oślepiamy wszystkich. Przy włączaniu tempomatu lub autopilota światła od razu przechodzą w tryb "długie adaptacyjne" - jak uzyskać taki efekt, ale bez włączania tempomatu/autopilota? :)
ja robię to w taki sposób, że jeżeli jedzie przede mną lub z naprzeciwka jakiś samochód to na chwilę włączam autopilota i natychmiast go wyłączam - wówczas "adaptacyjne" pozostają aktywowane bez przechodzenia przez "zwykłe" drogowe. Natomiast jeżeli nikogo oprócz mnie nie ma na drodze i jestem poza terenem zabudowanym to wówczas "adaptacyjne" aktywuję przez długie naciśnięcie świateł drogowych. Może nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie ale myślę, że po zmroku lepsze niż odrywanie wzroku od drogi i aktywowania z ekranu