BMS_a142_SW_Isolation_Degradation - HV bateria do wymiany?

eugtor

Posiadacz elektryka
Dostałem dziś info z serwisu że inwerter (przy tylnym silniku) został zakwalifikowany do wymiany. Część została zamówiona, montaż nowego inwertera planowany w sobotę, samochód do odbioru po testowaniu w poniedziałek.
Inwerter zostanie wysłany do Holandii dla głębszej diagnostyki i identyfikacji przyczyny powstania usterki z izolacją. Będę komunikował z serwisem później, chcę otrzymać jak najwięcej szczegółów odnośnie tego inwertera i co się w ogóle stało.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Nie mniej jednak ciekawy przypadek. Mam nadzieję że się uda!

krzyss

Pionier e-mobilności
W sobotę muszą zakończyć pracę montażowe, potem jazda testowa i gotowe. Czyli serwis jest pewien tego że to inwerter. Takie info uzyskałem od konsultanta przez telefon.
Pewnie sciemniaja :)
Ale zycze aby autko szybko naprawili.

eugtor

Posiadacz elektryka
Masz w apce jakiś dokument wyceny naprawy ?
Nie mam na razie, może w sobotę po zakończeniu prac serwisowych coś dostanę.
Pewnie sciemniaja :)
Ale zycze aby autko szybko naprawili.
No nie wiem. Dziś miałem rozmowę na żywo z serwisantem, powiedział że jakiś mały procent tych inwerterów wychodzi z fabryki z prawie niezauważalną wadą (niby uszkodzeniem mechanicznym). Wada ta może doprowadzić właśnie do naruszenia "izolacji" w zakresie od 6 do 15 kkm. No miałem akurat 6100 na liczniku 🙂

ClassicGOD

Leaf on the wind
Do naruszenia izolacji może dojść w dowolnym elemencie który korzysta z wysokiego napięcia. Może się to zdarzyć w kompresorze klimatyzacji, inwerterze, czy nawet w grzejniku PTC. Więc podane źródło awarii jak najbardziej wiarygodne, szczególnie że jest to element chłodzony cieczą więc np uszkodzone uszczelnienie czy pęknięty kanalik mogą do tego doprowadzić.
Wiesz może ile kosztuje taki inwerter ?
wg cennika linkowanego w tym wątku około 4-5k pln netto zależenie od wersji.

eugtor

Posiadacz elektryka
Samochód odebrany 23.10.2024. Na razie wszystko działa jak od nowości, przejechane prawie 500 km z nowym inwerterem. Z serwisu jestem ogólnie zadowolony. Trochę długo to potrwało, ale miałem samochód zastępczy także było całkiem spoko.