Boombox Tesla najnowsza aktualizacja

Michal

Moderator
Podobno wszędzie tam gdzie są kamery + klapka portu ładowania są małe wyloty wentylacji, które lekko dmuchają powietrzem z wewnątrz, osuszając i podgrzewając w ten sposób te miejsca.

ciastek

Pionier e-mobilności
Podobno wszędzie tam gdzie są kamery (...) są małe wyloty wentylacji (...)
Wątpię. Z instrukcji Modelu 3:
W obudowie kamery, zwłaszcza jeśli pojazd jest zaparkowany na zewnątrz, w chłodnym i wilgotnym miejscu, może dochodzić do skraplania pary wodnej. Na ekranie dotykowym może pojawić się komunikat o zablokowaniu kamery i tymczasowym ograniczeniu działania niektórych lub wszystkich funkcji Autopilota do czasu, aż obraz z kamery będzie wyraźny. Aby zapobiec skraplaniu pary wodnej, należy przygotować kabinę, ustawiając w niej wysoką temperaturę, włączając odmrażanie przedniej szyby i kierując przednie nawiewy powietrza w stronę słupków drzwi

Michal

Moderator
DÆrik nagrywał o tym filmik - pokazywał odmrożone kamerki, a Bjorn pokazywał w jakimś filmie odmrażanie portu ładowania.
, jednak rzeczywiście dotyczyło to tylko tych przednich i w repeterach, a nie w słupkach. Chociaż wydaje mi się, że w modelach 2021+ te w słupkach też miały jakieś dogrzewanie, tylko nie mogę teraz tego znaleźć...

slaveq

Pionier e-mobilności
Już odparowała, wystarczyło że auto zostawiłem na godzinę po jeździe do ostygnięcia. Z tego co czytałem na forach zagranicznych to kamery boczne są otwarte i klima wywiewa z nich wilgoć. Kamera przednia ma swoje ogrzewanie.

p0li

Pionier e-mobilności
Jak się temat lamp u niego skończył? Wymienili czy powiedzieli, że ten typ tak ma, i dopóki nie ma akwarium to nie wymienią?
nie wiem - ale moge zapytac jak chcesz

p0li

Pionier e-mobilności
Dobrze, że zwróciłeś mu na to uwagę, bo jeszcze za długo cieszyłby się autem ;)
on podchodzi do tematu bardzo pragmatycznie - kupil dwie tesle zeby pobrac po 6 tys doplat (poki jeszcze sa) i jak potrzyma pol roku chce sprzedac do szwecji za cene wyzsza od zakupu
wiec radosc akurat czerpie z innych faktow :p

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Mam juz pomysl jak wymusic wymiane zaparowanych lamp…
Zatrzymujesz sie przy drogowce idziesz do Panow Policjantow mowisz jak jest ze lampy zaparowane i zeby zatrzymali dowod rejestracyjny.
Potem z tym zatrzymaniem do tesli na wymiane i na przeglad. Tylko chyba ten przeglad z 80.- kosztuje taki po zatrzymaniu. Ale cyk i masz odrazu lampy wymienione. Nie wierze ze tesla odmowi wymiany przy zatrzymanym dowodzie.
Ja temat ogarnąłem tak jak na screenach. Mam nadzieję, że coś ruszą…

Attachments

• BEB9EA76-AA76-4939-A307-AC04484A491A.png
    BEB9EA76-AA76-4939-A307-AC04484A491A.png
    453,2 KB · Liczba wyświetleń: 23
  • 992EE0F4-B8A3-4D2B-9CBD-146189DAD21F.jpeg
    992EE0F4-B8A3-4D2B-9CBD-146189DAD21F.jpeg
    280,9 KB · Liczba wyświetleń: 22

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja temat ogarnąłem tak jak na screenach. Mam nadzieję, że coś ruszą…
Chcesz mam historyczne już ale ładne :)
Mi chcieli wymienić l ale kupilem i sam to zrobilem Szkoda było mi czasu
20211215_080846_copy_800x450.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
Po myjni. Ale ma dwie dziurki, ktore zrobiłem w pierwszych miesiącach użytkowania. Przedmuchałem i zaślepiłem. Po czym jedna zaślepka wypadła (silikon)
Orginalne parowanie bylo mniejsze :)
Miałem wymienić gwarancyjnie, co pomimo tych działań było możliwe (początki istniena Tesli u nas), ale taniej per saldo, mi wyszło kupić tanio lampę i wymienic samemutempFileForShare_20220129-205822_copy_800x518.jpg