Bot telegram do ładowania - ktoś używa? Co to jest?

Michciu94

Zadomawiam się
Witam.

W Internecie znaleźć można informacje o jakimś ,,bocie telegram” do ładowania, który podobno ma dobre stawki. Nie mogę znaleźć dokładniejszych informacji o co chodzi, jak to uruchomić itp. - może ktoś się spotkał z czymś takim i rozjaśni temat?

Pozdrawiam

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Witam.

W Internecie znaleźć można informacje o jakimś ,,bocie telegram” do ładowania, który podobno ma dobre stawki. Nie mogę znaleźć dokładniejszych informacji o co chodzi, jak to uruchomić itp. - może ktoś się spotkał z czymś takim i rozjaśni temat?

Pozdrawiam
Ktoś pewnie prowadzi swój kanał na Whatsup gdzie wysyła promocje. Nie mogę nic odszukać na ten temat.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Mam telegrama ale nie znalazłem. Podaj dokładniej nazwę kanału

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Był kiedyś taki, sposób na pranie pieniędzy. Oni kradną numery kart kredytowych którymi płacą za sesje (względnie włamania na konta) a Ty i przelewasz czyste pieniążki.
Uważajcie na takie okazje... można się w niezłe tarapaty wkręcić.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
UWAGA!!! TO SCAM!!! NIE DAJ SIĘ NA TO NABRAĆ!!!

Screenshot 2025-02-03 at 16.08.43 Medium.jpegScreenshot 2025-02-03 at 16.09.05 Medium.jpegScreenshot 2025-02-03 at 16.09.48 Medium.jpegScreenshot 2025-02-03 at 16.10.14 Medium.jpegScreenshot 2025-02-03 at 16.10.59 Medium.jpegScreenshot 2025-02-03 at 16.13.47 Medium.jpeg

Jak to nie jest SCAM to ja jestem św Mikołaj... ktoś kupuje za nas jakieś konto do logowania, płaci nie wiadomo czym, my płacimy mu przez Stripe... wiadomo co dalej.

Opiszę dla tych mniej kumatych po co to ktoś robi:
1. Ktoś kradnie karty kredytowe (może nimi płacić w internecie) - wiadomo, nie może kupować dla siebie, bo wydałby swój adres, w sklepie też za jedzenie nie zapłaci...
2. Aby spieniężyć ukradzioną kartę to KUPUJE COŚ DLA CIEBIE, a ty mu płacisz już "prawilnie" dotację na PayPal lub Stripe (tam "raczej" Cię nie okradnie)

Jak działa w tym przypadku ładowania samochodów:
1. Kupujesz za 30 Euro kartę do ładowania od "złodzieja" (on podpina do niej kradzioną kartę kredytową) -
2. Ładujesz samochód (niby taniej niż na słupku jest napisane, bo frajerzy się znajdą) małe kwoty schodzą z konta, ciężkie do wykrycia... szczególnie jak ktoś nie zagląda na wyciąg z karty...
3. Przez jakiś czas udaje ci się ładować taniej, płacisz mu za ładowania później (lub możesz mu nawet nie zapłacić... ale mają twoją rejestrację - monitoring)
4. W końcu ktoś zgłasza kradzież karty, szukają winnego, trafiają do Ciebie, bo to Twoje konto i Twój samochód się ładował.
5. Dochodzenie itd. zostałeś SŁUPEM.

Takich botów jest tysiące, widać Ukraińskie pochodzenie, co jeszcze w tych czasach bardziej utrudnia wykrycie scamera.

Attachments

• Screenshot 2025-02-03 at 16.13.47.jpeg
    Screenshot 2025-02-03 at 16.13.47.jpeg
    594,7 KB · Liczba wyświetleń: 9

Michciu94

Zadomawiam się
Tak czułem, że to scam, bo informacji mało w internecie, Ukraińskie konto też mi włączyło czerwoną lampkę. Dzieki za wyjaśnienie ;)

A jest jakas karta która pozwoliłaby korzystać z różnych ładowarek w miarę rozsądnych pieniążkach? Wiem, że BMW ma fajna oferte, ale tylko dla ich klientów.

Na codzień używam Green Way bo mają dobrą cenę AC (ładuje się jedynie na publicznych), DC też nie najgorzej ale często konkurencja ma taniej bez abonamentów, ale też w różnych godzinach różne ceny, trzeba mieć milion appek i na bieżąco sprawdzać ceny :D

pbr

Posiadacz elektryka
Tak czułem, że to scam, bo informacji mało w internecie, Ukraińskie konto też mi włączyło czerwoną lampkę. Dzieki za wyjaśnienie ;)

A jest jakas karta która pozwoliłaby korzystać z różnych ładowarek w miarę rozsądnych pieniążkach? Wiem, że BMW ma fajna oferte, ale tylko dla ich klientów.

Na codzień używam Green Way bo mają dobrą cenę AC (ładuje się jedynie na publicznych), DC też nie najgorzej ale często konkurencja ma taniej bez abonamentów, ale też w różnych godzinach różne ceny, trzeba mieć milion appek i na bieżąco sprawdzać ceny :D
Na bierząco tak (w sumie jak z ICE) natomiast milion apek to przesada bo w PL w 99% przypadków wystarczą 2-3.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
to teraz pora na fejkowe kody QR do opłacania ładowarek które wymagają podania danych karty oraz zrobienia "tymczasowego" zasilenia 100zł