Brak kabla Type 2

adamusek

Posiadacz elektryka
W PL nie ma raczej. Minusem kabla 22kW jest jego grubosc i mala elastycznosc. Ale mennekes co daja w tesli zdaje sie jest 22kW i w miare cienki i elastyczny.
ja też mam Mennekesa 22kW i jest cienki i elastyczny nawet na mrozie. Taka żółta wersja ;)

kantosPL

IONIQ 5 2025 63kWh
Wszystko OK, jak ktoś jeździ swoim EV wyłącznie po Polsce. Zaznaczyłem to w mojej wypowiedzi powyżej, więc Twój post to raczej pisanie dla pisania.
Najbliższy taki słupek jest 1000 km od mojego domu. Na kiego grzyba mi ten kabel?
Dajesz słabe rady

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Wyścig jest jeden: aby to Forum pomagało sobie nawzajem (a nie dokuczało) i przekazywało prawidłowe info.

W tym wątku i przekazałem prawidłowe info dotyczące różnic kabla i starałem się poprzez to pomóc, niestety skończyło się jak zwykle :oops:

Mamy piątek (u mnie bardzo ładny), szkoda dnia na kłótnie. Kupcie jaki kabel chcecie 👍

krzyss

Pionier e-mobilności
A ty nadal taki spiety jestes :)

Realnie kupowanie kabla type2 jedno fazowego nie ma absolutnie zadnego sensu. Kabel lepszy zawsze nam sie przyda. Kabel powinien byc minimum 11kW 3 fazy. A jesli mozemy i nie odstrasza nas grubosc i waga kabla najlepiej 22kW.
Jezdze EV od ponad 6 lat, nigdy nie spotkalem slupka 1 fazowego. Czesciej dostawalem gniazdo niebieskie 1 fazowe 16/32A
Wiem ze w UK czy na polnocy europy takie cos moze sie trafic ale raczej nie bedzie to zaden problem bo to jest jakis skrajny przypadek, a wtedy ladowanie czy to bedzie 3 czy 7kW nie robi roznicy. W tych krajach na kazdym kroku mamy sporo stacji ladowania. Podnoszenie tego do skali jakiegos problemu jest w moim mniemaniu pomijalne. Brac tani 11 albo 22kW. Ja polecam mekkenes 22 bo sa dosc elastyczne i w miare cienkie.

adamusek

Posiadacz elektryka
ja mialem 1f ale sprzedałem bo ten mennekes bardziej elastyczny od starego 1f 32A. Rzadko używam ale powiedzmy w roku 3-4 razy jest potrzebny. Jak sie dobrze poszuka to wychodzi w cenie 1f

Ev3

Pionier e-mobilności
A ty nadal taki spiety jestes :)

Realnie kupowanie kabla type2 jedno fazowego nie ma absolutnie zadnego sensu. Kabel lepszy zawsze nam sie przyda. Kabel powinien byc minimum 11kW 3 fazy. A jesli mozemy i nie odstrasza nas grubosc i waga kabla najlepiej 22kW.
Przecież o taki mu chodziło....