Brak ładowania CCS2

edward93

Nowy na Forum
Witajcie, jestem nowym użytkownikiem modelu ec4 z 2024roku. Mam problem z ładowaniem gniazdem CCS2. Otóż gdy podłączam do stacji pokazuje że zaczyna ładować po chwili ładowanie zakończone. Jak podepnę inne gniazdo wszystko działa bez problemu. Gniazdo działa bo inne auta bez problemu się ładują. Trzeba coś włączyć?

Gniazdo ma ładowanie 50kwh druga ładowarka ma 20kwh i ładuje od razu.

KrzysztofFly

Moderator
Witajcie, jestem nowym użytkownikiem modelu ec4 z 2024roku. Mam problem z ładowaniem gniazdem CCS2. Otóż gdy podłączam do stacji pokazuje że zaczyna ładować po chwili ładowanie zakończone. Jak podepnę inne gniazdo wszystko działa bez problemu. Gniazdo działa bo inne auta bez problemu się ładują. Trzeba coś włączyć?

Gniazdo ma ładowanie 50kwh druga ładowarka ma 20kwh i ładuje od razu.
No to trochę w tej wypowiedzi namieszałeś, może spróbuj ją edytować, aby łatwiej nam było wyłapać jej sens (gniazdo CCS2 jest w samochodzie, wtyczka CCS2 jest przy stacji ładowania).
Może zacznij od lektury tego artykułu:

edward93

Nowy na Forum
Okej, wytłumaczę bardziej jaśniej.

Chcąc ładować samochód wtyczką CCS2 wyskakuje po chwili komunikat że samochód naładowany przy poziomie baterii poniżej 50%

PatiEK_PL

Zadomawiam się
Komunikat masz na stacji ładowania czy na ekranie samochodu?
Ładuje "chwilę" czy kilka minut?
Nie masz jakichś ustawień ładowania porobionych przypadkiem? Limit naładowania albo czasowe?

edward93

Nowy na Forum
Tak na stacji ładowania mam komunikat najpierw
Inicjalizacja potem przeskakuje od razu ładowanie zakończone. Zaznaczę że stacja ma 2 wyjścia CCS2 ora typ 2 i tym drugim mogę normalnie ładować

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak na stacji ładowania mam komunikat najpierw
Inicjalizacja potem przeskakuje od razu ładowanie zakończone. Zaznaczę że stacja ma 2 wyjścia CCS2 ora typ 2 i tym drugim mogę normalnie ładować
Probowales na innej stacji ?
Jaki operator tej co Ci przerywa ?
Auto nowe/uzywane, kiedys dzialalo ?

edward93

Nowy na Forum
Próbowałem na kilku stacjach w mieście na każdej to samo. Operatorów nie znam, auto nowe kilka dni temu odebrane. Zgłosiłem usterkę jutro pójdzie na serwis niech sprawdzą.

KrzysztofFly

Moderator
Próbowałem na kilku stacjach w mieście na każdej to samo.
No jeśli problem występuje na kilku stacjach, to musi być coś z autem.
Operatorów nie znam, auto nowe kilka dni temu odebrane. Zgłosiłem usterkę jutro pójdzie na serwis niech sprawdzą.
Jeśli auto nowe, to niech się serwis martwi. Należy domniemywać, że to jakaś wada fabryczna, a nie usterka i wydano Ci niesprawny samochód.
W sumie nie kojarzę aby ktoś na naszym forum miał podobny problem ze swoim Stellantisem. Jeśli już bywały jakieś problemy, to tylko z ładowaniem AC.

KrzysztofFly

Moderator
Myślałem po prostu że ja coś robię nie tak,
No tego także nie można wykluczyć ;), jednak jeśli masz ten problem na kilku różnych stacjach i ładowanie się rozpoczyna, a po chwili przerywa, to raczej szansa na to, że robisz coś źle jest bardzo mała ;).
ale zobaczymy co powie serwis, jak coś będę wiedział dam znać jak to się wszystko rozwiązało.
Koniecznie informuj nas na bieżąco, może kiedyś komuś się takie informacje przydadzą.