Buda enyaqa/Q4, Wydajność tesla/kia

Robur82

Fachowiec
Jakieś propozycje użytkowego wszechstronnego auta, żeby zapakować zabawki na wyjazd, deskę surfing, box na dach, rowery na hak/dach. Jak mam kupić nowe auto i będę użytkował je kilka lat, chciałbym wszechstronne i przyjemnie wykonane w środku.
Najlepiej coś ala kombiak bmw5, passat, 508sw, ale nie ma takich.
Teraz są Suvy, nadwoziowo najbardziej pasuje enyaq/q4, maja relingi, hak, dość pojemne bagażniki, droższe wersje fajnie wykończone w środku, ale co z tego jak prędkość ładowania jest max 135kw, w Alpy czy do Chorwacji nie pojadę. Jedunie w PL da się przeżyć jakoś tę prędkośc ładowania.
TMY/EV6/Ionic 5-6 fajnie szybko ładują się, ale znów nie mają relingów. W TMY na youtube widziałem jakąś prowizorę za szybą chyba w drzwi montowaną do dachu, Kia nawet nie wiem, ale czynność która jest upierdliwa i zabiera ileś tam czasu już jej nie robi się. Co z tego, że te auta maja wydajny napęd jak też nigdzie nimi nie pojadę, nie mam jak zapakować się.

nabrU

Pionier e-mobilności
Zaraz zaraz, a takie foty widział:

1695052147827.png

1695052122077.png

Robur82

Fachowiec
15lat temu miałem w fiacie brawo mocowania pod drzwiami, powginałem boczki dachu, wyrobiły się otwory od śrub i szpeciły. Powiedziałem sobie, że tylko auto z relingami
Teraz jak to Tesla wymyśliła, podejrzewam, że podobnie jak w bravo, oraz ile czasu zajmuje montaż tych belek? Używa ktoś tego?
Dlaczego tradycyjni producenci stosują relingi, a nie idą drogą Tesli?

Jaceq

Posiadacz elektryka
15lat temu miałem w fiacie brawo mocowania pod drzwiami, powginałem boczki dachu, wyrobiły się otwory od śrub i szpeciły. Powiedziałem sobie, że tylko auto z relingami
Teraz jak to Tesla wymyśliła, podejrzewam, że podobnie jak w bravo, oraz ile czasu zajmuje montaż tych belek? Używa ktoś tego?
Dlaczego tradycyjni producenci stosują relingi, a nie idą drogą Tesli?
Na filmikach montaż wygląda dość prosto.. Właśnie zamówiłem belki więc za kilka dni będę mógł Ci opisać z własnej perspektywy 😉

Halisep

Zadomawiam się
A jaki budżet? Taycan Cross Turismo zaspokaja wszystkie wymienione potrzeby. Relingi, szybkie ładowanie, ładne wnętrze i póki co jedyne kombi EV, więc i pakowanie rzeczy na dach jest łatwiejsze. A i hak nie szpeci na stałe jeśli chcesz bagażnik rowerowy z tyłu.
Do EV6 ludzie montują Thule Evo Clamp.

viallos

Pionier e-mobilności
Zarówno w TM3 jak TMY używam bagażnika Tesli ... montaż jest banalny i zajmuje mi maks 10min ... nic się nie wyciera bo całe mocowanie jest pod spodem a na lakier przyklejasz naklejkę za pierwszym razem i potem już jej nie ruszasz.

Popatrz sobie na moje posty gdzie masz zdjęcia z boksem, rowerami albo to i to oraz zużycie.

Michal

Pionier e-mobilności

Michal

Pionier e-mobilności
Dlatego podaję na tacy metodę, a nie wynik ;)
Przy czym musiałem zrobić 3 wyszukania żeby znaleźć: box, boks i dopiero boxem trafiłem

Bronek

Pionier e-mobilności