jarqu

Posiadacz elektryka
aktualizacje są OTA, więc co miałoby stać na przeszkodzie abyś ją otrzymał, jeśli się pojawi?
zobacz ile obecnych modeli samochodów BYD dostało aktualizacje OTA z tego co wiem niewiele, ale może mam błędne dane?

Nolte

Zadomawiam się
jako ciekawy samej marki, czasami przeglądam posty użytkowników innych modeli BYD (i to w PL) piszą że otrzymują aktualizacje i to wcale nie rzadko, czyli BYD chyba stara się trzymać tą malutką chińską rączkę na pulsie 😄

screen z hiszpańskiego forum Surf'a o kolejnej aktualizacji:

Attachments

• obraz_2025-07-02_130909572.png
    obraz_2025-07-02_130909572.png
    264,3 KB · Liczba wyświetleń: 6

Ev3

Pionier e-mobilności
aktualizacje są OTA,
W Surfie też?
więc co miałoby stać na przeszkodzie abyś ją otrzymał, jeśli się pojawi?
Tak jak w Kia, może się okazać, że brakuje czegoś w hardware żeby zadziałała....
I owszem, są też, dla nowych roczników, a starsze nie dostaną bo np. urządzenie nie ma dość pamięci....

jarqu

Posiadacz elektryka
KIA za akutualizacje OTA każe sobie słono płacić a praktycznie nic ta aktualizacje nie dają także, no BYD mam nadzieje że będzie lepsze mimo wszystko pod tym wzglądem :D nie oczekuje poziomu jak tesla ale że te aktualizacje będą i coś realnie będą poprawiać. :)

nabrU

Moderator
To chińska marka która idzie w ilość a nie jakość co by BYD o sobie nie mówiło że chce być troche premium.

BYD raczej nie aspiruje do marki premium (to takie same gadanie jak Tesla i marka premium). Za to jego inne marki (Denza, Yangwang i Fangchengbao) już tak

Ev3

Pionier e-mobilności
KIA za akutualizacje OTA każe sobie słono płacić a praktycznie nic ta aktualizacje nie dają
Jak nie dają?
Zupełnie zmieniły mi w czasie funkcjonalność nawigacji (bez znaczenia czy przyszły OTA czy nie, bo są te same).

Teraz samochód sam potrafił zaplanować ładowania na dłuższej trasie.
Nie wiem (bo już go nie mam) czy też już Soul dostał tą samą wersję którą mam w Ioniqu, ale po ustawieniu odpowiednich filtrów (np. tylko na Ionity) działa to mniej więcej tak jak planowanie trasy w Tesli.

Możesz sie zdać na samochód i go słuchać, pokazuje kiedy i gdzie ładować, od ilu do ilu %, ile % będziesz miał po przyjeździe do danego punktu.
Różnica w działaniu do tego co miałem na starcie jest zasadnicza.

jarqu

Posiadacz elektryka
Jak nie dają?
Zupełnie zmieniły mi w czasie funkcjonalność nawigacji (bez znaczenia czy przyszły OTA czy nie, bo są te same).

Teraz samochód sam potrafił zaplanować ładowania na dłuższej trasie.
Nie wiem (bo już go nie mam) czy też już Soul dostał tą samą wersję którą mam w Ioniqu, ale po ustawieniu odpowiednich filtrów (np. tylko na Ionity) działa to mniej więcej tak jak planowanie trasy w Tesli.

Możesz sie zdać na samochód i go słuchać, pokazuje kiedy i gdzie ładować, od ilu do ilu %, ile % będziesz miał po przyjeździe do danego punktu.
Różnica w działaniu do tego co miałem na starcie jest zasadnicza.
Kolega co ma kie ev6 mówi że tylko dźwięki natury się zmieniaj :D

Ev3

Pionier e-mobilności
Kolega co ma kie ev6 mówi że tylko dźwięki natury się zmieniaj :D
Nie każda aktualizacja jest daleko idąca.
Fakt, że teraz mają duże opóźnienie, ale w końcu wyślą nową wersję.

A map nowych nie dostaje przy aktualizacji?

Ev3

Pionier e-mobilności
jako ciekawy samej marki, czasami przeglądam posty użytkowników innych modeli BYD (i to w PL) piszą że otrzymują aktualizacje i to wcale nie rzadko, czyli BYD chyba stara się trzymać tą malutką chińską rączkę na pulsie 😄

screen z hiszpańskiego forum Surf'a o kolejnej aktualizacji:
Niech dadzą znać, jak już zmienią coś na poważnie, tak żeby naprawiało ewidentne braki w stosunku do europejskich samochodów.

Czyli np.:
-licznik zużycia na CAŁEJ trasie od momentu skasowania
-ustawienie klimy w stopniach Celsjusza

Mam duże wątpliwości czy tego dożyję.