Ceny nowych niro

Halisep

Posiadacz elektryka
Bo mnie ciekawi ilu faktycznie użyło V2L
V2L to świetna opcja na kempingi i wypady gdzieś na dziko. Jak byliśmy z ekipą na kilka namiotów, to właściciel pola chciał nam policzyć 1 przyłącze na 1 namiot. No to ciągnęliśmy prąd z auta przez kilka dni non stop i zaoszczędziliśmy kilka stówek. A przy okazji nie trzeba stawać tam gdzie przyłącze, więc jest większa swoboda w wyborze miejsca.

Ratt

Posiadacz elektryka
Gdyż, ponieważ ?
Gdyż ponieważ posiadanie nowego samochodu też nigdy się nie zwróci. A akurat posiadanie pompy ciepła to jak posiadanie klimatyzacji. Można nie mieć ale jednak fajniej mieć. I chodzi o nasz klimat i różnice temperatur lato-zima. Poprawia samopoczucie i komfort użytkowania.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Gdyż ponieważ posiadanie nowego samochodu też nigdy się nie zwróci. A akurat posiadanie pompy ciepła to jak posiadanie klimatyzacji. Można nie mieć ale jednak fajniej mieć. I chodzi o nasz klimat i różnice temperatur lato-zima. Poprawia samopoczucie i komfort użytkowania.
Jeżeli zużycie energii uznać za element komfortu użytkowania, to wtedy tak, pompa ciepła ów komfort poprawia. Ale nie są to aż tak wielkie różnice jak się niektórym zdaje.

vwir

Pionier e-mobilności
Użyłeś toto chociaż raz, z faktyczną taką potrzebą?
Albo ktokolwiek?
Mam na takie sytuacje spalinowy agregat 2kW pełny sinus, walizka wielkości trochę większej niż kabinówka. Mam go od 5 lat, użyłem 3-4 razy (rzadziej niż raz na rok). Przeżył już dwa z moich elektryków, niedługo będzie trzeci.

Ev3

Pionier e-mobilności
Gdyż ponieważ posiadanie nowego samochodu też nigdy się nie zwróci. A akurat posiadanie pompy ciepła to jak posiadanie klimatyzacji.
Nieprawda.
Bez klimy auta nie schłodzisz, bez pompy ciepła, ogrzejesz jak najbardziej, nawet lepiej (bo szybciej i ciszej),.
Zresztą zazwyczaj auto z pc i tak grzeje głównie grzałkami, nie licząc długich tras,

adamusek

Posiadacz elektryka
Mam na takie sytuacje spalinowy agregat 2kW pełny sinus, walizka wielkości trochę większej niż kabinówka. Mam go od 5 lat, użyłem 3-4 razy (rzadziej niż raz na rok). Przeżył już dwa z moich elektryków, niedługo będzie trzeci.
Jasne w domu można mieć agregat ale trzeba pilnowac zeby paliwo bylo świeże, przepalać co jakis czas itp - ja głównie na wyjazdach używam, do tej pory ratowałem się duzym bankiem energii ale sa one mocno drogie i niewygodne a tutaj mam przewoźne 64kwh.

adamusek

Posiadacz elektryka
V2L dziala rowniez w wersji M. W menu opcja jest wystarczy dokupic przejsciowke na alli za 100 i smiga :)
testowałeś ? bo wszystkie opinie na forach są takie że dopiero od wersji M - nie masz w menu opcji włączenia V2L przecież

vwir

Pionier e-mobilności
Jasne w domu można mieć agregat ale trzeba pilnowac zeby paliwo bylo świeże, przepalać co jakis czas itp - ja głównie na wyjazdach używam, do tej pory ratowałem się duzym bankiem energii ale sa one mocno drogie i niewygodne a tutaj mam przewoźne 64kwh.
Nigdy o nic nie dbałem, niczego nie przepalałem. Nawet ze strychu nie ściągam dopóki nie potrzebuję. Szarpię za sznurek i roczne paliwo działa bez problemu. Co najwyżej raz nie zamknąłem odpowietrznika i paliwo wyparowało (było ciut na dnie).

pbr

Posiadacz elektryka
No tak ale nie każdy ma agregat, nie każdy chce agregat (smród, hałas) I nie każdy chce zabierać agregat albo będzie pamiętał by go zabrać.
Ja kupiłem z V2L właśnie z myślą o backupie dla domu, wyszło że duuuuuzo częściej korzystam poza domem :) Natomiast oczywiście jak ktoś nie potrzebuje to bez sensu dopłacać (chociaż chyba wyjdzie taniej niż sensowny agregat)