Ciekawe naukowe / około naukowe i rzetelnie przedstawiane treści na Youtube, które polecam

Michal

Moderator
Wszystkie po angielsku.
Każdy z poniższych kanałów mogę polecić z czystym sumieniem. Oglądam praktycznie wszystkie filmy, które wychodzą, nie znajduję przekłamań, kontrowersji i naciągania. Kolejność trochę losowa.

Last edited:

pmlody

Pionier e-mobilności
EngineeringExplained to kozak! Zauważyłem że povagowani plagiatują co poniektóre odcinki, tylko są mniej obiektywni :)
Yyy też mh się zdarza iść na skróty i gadać głupoty ;)

Michal

Moderator
Akurat pojawił się fajny film z Polski:

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Wszystkie po angielsku.
Każdy z poniższych kanałów mogę polecić z czystym sumieniem. Oglądam praktycznie wszystkie filmy, które wychodzą, nie znajduję przekłamań, kontrowersji i naciągania. Kolejność trochę losowa.
Super inicjatywa, bo wartościowych treści jak na lekarstwo.
Części z kanałów nie znałem - tym bardziej dzięki.
Ale jeśli z tego może powstać jakieś wiki czy lista referencyjnych kanałów w różnych tematach, to dodałbym Bjorna. To niby oczywiste, ale może nie dla każdego.
Za kilka dni minie 10 lat jak kupił Millenium Falcona i to chyba jedyny kanał, który regularnie oglądam od 10 lat…

Michal

Moderator
Super inicjatywa, bo wartościowych treści jak na lekarstwo.
Części z kanałów nie znałem - tym bardziej dzięki.
Ale jeśli z tego może powstać jakieś wiki czy lista referencyjnych kanałów w różnych tematach, to dodałbym Bjorna. To niby oczywiste, ale może nie dla każdego.
Za kilka dni minie 10 lat jak kupił Millenium Falcona i to chyba jedyny kanał, który regularnie oglądam od 10 lat…
Racja, dodałem ;)

Michal

Moderator
Jest też kanał: https://www.youtube.com/@EverydayAstronaut
, na którym są bardzo dokładne omówienia konstrukcji rakiet, silników rakietowych i startów, jednak zwykle dla mnie tutaj jest już za dużo szczegółów.
Chociaż dzisiaj wpadł film ze startu Starship i szczęka opada...