Co za baran z sieci Inea...

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
chyba nie pierwszy raz bo jakoś w ubiegłym tygodniu kilka razy strona i forum elektrowozu przymulało. myślałem że to u mnie coś ale pozostałe zakładki w tym YT działały poprawnie

Hm. Wychwyciłem tylko tego, bo na gorąco. Muszę przejrzeć logi. Dziękuję za cynk.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Cloudflare go nie wyciął poprzez captcha?

Nie, normalnie go wpuszczał. Myślę, że od strony Cloudflare to nie było duże wyzwanie, ot, kolejna strona, niezbyt wielka nawet, natomiast to są strony tagów, które potrafią być na żywo odświeżane, mają linki do wielu różnych artykułów. Łażenie po nich zawsze powoduje wzrost obciążenia, a gdy ktoś (boty) chodzą intensywnie, load robi się konkretny.

A ja nie lubię botów, nie licząc tych dwóch, które są pożyteczne.

safeto

Posiadacz elektryka
Nie, normalnie go wpuszczał. Myślę, że od strony Cloudflare to nie było duże wyzwanie, ot, kolejna strona, niezbyt wielka nawet, natomiast to są strony tagów, które potrafią być na żywo odświeżane, mają linki do wielu różnych artykułów. Łażenie po nich zawsze powoduje wzrost obciążenia, a gdy ktoś (boty) chodzą intensywnie, load robi się konkretny.

A ja nie lubię botów, nie licząc tych dwóch, które są pożyteczne.
Pytanie czy opcja, o której napisałem wyżej jest włączona. Ja jak testowałem z tą opcją, to cykliczne 10 zwyczajnych takich samych odpytań strony swoim botem, powodowało już blokadę ;)

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Pytanie czy opcja, o której napisałem wyżej jest włączona. Ja jak testowałem z tą opcją, to cykliczne 10 zwyczajnych takich samych odpytań strony swoim botem, powodowało już blokadę ;)

Nie, nie była. Nie wiedziałem nawet, że jest taka opcja - dziękuję! Włączyłem, mam nadzieję, że nie zablokuję w ten sposób dostępu botom Google ;)

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Boty google/bing są rozpoznawane przez CF (a przynajmniej powinny) ;)

Sprawdziłem, jednak nie polecam. Boty Google i Binga potrafiły dostać 301. Identycznie było z wtyczkami Wordpressa. Wyłączyłem, zacząłem wysyłać skargi do Abuse, już nawet dostałem jeden forward odpowiedzi, że ktoś "archiwizował Elektrowóz dla potomności".

Szlag by ich trafił z tym "archiwizowaniem", któregoś dnia wyłożyli serwer i bazę.

Michal

Moderator
Wordfence

inter

Pionier e-mobilności
Sprawdziłem, jednak nie polecam. Boty Google i Binga potrafiły dostać 301. Identycznie było z wtyczkami Wordpressa. Wyłączyłem, zacząłem wysyłać skargi do Abuse, już nawet dostałem jeden forward odpowiedzi, że ktoś "archiwizował Elektrowóz dla potomności".

Szlag by ich trafił z tym "archiwizowaniem", któregoś dnia wyłożyli serwer i bazę.
Wczoraj, ruter synology u mnie wrzucał stronę jako niebezpieczną.