A słyszałeś dlaczego przechodzą? Bo rząd federalny zmusił Teslę (jak i i wszystkich innych producentów ale tylko Tesla była przeciw) do zaimplementowania standardu komunikacji P&C.
Wydaje mi się, że dlatego że wtyczka Tesli jest o wiele mniejsza i lżejsza niż CCS.
Wtyczka CCS z powodu ciężaru potrafi się wypiąć i nie stykać dobrze. Trzeba ją czasem podtrzymywać aż do momentu uzyskania dobrej komunikacji. Do tego CCS1 ma blokadę na wtyczce i zdarzało się, że ułamała się, bo ktoś rzucił kablem o ziemię. To pozwalało odpiąć wtyczkę przy płynących setkach Amperów.
A skoro wszystkie samochody mają mieć taką samą komunikację to do zunifikowania gniazd już tylko mały krok.
Wydaje mi się, że kompatybilność ma być z CCSem. Nie słyszałem żeby ktoś wspominał pług&charge. Raczej Tesla udostępnia swoje API Fordowi i reszcie, żeby wpuścić ich na Superchargery.
Szczerze mówiąc to nie wiem jak NACS definiuje protokół komunikacyjny.
Możesz dać jakieś źródła na temat wymuszenia przez władze federalne implementacji P&C w NACS?
Tesla pierwsza zaczęła budowę sieci ładowania więc mając znacznie więcej ładowarek i jej gniazdo wygrało.
To że pierwsza zaczęła nie oznacza automatycznie, że ma najwięcej. Electrify America mogłaby mieć równie wielką sieć, a nie ma.
Gdyby nie to że regulatorzy z USA w końcu wzięli przykład z UE to pewnie dalej były by tam 3 czy 4 standardy.
To dobrze, że ktoś poszedł w końcu po rozum do głowy.