Czemu ludzie sprzedają mx-30 ?

nabrU

Moderator
Tylko dobrze by było, żeby ktoś się nie sparzył na takim przypadku. Kupujesz Mazdę, a potem mówisz, że elektryki są niepraktyczne, bo maja mały zasięg.

Sparzyć to się można na każdym samochodzie jak się kupuje bez podstawowej oceny / sprawdzenia 'czy to dobry samochód dla mnie' typu: 'Kupiłem Teslę bo mówili, że ona sama jedzie, a to nie prawda' ;)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Tylko dobrze by było, żeby ktoś się nie sparzył na takim przypadku. Kupujesz Mazdę, a potem mówisz, że elektryki są niepraktyczne, bo maja mały zasięg.
Tak, MX30 nie będzie dobrym pierwszym elektrykiem. Bo sprawdzi się tak dobrze, że wymagania odnośnie zasięgu szybko przekroczą możliwości. To trzeba do tego modelu przykleić.
Jeśli jednak ktoś jest świadom tego faktu. To MX jest świetnym samochodem. I koniec.

vwir

Pionier e-mobilności
Sparzyć to się można na każdym samochodzie jak się kupuje bez podstawowej oceny / sprawdzenia 'czy to dobry samochód dla mnie' typu: 'Kupiłem Teslę bo mówili, że ona sama jedzie, a to nie prawda' ;)
No tylko właśnie warto nieco temperować takich nadmiernych "miłośników marki", bo potem kupujący może się mocno zdziwić. Mazda miała mieć 10,4m średnicę zawracania, a tymczasem ma 11,4m. Miała mieć niby 35,5kWh, a tymczasem dla użytkownika ma tylko 30kWh. Drzwi niby super bo duży otwór drzwiowy, zupełnie jak w trzydrzwiówce, tylko że w trzydrzwiówce mogę otworzyć te drzwi i wypuścić kogoś z tylnej kanapy nawet gdy zaparkuję pomiędzy dwoma samochodami na parkingu pod marketem. A w MX30 jesteś w pułapce - jedne i drugie drzwi otwarte i nie masz co ze sobą zrobić, bo nie ma się gdzie ruszyć. Takich rzeczy ewentualny kupujący tak łatwo nie wychwyci, a może się na podstawie takich wątpliwej jakości informacji z forum mocno "przewieźć".
Takie rzeczy trzeba pisać głośno i wyraźnie, a wtedy - uzbrojony w pełną i rzetelną wiedzę - potencjalny użytkownik sam wybierze czy takie rozwiązania mu pasują. Tylko tyle i aż tyle. Mnie by nie pasowały ale w pełni rozumiem że są ludzie, którym nie przeszkadzają.

nabrU

Moderator
Takie rzeczy trzeba pisać głośno i wyraźnie, a wtedy - uzbrojony w pełną i rzetelną wiedzę - potencjalny użytkownik sam wybierze czy takie rozwiązania mu pasują. Tylko tyle i aż tyle. Mnie by nie pasowały ale w pełni rozumiem że są ludzie, którym nie przeszkadzają.

Zgoda, ale tu na Forum dochodzi prawie do 'szarpania się za łby' w niektórych kwestiach (w różnych tematach). Owszem trzeba punktować oczywiste minusy, bo każdy samochód takie posiada (i nawet te minusy są subiektywne), ale trzeba też akceptować czyjeś wybory.

daniel

Señor Meme Officer
No tylko właśnie warto nieco temperować takich nadmiernych "miłośników marki", bo potem kupujący może się mocno zdziwić. Mazda miała mieć 10,4m średnicę zawracania, a tymczasem ma 11,4m. Miała mieć niby 35,5kWh, a tymczasem dla użytkownika ma tylko 30kWh. Drzwi niby super bo duży otwór drzwiowy, zupełnie jak w trzydrzwiówce, tylko że w trzydrzwiówce mogę otworzyć te drzwi i wypuścić kogoś z tylnej kanapy nawet gdy zaparkuję pomiędzy dwoma samochodami na parkingu pod marketem. A w MX30 jesteś w pułapce - jedne i drugie drzwi otwarte i nie masz co ze sobą zrobić, bo nie ma się gdzie ruszyć. Takich rzeczy ewentualny kupujący tak łatwo nie wychwyci, a może się na podstawie takich wątpliwej jakości informacji z forum mocno "przewieźć".
☝️

@nabrU @Grzesiek @boa
"Doradź mi jakiegoś elektryka, bo ja się na tym nie znam."
"Kup Mazdę, bo to fajny dizajnerski samochód"

"Te elektryki to jakieś dziwne dla hipsterów robią. To nie dla mnie."

luk49696

Posiadacz elektryka
Kupując auto i opierając się na czytaniem forum nigdy bym żadnego auta nie kupił. W każdej marce na forum przeważają oponie że coś jest nie tak, coś komuś nie pasuje i jest do d..py. Mało jest ludzi którzy są na forum i tylko chwalą to co mają. Taki mamy świat.

nabrU

Moderator
☝️

@nabrU @Grzesiek @boa
"Doradź mi jakiegoś elektryka, bo ja się na tym nie znam."
"Kup Mazdę, bo to fajny dizajnerski samochód"

"Te elektryki to jakieś dziwne dla hipsterów robią. To nie dla mnie."

Falstart, mnie się MX-30 nie podoba kompletnie :p Ale nie napisałem nic w tym wątku na ten temat bo i po co.

EOT dla mnie, bo samochód już kupiony więc nie ma co strzępić jezyka na darmo ;)

boa

Posiadacz elektryka
@vwir
- dzięki za sprawdzenie, że błędnie była liczba wpisana w wielu serwisach z danymi o średnicy zawracania. 11,37m to jest nadal OK, ale rzeczywiście byłem przekonany o 10,4m. Też bardziej wierzę folderowi producenta niż danym na innych stronach, gdzieś musiał pójść błąd i jest powielany; subiektywnie auto jest zwrotne i po parkingach, po mieście dobrze się jeździ. Pewnie też plus w tym przypadku, że nie jest za szerokie.
- nie "miała mieć niby 35,5kwh", tylko ma 35,5 kwh; to jest brutto, taka jest bateria; netto dostępne 30, w wielu autach podawana jest wartośc brutto; ważniejszy jest realny zasięg
- drzwi - tutaj chyba nie masz jednak racji, bo w 3-drzwiowym mialbys jeszcze dłuższe drzwi i nie otworzyłbys w ogole.. a te otworzysz - wystarczy uchylić przednie i otworzyc tylne, zawsze mozesz tez nieco wyjechac z miejsca parkingowego, co chyba jest najlepszym rozwiazaniem kiedy jest ciasno - i to niezaleznie jakie masz drzwi; generalnie tysiac razy pisalem, ze najlepiej uzytkowac w 1-2 osoby, a tylko okazjonalnie 3-4. Zgadza sie?
Rozwiazania i wady/zalety walkowalismy tu w watku juz tyle razy, ze nie ma sensu tego ciagnac imho

daniel

Señor Meme Officer
Falstart, mnie się MX-30 nie podoba kompletnie
Ja tak nie twierdziłem. Tylko wyjaśniam dlaczego "my Polacy mamy taki charakter, że 'moje musi być mojsze' za wszelką cenę". To równowaga dla cukierkowych opisów auta. Tak jak Toyota reklamuje swoje auta elektryczne.

boa

Posiadacz elektryka
<iframe width="560" height="315" src="
" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>