Cześć :)

Mikus

Zadomawiam się
Będziesz ładował w domu?
Jakie dzienne przebiegi?
Ładowanie w garażu pod blokiem. Wielka płyta + garaż w szeregowcu. Ładowanie 1 faza chyba maks 10A bo instalacja elektryczna może więcej nie wytrzymać. Pod firmą mam 22kW AC. Dzienne przebiegi to 20 km

Mikus

Zadomawiam się
Kona zamówiona :)
Wstępny czas oczekiwania - 3 miesiące.
Ładowarka też już podłączona w garażu więc pozostaje tylko czekać.
Gratuluję wyboru :)
Daj znać jak dostaniesz terminy z fabryki. Ja zamawiałem 25 lutego i jeszcze jestem w niewiedzy.
Dzisiaj Pani z salonu potwierdziła produkcja 15 maja. Do odbioru pod koniec Maja. Teraz już tylko zostało cierpliwie czekać ;-)
Pozdrawiam

Last edited:

coala

Nowy na Forum
Do tej pory na forum byłem głównie w trybie read-only.
Interesowałem sie elektrykami, ale najpierw nie miałem gdzie ładować (mieszkałem w bloku) a później nie było kasy (budowa domu poważnie zdrenowała mój budżet).
Teraz powoli przymierzam sie do zakupu pierwszego elektryka (głównie za sprawą dopłat).
Najpierw myślałem o mniejszych autach (Inster, eC3, Panda, e208, renault 5). Niestety ale aut do testów praktycznie w salonach nie ma, a w ciemno nie zamierzam kupować. Później zacząłem myśleć o EV3 (mogłem się nim przejechać, no i w salonie zaproponowali jeszcze 7% zniżki, co już zaczęło się zbliżać cenowo do wyższych wersji np renault 5. Ostatnio jednak byłem w salonie Hyundaia i tam zaproponowali mi Konę 65kWh w wersji executive z pompą ciepla i dodatkowym lakierem za 165tys. Lepszej oferty chyba już nie znajdę. Z dopłatą 40tys, to juz sie robi calkiem fajne auto w cenie 125 tys.
Daje sobie jeszcze tydzień na przemyślenia i jakieś poszukiwania, ale jak się nic nie zmieni to zamawiam Konę i zagoszczę na tym forum na dłużej :)
Świetne auto mam w wersji smart z pompą dałem 155000 jeszcze zwrot 30000 mam dostać więc wyjdzie ok cena. Za 165000 to się nie zastanawiaj dobra cene dostałeś za executive. Po testach realny zasieg ok 400 km w takiej normalnej jeździe. Polecam

Kona EV

Fachowiec
Świetne auto mam w wersji smart z pompą dałem 155000 jeszcze zwrot 30000 mam dostać więc wyjdzie ok cena. Za 165000 to się nie zastanawiaj dobra cene dostałeś za executive. Po testach realny zasieg ok 400 km w takiej normalnej jeździe. Polecam
Dalej jest błąd tłumaczenia w menu pokładowym dotyczący kondycjonowania baterii?

Thekonik

Zadomawiam się
Cześć. Ja dzisiaj byłem w salonie i Kona w czasie jazdy robi bardzo dobre wrażenie. Jeżdzę Suzuki SX4 Scross i Kona jest bardziej przestronna, czuć różnicę w szerokości aut. Obsługa intuicyjna z przyciskami. Wszystko pod ręką. Ja przymierzam się do wersji podstawowej z małą baterią plus pompa ciepła. Patrzyłem na konfigurator Instera i po wybraniu tego co chce wychodzi już 130tyś złotych a za 140 jest Kona, która jest większa i ma dużo lepsze wyposażenie.
Gdzie kona za 140? Ja czaje się na isntera. Kone najtaniej co się udało znaleźć to 155k a to niestety już prawie 30k dopłaty.

piotras24

Zadomawiam się
Gdzie kona za 140? Ja czaje się na isntera. Kone najtaniej co się udało znaleźć to 155k a to niestety już prawie 30k dopłaty.
Na końcu konfiguratura Kony masz:
"Upust dla Klienta Indywidualnego (niedostępny w Leasingu)." Jak zaznaczysz to cena automagicznie spada o 40 000,01 zł. Jak pochodzisz po salonach to można jeszcze trochę z tego urwać, więc 140 staje się realne.

Thekonik

Zadomawiam się
Rozumiem, ja leasing na firmę. Także nie wiem :) Inster w wersji smart 127500 to jest 18.500 różnicy. Coś tam ma w wypsiazniu więcej niż podstawowa kona. Za to mniejsza bateria i mniejsze autko. Kona generalnie wg. Mnie to najbardziej pełne ev w tej cenie. Szkoda ze nie jest za 130k i nie było by żadnego problemu. A tak to kolejne 20k do dołożenia a zaczynałem od 102000 za podstawkę inster 😂😂

piotras24

Zadomawiam się
ja też zaczynałem od Instera za 100k a stanęło na Konie za 165k :D
Miało być auto do kręcenia się dookoła komina, ale stwierdziłem, że jak mi zabiora służbowe, to takim Insterem za daleko nie pojadę. Kona to już w sumie takie "pełnoprawne auto". I może być jako to podstawowe.

Ja bym sie jednak podpytał w salonach. Może na firmę też coś jest.
Tu jest np executive i pisze ze na firmę za 167:
Może a wersja podstawowa SMART też będzie z taką zniżką ?

piotras24

Zadomawiam się
W przyszły piątek odbieram Konę. Tak więc pomiędzy zamówieniem a odbiorem nie miną nawet dwa miesiące.
Na coś szczególnego zwrócić uwagę podczas odbioru auta ? (po raz pierwszy odbieram nowe auto z salonu).