Sierek

Fachowiec
Raczej chyba, jak pisałem, pomylili dokumenty i przyjęli podpis pod upoważnieniem jako podpis pod wnioskiem.
Upoważnienia nie miałem podpisanego ani podpisem banku, ani swoim podpisem i przeszło.
EDIT: czyli w dokumentach powinien być tylko podpis zgłaszającego.

Bronek

Pionier e-mobilności
Albo odwrócić sytuację i napisać do naszej Ambasady/Konsulatu w Czechach? Może niech to zrobią systemowo, aby jako UE nie trzeba było tego robić w czechach a u nas?
Pamiętam jak w sprawach komunikacyjnych kontaktowałem sie z Konsulatem Polskim w Macedonii, a Oni sprawę wyjaśnili i mnie poinformowali. nawet Pani Konsul w rozmowie odpowiedziała mi jaką maja aktualnie tam pogodę ;-)
PS Atak z każdej strony ;-)

tuwxyz

Fachowiec
Dobra... udało się Szafirem.
Przepis:
- wypełnić formularz na stronie edalnice
- wygenerowany pdf otworzyć w Adobe Reader
- Ctrl+p
- Wybrać drukarkę 'Microsoft print to pdf'
- w polu 'komentarze i formularze' wybrać 'Dokument' (bardzo ważne)
- tak wydrukowany plik pdf można podpisać Szafirem
- dodać skan dowodu rejestracyjnego, homologacji i upoważnienie do użytkowania od leasingodawcy (moje było podpisane cyfrowo przez Santander)

Bardzo ważne jest zmienienie typu pdf z formularza na dokument. Z formularzem nie działa szafir.
Dzisiaj dostałem zwolnienie z opłat.

EDIT: Doprecyzowuję. Szafirem da się podpisać zarówno formularz jak i dokument, ale Czesi tego podpisu na formularzu nie potrafią zweryfikować (w Readerze też go nie widać i to była dla mnie wskazówka, że coś jest nie tak).

Last edited: