Czujniki cisnienia cos nie ogarniaja ostatnio, jakis bug po ktoryms OTA?

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
20211025_082934.jpg

Michal

Moderator
Pisałem tutaj:

W mojej TM3LR zalecane ciśnienie to 2,9 bar (42 PSI), a ostrzeżenie pojawia się już przy 2,6 bar (38 PSI).
Wydaje się, że mogło u Ciebie chwilowo spaść poniżej 2.7 i pojawił się alert. Dopompuj - będzie mniejsze zużycie ;)

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Wyglada jakby byly mega czule i sygnalizowaly alarm przy roznicy ~0,05bara bo po chwili wszystkie mialy ~2.8 bara i alarm byl nadal na prawych kolach.
PS. Cisnienie 2.7 bara jest zalecane przez producenta, przy 20" i tak jest dosyc twardo ;)

Michal

Moderator
No to nie wiem... Powinno być mniej więcej tak jak u mnie, czyli alarm powinien się pojawiać po spadku ciśnienia o kilka dziesiętnych...
Nie wiem czy to nie jest tak, że on jak się zapala, to później świeci do kolejnego uruchomienia i mogło być tak, że dziś w nocy były przymrozki więc jak odpaliłeś auto, to opony były mega zimne i czujniki wykrywały np. 2.4 ale jak tylko ruszyłeś i przejechałeś kilka pierwszych km, to ciśnienie skoczyło do 2.7 ale alarm został...

Podjedź na stację, dopompuj do ciśnienia jakie być powinno i popatrz co się będzie działo.

wszystko ok, tylko wygląda dziwnie, bo wynik pomiaru jest zaokrąglony

Pokazywanie PSI zamiast Bar jest nieco dokładniejsze, wiec wygodniejsze

Dokładnie, przełącz sobie na PSI to będziesz widział o co chodzi.

Oraz, w czasie jazdy opony się grzeją, czyli powietrze w nich rozpręża, co zwiększa ciśnienie. Ale alarm o niskim ciśnieniu jak raz się pojawi to się nie wyłączy aż do następnego parkowania. Mimo, że naturalnie ciśnienie wzrośnie do poziomu, który jest okej.

To nic nowego, od dwóch lat tak to działa.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Jeśli chodzi o ciśnienie w oponach, instrukcja
Wszystko opisuje:

sprawdzanie tylko na zimnych. Mi podczas jazdy też rosło ciśnienie i to sporo bo dopompowalem na trasie na ciepłych🙂

Attachments

• F861B090-FE6A-4CB2-B260-2DFAF4610036.png
    F861B090-FE6A-4CB2-B260-2DFAF4610036.png
    482,9 KB · Liczba wyświetleń: 55

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Poprzedniej zimy tego nie zaobserwowalem stad zdziwienie.
Przelaczenie na PSI nic nie zmienia - generalnie ten zolty alarm zyje troche swoim zyciem - na jednym kole 38psi jest ok a na drugim te same 38 psi juz na zolto, o co c'mon..
Dzisiaj alarm pojawil sie po starcie i zeby bylo smieszniej po 15 min zniknal sam z siebie wiec teoria kolegi wywietrznika chyba sie nie sprawdza.

Moze czujniki zaczynaja szwankowac, trzeba bedzie obserwowac.

Attachments

• 20211025_165841.jpg
    20211025_165841.jpg
    1,5 MB · Liczba wyświetleń: 45

Bronek

Pionier e-mobilności
Jeśli da się własne ustawienia, to nie powinna krzyczeć. To pewnie nie kwestia rodzaju czujników czy wifi czy BT? A ustawień. Robi się reset i aktualizuje czujniki do nowych własnych wartości, będę niedługo zmieniał, to sobie przypomnę.
Na zimówkach mam ustawienie 36 PSI a nie ichnie 42 i nic mi nie wołało.