[Kalkulator] Czy EV generuje mniej gazów cieplarnianych niż ICE / HICE?

Status
Wątek zablokowany, brak możliwości zamieszczania nowych wypowiedzi

Michal

Moderator
Strasznie dużo można znaleźć głupot o tym jako to "elektryk przy produkcji wytwarza tyle CO2, że to się nigdy nie zwróci, a już na pewno nie w Polsce". Dlatego postanowiłem przesłać Wam narzędzie pozwalające sprawdzić to samemu.

Wchodzisz na kalkulator pozwalający oszacować po jakim czasie emisje związane z produkcją nowego EV z baterią określonego rozmiaru się zwrócą względem porównywalnego ICE albo HICE tutaj:

Ustawienia na które trzeba zwrócić uwagę:
  • Ustaw Chiny - mają podobną emisje gCO2e/kWh jak Polska - okolice 600.
  • Ustaw zasięg EV - mniejsza bateria, to mniejsze emisje związane z produkcją.
  • Sprawdź spalanie ICE, bo domyślnie ustawia jakieś śmiesznie małe wartości. Moje poprzednie ICE spalało średnio około 7L/100km.
  • Ustaw zużycie energii w EV - w Tesli powinieneś raczej ustawić około 20-40% więcej niż to co pokazuje Ci auto, bo tyle idzie na grzanie na postoju, wartownika itp... U mnie wychodzi około 20% więcej, bo praktycznie nie używam wartownika i grzania. U mnie 22 kWh / 100 km
  • Przebieg dzienny - ja robię 25 000, co daje około 68 km dziennie. Jak robisz mniej, to odpowiednio mniej dziennie.
Tutaj jeszcze wykres pokazujący na danych EU zmiany gCO2e/kWh w krajach europejskich w latach 1990 - 2000 - 2010 - 2023:

Poniżej wyliczenia dla mojego auta - Tesla Model 3 LR w porównaniu z poprzednim ICE (Kia Ceed 2015 1.6 PB).
Już po pierwszym roku użytkowania EV, zwraca się emisja CO2 na produkcję baterii i zmniejszam emisje jakie generuję

1734816937525.png

nabrU

Moderator
Poniżej moje kalkulacje:
- Wybrałem typ pojazdu 'Large' - bo za taki mają Teslę Model 3 (widać w opisie),
- Założyłem zużycie Tesli na 22kWh/100km o_O
- dla ICE byłem łagodniejszy i dałem 6L/100km ;)
- ustawiłem UK jako miejsce i średnioroczna emisja gCO2e/kWh dla UK w 2023 była na poziomie 162 więc taką ustawiłem,
- HICE zostawiłem by default
- przebieg mi wyszedł 75km/dzień (średnio)

1734828826083.png

Mam jednak wrażenie, że ten kalkulator w opisie nie pokaże nic mniejszego niż rok (a tak to u mnie wychodzi z wykresu), bo zniknął ten fragment w opisie. ICE ma po roku 14,7tCO2-eq, a ja po roku w EV w moich warunkach 10,5tCO2-eq, więc to może być nawet pół roku... czego (szczerze mówiąc) się nie spodziewałem.o_O

Last edited:
Status
Wątek zablokowany, brak możliwości zamieszczania nowych wypowiedzi