Michal
Moderator
Strasznie dużo można znaleźć głupot o tym jako to "elektryk przy produkcji wytwarza tyle CO2, że to się nigdy nie zwróci, a już na pewno nie w Polsce". Dlatego postanowiłem przesłać Wam narzędzie pozwalające sprawdzić to samemu.
Wchodzisz na kalkulator pozwalający oszacować po jakim czasie emisje związane z produkcją nowego EV z baterią określonego rozmiaru się zwrócą względem porównywalnego ICE albo HICE tutaj:
www.iea.org
Ustawienia na które trzeba zwrócić uwagę:
www.eea.europa.eu
Poniżej wyliczenia dla mojego auta - Tesla Model 3 LR w porównaniu z poprzednim ICE (Kia Ceed 2015 1.6 PB).
Już po pierwszym roku użytkowania EV, zwraca się emisja CO2 na produkcję baterii i zmniejszam emisje jakie generuję
Wchodzisz na kalkulator pozwalający oszacować po jakim czasie emisje związane z produkcją nowego EV z baterią określonego rozmiaru się zwrócą względem porównywalnego ICE albo HICE tutaj:

EV Life Cycle Assessment Calculator – Data Tools - IEA
EV Life Cycle Assessment Calculator - Data tools. A data tool by the International Energy Agency.
Ustawienia na które trzeba zwrócić uwagę:
- Ustaw Chiny - mają podobną emisje gCO2e/kWh jak Polska - okolice 600.
- Ustaw zasięg EV - mniejsza bateria, to mniejsze emisje związane z produkcją.
- Sprawdź spalanie ICE, bo domyślnie ustawia jakieś śmiesznie małe wartości. Moje poprzednie ICE spalało średnio około 7L/100km.
- Ustaw zużycie energii w EV - w Tesli powinieneś raczej ustawić około 20-40% więcej niż to co pokazuje Ci auto, bo tyle idzie na grzanie na postoju, wartownika itp... U mnie wychodzi około 20% więcej, bo praktycznie nie używam wartownika i grzania. U mnie 22 kWh / 100 km
- Przebieg dzienny - ja robię 25 000, co daje około 68 km dziennie. Jak robisz mniej, to odpowiednio mniej dziennie.
Greenhouse gas emission intensity of electricity generation in Europe
Greenhouse gas emission intensity of power generation in the European Union has returned to the overall decreasing trend of the past decades. This follows a slight increase in use of fossil fuels during 2021 and 2022, linked to post-COVID recovery and the war in Ukraine. Generating one kilowatt...
Poniżej wyliczenia dla mojego auta - Tesla Model 3 LR w porównaniu z poprzednim ICE (Kia Ceed 2015 1.6 PB).
Już po pierwszym roku użytkowania EV, zwraca się emisja CO2 na produkcję baterii i zmniejszam emisje jakie generuję