Jestem osobą która mieszka w bloku i wziąłem Tesle 3 na próbę. Jak nie zga egzaminu to oddam, ale podobnie jak inni uważam że i 2 tygodnie to będzie mało na testy. Miesiąc minimum. Na razie jestem bardzo zadowolony. Co prawda mam garaż w budynku wielorodzinnym, ale nie można się tam ładować, a sąsiad już ponad rok walczy o przyłącze, więc ładujemy gdzie indziej. Kilka minut od miejsca pracy mam Parkuj i Jedź na którym jest darmowe AC 11kW. Często jest zajęte ale 1-2x w tygodniu uda się akurat trafić że można się naładować do pełna przez te 6 godzin, a czy zaparkuje minutę od pracy czy 5 min od pracy piechotą to mi różnicy nie robi. Jedno takie ładowanie to mam 300+ zasięgu teraz zimą za darmo póki co, ale od kwietnia ma się to zmienić i stawka będzie 1,61zł - jeżeli to zmniejszy ilość chętnych to dla mnie spoko. Do tego dochodzą darmowe lidle jak ktoś wspomniał, 30min na zakupy i wpada 5-10kW zależy czy wolne akurat AC czy DC jednak tutaj często albo jest okupowane przez innych albo "popsuta". Obok mojego bloku na lidlu też postawili nową ładowarkę, ale od 2 miesięcy nie mogą jej otworzyć, więc czekam. Coraz więcej powstaje ładowek na kauflandach i biedronkach - do końca 2024 każdy parking powyżej 20 miejsc musi mieć ładowarke. Do szybkich ładowarek DC150-250kW mam 10-15min drogi, więc w ostateczności mogę podjechać i połączyć to z jakimiś wymuszonymi zakupami albo lunchem. Do najbliższego SuC Tesli w ząbkach mam 40minut - korzystałem tylko raz. Raz nawet testowałem przedłużacz 40m przez balkon - działa, ale nie wychodzi ani to tanio ani specjalnie wygodnie i możemy być źródłem nowych memów w internecie a na pewno na grupie FB wspólnoty

Proponuje Ci się dokładnie rozejrzeć gdzie w pobliżu masz jakieś słupki AC które mogłbyś połączyć z innymi aktywnościami typu zakupy, basen, siłownia itd. żeby specjalnie nie stać jak kołek i nie czekać aż się naładuje tylko żeby to było bezinwazyjnie. Ta infrastruktura ostatnio bardzo się rozbudowuje, więc będzie tylko lepiej.
Dla mnie największą wadą (większą niż brak własnego gniazdka) by było jednak parkowanie pod chmurką. Po pierwsze chodzi o wychładzanie baterii a potem znacznie większe zużycie żeby to wszystko ogrzać. Po drugie parkowanie pod chmurką nie zawsze jest bezpieczne, a włączenie trybu sentry to koszt 0.2-0.4kWh na każdą godzinę w zależności ile się dzieje wokół auta - po takiej nocy 12 godzin robi się około 2,5-5kWh, weź tak kilka dni i bateria znika na samo stanie. Bez trybu sentry zużycie jest pomijalne.
Proponowałbym potestować przez minimum miesiąc. W arvalu była oferta flex gdzie najem był na 2 lata, ale można było bezkosztowo zrezygnować z miesięcznym okresem wypowiedzenia, może się jeszcze kiedyś pojawi. Ale może warto też rozważyć zwykły najem/leasing - zawsze można później znaleźć kogoś do cesji gdybyś chciał zrezygnować wcześniej niż po 2-3 latach.