kborzy

Nowy na Forum
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

ArturEV

Zadomawiam się
Mnie nie interesuje auto spalinowe, a ty takie pokazujesz.. Na benzynową corse też mam ofertę za 500 zł brutto...
Najtańsza astra elektryczna to 1500 brutto, ale dojdzie jeszcze pakiet assistance i ubezpieczenie i mamy ratę w okolicach 2000 brutto. i te 1500 zł brutto jak wpłace teraz 30 tys zł wkładu.

Samo auto bez ubezpieczenia i pakietu assistance mam za 1100 zł Brutto ,bez wkładu własnego.
Astra bez wkładu własnego to 2700 brutto.

Niektóre oferty są wyimaginowane, i to że w reklamach widzimy 999 zł netto ratka, to często nie pokrywa się z realiami. Ogólnie zbieram oferty od 5 salonów jednoczesnie i to co mam na stole i w tym poście napisałem to jest najlepsza jaką udało mi się wynegocjować...
500 brutto ale przy jakiej wpłacie początkowej ?
Na ICE nie dostaniesz dotacji która pokryje wpłatę własną

Euronymous

Zadomawiam się
Masz rację, to przepraszam w takim razie.
Przyglądnę się tym astrom. Z czego to wynika, że na auto dużo większej wartości jest dużo niższa rata...
Z czego wynika polityka Stellantis, to wie chyba tylko sam Carlos, więc na to pytanie nie odpowiem.

Natomiast rozważ jednak właśnie wpłatę wstępną, bo za płacone raty nie otrzymasz dotacji. Druga rada - jeśli koniecznie chcesz opla i Ci się nie spieszy, rzucaj okiem na ich sklep, bo tam czasami pojawiają się lepsze oferty. Rzeczoną chociażby Astrę w jeszcze lepszej niż GS wersji można było tam znaleźć jeszcze kilkanaście tysięcy taniej (w skali 24 mies) niż wyżej przeze mnie wrzucona oferta.

krzyss

Pionier e-mobilności
Corsa za 130kzl ? Troche drogo…
Taki leasing dostaniech w arvalu tez na tm3 rwd…

Dowiedz sie co bedzie jak nie dostaniesz tej dotacji. Bo to nie jest takie oczywiste.

Ogolnie to nie jest zla oferta, a jesli ta corsa Ci sie podoba to masz auto na dwa lata i mozesz sprobowac sobie EV. A po tym czasie podejmiesz decyzje co dalej…

kborzy

Nowy na Forum
Corsa za 130kzl ? Troche drogo…
Taki leasing dostaniech w arvalu tez na tm3 rwd…

Dowiedz sie co bedzie jak nie dostaniesz tej dotacji. Bo to nie jest takie oczywiste.

Ogolnie to nie jest zla oferta, a jesli ta corsa Ci sie podoba to masz auto na dwa lata i mozesz sprobowac sobie EV. A po tym czasie podejmiesz decyzje co dalej…

Firma ponosi ryzyko. Jak nie będzie dotacji to ich strata. Ja nie wkładam nic , biorę auto i płacę za auto 1100 brutto msc (dochodzi jeszcze assistance 150 + ubezpieczenie około 230). Warunek tylko ja mam spełnić że mam zrobić 30 tys. Km w dwa lata. To nie auto dla mnie tylko dla żony na zatłoczone miasto więc dlatego taki mały pierdek...testowaliśmy peugeoty i inne różne w tym segmencie , spodobało się corsa najbardziej

kborzy

Nowy na Forum
Czyli rata bedzie 1480.- ? Brutto ?
I popros o wzor umowy zeby doczytac ten zapis ze firma bierze na siebie odpowiedzialnosc pokrycia tej dotacji w przypadku odmowy BOS
Tak, mniej więcej finalnie tyle będzie wynosić co podajesz.

Dzięki za radę. Na pewno upewnię się, że będzie to odpowiednio napisane. Przeraża mnie myśl, że mogło być coś pójść nie tak (nie z mojej winy) i musiałbym jeszcze im potem dopłacać :eek: ale czytam dużo tematów na tym forum i różne historie ludzie już mieli...

kborzy

Nowy na Forum
Taniej.
Ale z wpłatą wstępną, więc jak on ma bez i nie może wpłacić, to.... wyjdzie mu na to samo, uwzględniając dopłaty.

Czytałem Twoje posty, fajny ogólnie zakup, gratuluję. Też bym tak chciał zrobić.

Póki co, jestem po rozmowach o 7(!!) samochodów, w tym 5 corsa, 2 astry (hatchbacków bardzo mało...)
Problem jest taki, że każdy w salonach reaguje na 'mój elektryk 2.0' ze zdziwieniem że czegośtakiego nie ma, i nie wiadomo czy będzie. - przez co każdy odpwoiada tak - "mamy ofertę że panu dopłacamy do wkładu, i bierzemy sobie dotację" ale nie wiadomo nawet jaką dotację biorą - ale ze starego programu na pewno. Mają jeszcze jakieś wnioski stare...i mówię tu o stellantis oraz leasys.

Najlepsza oferta póki co jaką dostałem to właśnie ta z tematu tj. niecałe 1300 zł za czynsz z pełnym assistance. (1150 zł jakoś za sam pojazd). Warunek mam tylko że mam przejechać 30 tys. km w dwa lata.

Reszta ofert to okolice 1700-2200 zł brutto za samo auto. Masakra.
O takich warunkach jak w konfiguratorze na stronie opla tak jak tutaj już jeden kolega pokazał tj. wkład 30 tys. zl i rata 300 zł brutto za astre - jest NIEOSIĄGALNA i nie realna. - Próbowałem w kilku salonach.

Jestem bardzo słaby w negocjacjach i za chwilę zrezygnuję całkowicie z zakupu, ponieważ oferta która jest najatrakcyjniejsza pochodzi z firmy leassys, której po przeczytaniu opinii nie mam zamiaru brać pod uwagę. I raczej poczekam do nowego roku, aż oficjalnie będzie ogłoszony program i stanowisko banków będzie jasne.

Po rozmowach też z handlarzami wyczuwam nadchodzącą powtórkę w Stellantis jaka była z EFL z początku programu mój elektryk, gdzie nie można było wnioskować o zwrot z dotacji 'wstecz' . Nie jest to pewne, że jeśli teraz wpłacę wkład to potem to odzyskam.

Ev3

Pionier e-mobilności
Czytałem Twoje posty, fajny ogólnie zakup, gratuluję. Też bym tak chciał zrobić.
No to zrób.
Widziałem teraz to samo za poniżej 1000 zł, za wersję RWD.
A auto dwie półki wyżej niż Corsa.
Póki co, jestem po rozmowach o 7(!!) samochodów, w tym 5 corsa, 2 astry (hatchbacków bardzo mało...)
Problem jest taki, że każdy w salonach reaguje na 'mój elektryk 2.0' ze zdziwieniem że czegośtakiego nie ma, i nie wiadomo czy będzie. - przez co każdy odpwoiada tak - "mamy ofertę że panu dopłacamy do wkładu, i bierzemy sobie dotację" ale nie wiadomo nawet jaką dotację biorą - ale ze starego programu na pewno. Mają jeszcze jakieś wnioski stare...i mówię tu o stellantis oraz leasys.

Najlepsza oferta póki co jaką dostałem to właśnie ta z tematu tj. niecałe 1300 zł za czynsz z pełnym assistance. (1150 zł jakoś za sam pojazd). Warunek mam tylko że mam przejechać 30 tys. km w dwa lata.
A co dopłatą/wpłatą własną?
Reszta ofert to okolice 1700-2200 zł brutto za samo auto. Masakra.
No wiem.
Rok szukałem takiej oferty, jak ta z której skorzystałem.