kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

aleksanderjorlowski

Nowy na Forum
Renault daje w najem Renault 5 w podstawowej wersji Evolution, z ubezpieczeniem na pierwszy rok za 1zł i serwisem za 550 brutto. Poważnie rozważam, chociaż smuci brak dodatków. Niestety, za wersję Techno, która cennikowo jest tylko 9000zł droższa, trzeba płacić ok 1000zł brutto, a z pakietami 1150zł. Trochę to niezrozumiałe.

Co ciekawe nie ma znaczenia czy najem jest na 2 czy 3 lata - cena na podobnym poziomie.

zurkow

Nowy na Forum
Renault daje w najem Renault 5 w podstawowej wersji Evolution, z ubezpieczeniem na pierwszy rok za 1zł i serwisem za 550 brutto. Poważnie rozważam, chociaż smuci brak dodatków. Niestety, za wersję Techno, która cennikowo jest tylko 9000zł droższa, trzeba płacić ok 1000zł brutto, a z pakietami 1150zł. Trochę to niezrozumiałe.

Co ciekawe nie ma znaczenia czy najem jest na 2 czy 3 lata - cena na podobnym poziomie.
A czy orientowałeś się czy jest możliwa cesja ubezpieczenia na NFOSiGW. Bo podobno w kredycie easy jest taka możliwość

MarcinIKS

Fachowiec
Poszli po rozum do głowy?
A jaki oferują wykup?
O ile wiem, to nie ma możliwości wykupu w najmie. Jak w najmach od VW.
Tak przynajmniej gdzieś na stronie wyczytałem, ale że właśnie wyceniam sobie swój wariant to jak będę wiedział więcej to mogę się podzielić.
Dostałem wstępną ofertę na wersję Evolution na 290zł netto miesięcznie przy wpłacie własnej 35tyś netto
Ale Evolution mnie nie interesuje choćby dlatego, że nie da się tam dołożyć przednich czujników parkowania.

Ev3

Pionier e-mobilności
O ile wiem, to nie ma możliwości wykupu w najmie. Jak w najmach od VW.
Tak przynajmniej gdzieś na stronie wyczytałem, ale że właśnie wyceniam sobie swój wariant to jak będę wiedział więcej to mogę się podzielić.
Dostałem wstępną ofertę na wersję Evolution na 290zł netto miesięcznie przy wpłacie własnej 35tyś netto
Ale Evolution mnie nie interesuje choćby dlatego, że nie da się tam dołożyć przednich czujników parkowania.
Ja rozważam jako alternatywę do byd surf/pandy, więc nawet golas by zapewne pasował....

aleksanderjorlowski

Nowy na Forum
A czy orientowałeś się czy jest możliwa cesja ubezpieczenia na NFOSiGW. Bo podobno w kredycie easy jest taka możliwość
wysłałem maila, dam znać co odpiszą
Poszli po rozum do głowy?
A jaki oferują wykup?
Przy najmie nie ma wykupu. Chcąc wykupować, trzeba by pomyśleć o leasingu. To auto trafi pewnie do oferty aut używanych jako możliwe do kupienia ale nie wiadomo w jakiej cenie.

Ev3

Pionier e-mobilności
Przy najmie nie ma wykupu.
Dodaj że "u nich".
Ja w innej marce mam wpisany w umowę.
Co prawda taki, że i tak nie skorzystam, ale jest.
W konkurencji (byd) też bywa.
Chcąc wykupować, trzeba by pomyśleć o leasingu. To auto trafi pewnie do oferty aut używanych jako możliwe do kupienia ale nie wiadomo w jakiej cenie.
I nie wiadomo w jakim kraju, jak zeznaje dealer.

nabrU

Moderator
Przy najmie nie ma wykupu. Chcąc wykupować, trzeba by pomyśleć o leasingu. To auto trafi pewnie do oferty aut używanych jako możliwe do kupienia ale nie wiadomo w jakiej cenie.

Co prawda to VWFS UK (więc w PL może być kompletnie inaczej) ale przy wynajmie każdego z 3 VW jakie miałem przed Teslą zaoferowano mi możliwość ich odkupienia (z których nie skorzystałem). Z podobnej oferty skorzystała jednak moja żona odkupując Seata Mii od Seat Finance (czyli VWFS pod inną nazwą).

Odbywa się to poprzez poniższy portal, gdzie uzyskuje się wycenę samochodu i jeśli się ją akceptuje odbywa się dalszy proces odkupu pojazdu: