Czy to jeszcze punkt ładowania czy już nieuprawniony pobór energii?

marcinsz

Zadomawiam się
Cześć!

Przeglądając pewne "bieda punkty ładowania" uważam, że ich obecność może robić wizerunkowo posiadaczom elektryków więcej szkody niż pożytku. Dlaczego tak uważam? Dodawane są czasem miejsca, gdzie znajduje się dostęp do infrastruktury w postaci gniazdka 230/400V, które wydaje się pozostawać bez kontroli i regulaminu korzystania pozostawionego przez właściciela obiektu.
Przykłady:
Zachęcam do dyskusji oraz odpowiedniego zgłaszania/oznaczania podobnych punktów.

Pozdrawiam
Marcin

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Ale jeśli punkt jest opisany "need special permission" to chyba sprawa czysta.
W Marina Wolin charakterystyczne okieno w skrzynce sugeruje, że jest tam licznik energii i raczej ktoś za to kasuje.

Ja widziałem na PS jakiś punkt opisany jako gniazdko 10A na tyłach Biedronki, z radą by "korzystać poza godzinami pracy sklepu". To już przegięcie...

W Złotym Stoku jest przy budynku Urzędu punkt napraw i ladowania rowerów elektrycznych z 2 gniazdkami 10A.
Umiejscowiony poza miejscami parkingowymi, a jednak ktoś uparcie go pokazuje w PS jako dla aut...

daniel

Señor Meme Officer
Też tak sobie pomyślałem jak zobaczyłem, że gniazdko w centrum handolwym jest dodane jako punkt ładowania (CH Posnania Gniazdko 230V)
Zwłaszcza, że kabel w gniazdku 3-fazowym się nie rygluje. Ktoś może chcieć odpiąć i będą z tego powodu problemy. Gniazdko nadal aktywne, bo ktoś w grudniu się tam meldował.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Też tak sobie pomyślałem jak zobaczyłem, że gniazdko w centrum handolwym jest dodane jako punkt ładowania (CH Posnania Gniazdko 230V)
Zwłaszcza, że kabel w gniazdku 3-fazowym się nie rygluje. Ktoś może chcieć odpiąć i będą z tego powodu problemy. Gniazdko nadal aktywne, bo ktoś w grudniu się tam meldował.
Chyba nie nadążam...
Jakie problemy?
Gniazdko, jak to gnizadko, jest aktywne (czyli pod napięciem) cały czas bo ono nie rozpoznaje czy jest używane czy nie.
I jaki to ma być problem?
O jakie "meldowanie" ci chodzi?
Na PlugShare? Tam się podaje z automatu czas odłączenia więc już po 3 godzinach "meldowanie' zniknie z automatu. Jaki grudzień?
A gdyby nawet nie - to przecież nie rodzi żadnych konsekwencji.
To hobbistyczna strona jest.

daniel

Señor Meme Officer
Meldował ładowanie oczywiście. Problem jest taki, że podłączasz się do gniazdka bez zgody właściciela. Jak zobaczysz otwarte pomieszczenie techniczne to nie zabierasz stamtąd miotły, bo Ci się przyda w domu. Tak samo nie ładujesz rolki papieru toaletowego do plecaka. Dla centrum handlowego to nie jest duży wydatek, ale z tego co wiem zabranie rzeczy bez zgody właściciela to też kradzież.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Meldował ładowanie oczywiście. Problem jest taki, że podłączasz się do gniazdka bez zgody właściciela. Jak zobaczysz otwarte pomieszczenie techniczne to nie zabierasz stamtąd miotły, bo Ci się przyda w domu. Tak samo nie ładujesz rolki papieru toaletowego do plecaka. Dla centrum handlowego to nie jest duży wydatek, ale z tego co wiem zabranie rzeczy bez zgody właściciela to też kradzież.
No nie wiem czy bez zgody.
To samo centrum handlowe, a PS prezentuje tutaj
inny zestaw zdjęć, gdzie mozna wyczytać, że własciciel po to gniazdka umieszcza by z nich korzystać
Nie byłem, nie wiem.

Edit:
Zdjęcia z "partyzantki" są z 2021 roku, a zdjęcia ze stacją ładowania z 2022r.

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
No nie wiem czy bez zgody.
To samo centrum handlowe, a PS prezentuje tutaj
inny zestaw zdjęć, gdzie mozna wyczytać, że własciciel po to gniazdka umieszcza by z nich korzystać
Nie byłem, nie wiem.

Edit:
Zdjęcia z "partyzantki" są z 2021 roku, a zdjęcia ze stacją ładowania z 2022r.
To jest inny punkt. Jest oficjalna ładowarka darmowa Type2 z dwoma stanowiskami. Tamte gniazdka to "dzikie" punkty ładowania.
Jeszcze ma powstać tam GreenWay. Bardzo się z tego cieszę, bo płatna ładowarka nie będzie stale zajęta (ale i tak będę miał pecha zawsze) i będzie można podejrzeć jej zajętość w apce.

Cav

Pionier e-mobilności
Ten GW ma powstać w miejsce istniejących ładowarek?
No to szkoda, lubiłem tam się podłączyć podczas zakupów i podładować za friko.
GW dookoła jest wystarczająco dużo....