Czy w czasie jazdy na wprost macie kierownicę idealnie prosto?

cooler

Pionier e-mobilności
Nastukałem już 14tys km i ostatnio jadąc expresówką odkryłem iż mam lekko kierownicę skręconą w lewo - jakieś 5-10 stopni. Stąd pytanie do innych posiadaczy: czy macie w czasie jazdy na wprost kierownicę idealnie prostą (ramiona poziome) czy też lekko skręcona w którąś stronę.
Zaznaczam że nie wjechałem w jakąś mega dziurę, nie wjeżdzam na krawężniki, a jeżeli droga jest słaba to jadę wolno i omijam dziury jak się da. Samochód nie ściąga i jedzie prosto.
Pytam bo nie wiem czy zgłaszać to jako problem z zawieszeniem?

Michal

Moderator
Mam prosto, a dokładnie tak krzywo miałem w cee'd 2015 :p

Seba020

Zadomawiam się
Nastukałem już 14tys km i ostatnio jadąc expresówką odkryłem iż mam lekko kierownicę skręconą w lewo - jakieś 5-10 stopni. Stąd pytanie do innych posiadaczy: czy macie w czasie jazdy na wprost kierownicę idealnie prostą (ramiona poziome) czy też lekko skręcona w którąś stronę.
Zaznaczam że nie wjechałem w jakąś mega dziurę, nie wjeżdzam na krawężniki, a jeżeli droga jest słaba to jadę wolno i omijam dziury jak się da. Samochód nie ściąga i jedzie prosto.
Pytam bo nie wiem czy zgłaszać to jako problem z zawieszeniem?
Sprawdź na innym odcinku, mam w drodze do pracy odcinek 6 km idealnie prosto, bez wzniesień itp. na którym zawsze mam podobne wrażenie, ale w innym miejscu jest już ok. Ponoć potrafią tak profilować nowe drogi, aby woda lepiej spływała podczas opadów.

cooler

Pionier e-mobilności
Od kiedy zacząłem zwracać uwagę to chyba na każdym odcinku jest lekko w lewo. Zobaczę jeszcze jak zjadę na drugą stronę jezdni, pod prąd gdzie będzie pochylenie w drugą stronę... A jak nie wyrówna się to zgłaszam do serwisu.

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja miałem od "nowości" lekkie skręcenie kierownicy w prawo.
Zrobiłem ustawienie zbieżności w miejscowym serwisie i teraz mam OK.
Auta po podróży z fabryki mają niekiedy różne mankamenty. Tyle, że w "punkcie wydawania aut" Tesli nie robią poprawek, które normalnie każdy dealer innej marki załatwia przed wydaniem auta klientowi.

ŁukaszWP

Zadomawiam się
Ja miałem od "nowości" lekkie skręcenie kierownicy w prawo.
Zrobiłem ustawienie zbieżności w miejscowym serwisie i teraz mam OK.
Auta po podróży z fabryki mają niekiedy różne mankamenty. Tyle, że w "punkcie wydawania aut" Tesli nie robią poprawek, które normalnie każdy dealer innej marki załatwia przed wydaniem auta klientowi.
Kiedyś dealer u którego kupowałem 2 samochód wydał mi auto z 2 tyg opóźnieniem rzekomo z winy importera. 4 lata później przy przeglądzie sprzedażowym ( u tego samego dealera) okazało się ze samochód miał naprawiany błotnik. Chyba jednak wolę żeby dealer nie robił poprawek przed wydaniem auta 🤣🤣🤣