[Dane o ładowarkach] Mapa, lista, historia ładowania i dostępności z UDT

Michal

Moderator
Tak samo jak te PGE 30kW w Rzeszowie - nie miałem pojęcia, że mają tylko 30kW. A już z nich kilka razy korzystałem.
I pewnie wkurzałeś, że auto wyciąga tylko 30 kW ;)

Michal

Moderator
No i teraz zaczynają się schody jeśli chodzi o użyteczność i czytelność interfejsu. Chciałem zrobić kilka rzeczy ale im dłużej się zastanawiam, tym robi się to bardziej skomplikowane:
1. Znaczniki pokazujące w jakiś sposób na pierwszy rzut oka dostępną moc ładowania. Np. 1-3 błyskawic na znaczniki z odpowiednimi przedziałami (podobnie jak w mapie Tesli). Jednak przecież w większości lokalizacji jest co najmniej CCS i AC, więc jak oznaczyć 11 kW + 140 kW? Niby można postawić wtedy 3 błyskawice wskazując w ten sposób maksymalną dostępną moc, ale jak ktoś szuka AC, żeby zostawić auto na dłużej, to trochę lipa.
2. Chciałem też zrobić kolor znacznika w zależności od dostępności wtyczki (zielony dostępną, czerwony zajęta, szary inne) ale problem jest bardzo podobny do opisanego powyżej. Status której wtyczki pokazywać jeśli jest ich wiele?

vwir

Pionier e-mobilności
Może tak jak robi to greenway w apce? Po prostu na znaczniku jest liczba oznaczająca maksymalną prędkość. W ramach aktualnego filtra. Więc jeśli ktoś szuka AC to sobie zawęzi 'do 20kW'. No i wtedy na znaczniku pokażesz 11kW, nawet jeśli w tej samej lokalizacji jest DC 100kW.

Michal

Moderator
Ok to chyba jest dla mnie zbyt skomplikowane. Mapy z których korzystam pozwalają zmienić znacznik ale dorabianie napisu z liczbą stacji na znaczniki musiałbym sam czarować, a jak pisałem wyżej - dla 12 użytkowników średnio mi się chce :)

vwir

Pionier e-mobilności
Nie od razu plugshare zbudowano :p

Jeśli Ci to poprawi samopoczucie to postawię jakiegoś crona który co godzinę będzie robił curla czy cuś ;)

Michal

Moderator
Wykres użytkowników, więc musiałbyś zmieniać kilka parametrów ;)

Michal

Moderator
Dodałem mapy w sekcji po wybraniu operatora - w ten sposób można zobaczyć, gdzie dany operator ma swoje stacje ładowania.
Uwaga - na mapie widać tylko stacje ładowania z punktami ładowania - przykładowo Lidl ma niby 13 lokalizacji w 9 miastach, ale tylko 5 z nich ma dodane punkty ładowania wraz z dokładną lokalizacją...

Last edited:

Michal

Moderator
Wczoraj szaleństwo!
1677860450610.png

Gdybym miał codziennie takie newsy jak nowe Lidle i Kauflandy, to można by było za ten ruch kupić gumę turbo po roku :ROFLMAO:

Kuba K.

Posiadacz elektryka
No i teraz zaczynają się schody jeśli chodzi o użyteczność i czytelność interfejsu. Chciałem zrobić kilka rzeczy ale im dłużej się zastanawiam, tym robi się to bardziej skomplikowane:
1. Znaczniki pokazujące w jakiś sposób na pierwszy rzut oka dostępną moc ładowania. Np. 1-3 błyskawic na znaczniki z odpowiednimi przedziałami (podobnie jak w mapie Tesli). Jednak przecież w większości lokalizacji jest co najmniej CCS i AC, więc jak oznaczyć 11 kW + 140 kW? Niby można postawić wtedy 3 błyskawice wskazując w ten sposób maksymalną dostępną moc, ale jak ktoś szuka AC, żeby zostawić auto na dłużej, to trochę lipa.
2. Chciałem też zrobić kolor znacznika w zależności od dostępności wtyczki (zielony dostępną, czerwony zajęta, szary inne) ale problem jest bardzo podobny do opisanego powyżej. Status której wtyczki pokazywać jeśli jest ich wiele?
Mógłbyś miec znaczniki które łącza info o AC i DC np wtyczka i 3 błyskawice to AC + DC 100, wtedy masz tez mix statusów - pokazujesz jenoczesnie czy jest jakaś wolna AC i jakaś DC. Oczywiście gorzej jak masz stacje DC 50 + 150 i ktoś zajmie 150, wtedy teoretycznie masz zajęte trzy błyskawice a dostępna jedna ;)