Darmowa pompa ciepła w UK!

Michal

Moderator

elektryk

Pionier e-mobilności
Oczywiście. Mój komentarz był prześmiewczy.
W przyszłym roku wchodzą (w Polsce) taryfy dynamiczne, a my nic nie wiemy. Wszystkie informacje są z portali branżowych jako zapowiedź, a koncerny energetyczne milczą.
Nie wiadomo dosłownie nic.
Pompy ciepła mają coś w stylu "smart energy source", samochody można ładować dzięki OCPP, a nic nie ma, nawet serwera testowego nie ma. Przecież nikt z konsumentów na ślepo w to nie wejdzie bez jakiejś chociażby wstępnej analizy
Nie wiadomo nic, bo jedni na tym skorzystają, a inni stracą. Więc zawsze będzie ktoś niezadowolony. Po co drążyć wrażliwy temat przed wyborami.

Dla właścicieli paneli PV w net bilingu będzie to niekorzystne, ale dla właścicieli EV lub tych co mają magazyn energii jak najbardziej ok.

Możliwe że taryfy dynamiczne będą wymówką jeśli ograniczą dofinansowanie do EV.

luki

Pionier e-mobilności
Racja. Jest dokładnie tak jak @Michal napisał. Cały czas walka z "systemem", a nie partnerstwo firma-konsument. Co do Octopus, to w cale bym się nie zdziwił, jakby na tym tańszym prądzie mieli większą marżę, ale przy takim podejściu i konsument zadowolony, więc win-win. U nas ciągła walka o to, żeby nie dać się wy... przez monopole narodowe, które chcą naszego dobra

daniel

Señor Meme Officer
Octopus jest obecny m. in.
na rynku niemieckim więc może i do PL kiedyś trafi. Czego Wam życzę (y)
Byłem today years old kiedy się dowiedziałem, że Octopus był w Polsce od końca zeszłego roku gdzieś do marca obecnego.
Przejął oddział Shell w Krakowie, a na początku roku ogłosił zwolnienia i do jesieni wszyscy pracownicy stracą pracę.
Można powiedzieć, że życzenie @nabrU sie spełniło.

1720177212507.png

1720177262584.png

Z doniesień prasowych wynika, że w najbliższym czasie pracę ma stracić około 270 osób z krakowskiego oddziału. Natomiast "pozostała część zespołu do jesieni pożegna się z firmą. Pracownicy otrzymują, oprócz ustawowego okresu wypowiedzenia, także dodatkowo cztery miesięczne pensje".

nabrU

Moderator