Darmowe ładowanie w hotelach/pensjonatach

subintabulat

Zadomawiam się
Czy jest może jakaś strona, gdzie ludzie wymieniają się informacjami, który właściciel hotelu, pensjonatu pozwala na darmowe ładowanie auta w czasie pobytu w hotelu/pensjonacie, chociażby ze zwykłego gniazdka ? Może wy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie i chcielibyście się podzielić ? Nie ukrywam, że mając elektryka staram się zwracać na to uwagę, żeby też minimalizować koszty..bo dla takiego hotelarza co to za różnica, czy ładuje telefon komórkowy z pokoju czy samochód. Chociaż dużo osób nie ma jeszcze pojęcia jak to działa i im się wydaje, że człowiek ich z dymem puści na takim ładowaniu...

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
dla takiego hotelarza co to za różnica, czy ładuje telefon komórkowy z pokoju czy samochód. ..
No chyba jakaś różnica jest. Czy zjesz <1kWh (ładowanie telefonu), czy np. 50 kWh (ładowanie samochodu)

staarek

Fachowiec
Czy jest może jakaś strona, gdzie ludzie wymieniają się informacjami, który właściciel hotelu, pensjonatu pozwala na darmowe ładowanie auta w czasie pobytu w hotelu/pensjonacie, chociażby ze zwykłego gniazdka ? Może wy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie i chcielibyście się podzielić ? Nie ukrywam, że mając elektryka staram się zwracać na to uwagę, żeby też minimalizować koszty..bo dla takiego hotelarza co to za różnica, czy ładuje telefon komórkowy z pokoju czy samochód. Chociaż dużo osób nie ma jeszcze pojęcia jak to działa i im się wydaje, że człowiek ich z dymem puści na takim ładowaniu...
Na booking.com z tego co pamietam jest opcja "ev charger" czy cos takiego, a czy darmowy to juz trzeba sie hotelem/pensjonatem skontaktowac.

nabrU

Moderator
równie dobrze mogę odkręcić wodę na cały dzień w kranie bo mam do tego prawo i mieć cały dzień zapalone światło w pokoju...

Cudnie, jaki miły gość hotelowy....

A pomyślałeś, że ładowanie komórki to jakieś powiedzmy 50W, a ładowanie EV z 'cegły' to przynajmniej 2,3kW i nie każde gniazdko / instalacja w hotelu czy kwaterze to wytrzyma? Tak więc różnica istnieje, bo ładowanie komórki raczej nie puści hotelu czy kwatery z dymem.

daniel

Señor Meme Officer
Polecam Plugshare + Free Charging + Show Restricted Access + Toggle All Type Plugs.
Może coś wynajdziesz.

1721313004871.png

nabrU

Moderator
Ni wiesz o czym piszesz kolego.
Zacznij od jednostek: moc jest w kilowatach (kW), pojemność baterii / ilość energii (a nie pobór prądu) jest w kilowatogodzinach (kWh)

JM&JM

Posiadacz elektryka
Na Bookingu można filtrować hotele po opcji posiadania ładowarki. Ostatnio byłem w Szpindlerowym Młynie i byłem miło zaskoczony, że każde miejsce parkingowe w hotelu było wyposażone w gniazdko 230V/16A z którego korzyłem. Miłe zaskoczenie podczas wymeldowania było takie, że gdy chciałem zapłacić za doładowanie około 50 kW to usłyszałem, że mam to w cenie pokoju.