Degradacja LFP tesla HL 2022

inter

Pionier e-mobilności
Zrobiłem test baterii.
Auto około 10 miesięcy, przebieg około 23tys.
Degradacja 3%
Dużo, mało, właściwie?
Sam nie wiem na co liczyłem, na 0% :)
Podobno najwyższa degradacja jest w pierwszym roku.
Tyle na forum gadania o degradacji, a nikt się nie chwali wynikami :)
Elektryk to czy się stoji, czy się leży degradacja się należy :)
Wniosek z tego taki żeby jeździć bo degradacja na nas nie zaczeka.

Aaa i dostępne km to 434km, czyli raczej nie jest to wyznacznik degradacji, może przy starszych autach, może bierze te pierwsze procenty degradacji z bufora.
U mnie po ładowaniu 100% pokazuje prognozę 431 km.

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
długo trwa taki test?
Mi to zajęło 14h-16h, zależy od poziomu startowego baterii. Następnym razem wyjeżdżę do kilku procent.
Czy w czasie testu następuje rozładowanie baterii?
Tak
Ja zacząłem z poziomu 9%, ze 3h rozładowywał baterię, pewnie rozładowywał jeszcze bufor poniżej 9%. Rozładowywanie jest bardzo głośne i auto wydziela dużo ciepła.
Po rozładowaniu auto przez kilka godzin usypia, później ładuje i znowu usypia na kilka godzin.

jezile

Posiadacz elektryka
Właśnie dajemy kolejny powód właścicielom spaliniaków żeby mieli z nas bekę! :D Myślę, że nie ma co się przejmować sposobem ładowania, a już zwłaszcza tymi estymowanymi testami. Zwyczajnie "jeździć i obserwować". Jak ktoś się chce ładować do 100% to niech się ładuje. To tylko bateria którą w ostateczności możemy sobie kupić za te 20-30k, bo rynek używanych jest już spory, a warsztatów które się w tym specjalizują jest coraz więcej (EV Repair np.). Nie dajmy się zwariować. ;)

bano92

Zadomawiam się
Właśnie dajemy kolejny powód właścicielom spaliniaków żeby mieli z nas bekę! :D Myślę, że nie ma co się przejmować sposobem ładowania, a już zwłaszcza tymi estymowanymi testami. Zwyczajnie "jeździć i obserwować". Jak ktoś się chce ładować do 100% to niech się ładuje. To tylko bateria którą w ostateczności możemy sobie kupić za te 20-30k, bo rynek używanych jest już spory, a warsztatów które się w tym specjalizują jest coraz więcej (EV Repair np.). Nie dajmy się zwariować. ;)
20-30k bateria, a ile "przełożenie"?😛

jezile

Posiadacz elektryka
20-30k bateria, a ile "przełożenie"?😛
Nie wiem, sprawdź. ;) Na zdrowy rozsądek, myślę że maks. połowę tego, bo zważywszy na cenę używanej Tesli Model 3 np. 2019 nie opłacało by się płacić więcej.