Dlaczego Chiny wygrywają na każdym polu

Michal

Moderator
Polecam obejrzeć.

kubit

Entuzjasta
Nie no przeginasz trochę tutaj. Jaka pycha? Kto i kiedy wprowadził podatek od pojazdu wyższy od jego wartości? A nawet niech to będzie 1/5 wartości (jak wspominałeś wcześniej). Ja odnosiłem się tylko i wyłącznie do tego że pisałeś że wprowadzanie takiej opłaty za samochód spalinowy to wprowadzanie prawa wstecz. I wytłumaczyłem dlaczego tak nie jest.
Jeśli mówimy o SCT w Krakowie to osobiście uważam że jest trochę przekombinowana i za duża, ALE jeśli mieszkańcom to odpowiada to dlaczego ja przyjezdny mam w to ingerować? Jeśli większości to będzie przeszkadzać to wybiorą przy najbliższych wyborach ekipę która zajmie się tą sprawą.

viallos

Pionier e-mobilności
Rozumiem że forum EV to raczej forum ludzi majętnych, macie swoje firmy, pracowników, zobaczcie czym jeżdżą do pracy, Wam naprawdę jeden h... czy ktoś w nich walnie podatkiem wartości niejednokrotnie wyższej niż ich pojazdy? Tylko za to że ośmielili się je posiadać...

Pycha kroczy przed upadkiem, czego serdecznie życzę każdemu kto się w to wpisuje .
Skoro wydaje ci się że jesteśmy nie wiadomo jakimi milionerami to wiesz ze w PL prowadzac firme płacimy horrendalne podatki .. o których tak bardzo się rozpisujesz.
Według mnie nie problemem są podatki a mentalność ludzi, strach przed nieznanym i brak checi na rozwój osobisty w formie zapoznania sie z nowymi technologiami itp. Jak widzę jak niektórzy ludzie z rodziny, znajomi czy sąsiedzi 'inwestują' swoje ciężko zarobione pieniądze właśnie w nowego dieselka zamiast np. ocieplić dom, postawić PV itp itd a potem narzekaja że gaz czy prąd drogi ... mimo moich wielokrotnych prób przekonania ich że warto zrobić to czy tamto i troche sie uniezależnić od tych surowców i dobroczyńców w postaci Obajtkow i temu podobnych ... to wcale mi ich nie żal.
Są też tacy co posłuchali części rad i teraz są zadowoleni i czasami podpytuja co dalej warto robić, podpatruja ... naśladują. Niestety najtrudniej zrobic ten pierwszy krok ... i wielu przypadkach to nie pieniądze są przeszkodą a mental.

nabrU

Moderator
Decydując się na EV nie wiedziałem, że od 1 kwietnia będę musiał płacić 195 GBP podatku drogowego tak samo jak ICE. Czy już mam wywołać rewolucję? :p