Zastanawiałem się na 3 LR i Y P.
Wybrałem Y ze względu na większą ładowność o około 100 kg. Nie będę pewnie i tak korzystał z pełnych możliwości ładowności, ale wszystkie samochody, które miałem z małym zapasem dopuszczalnej wagi zawsze miały delikatniejsze zawieszenie i prowadziły się zdecydowanie gorzej przy większym obciążeniu.
Druga sprawa to hak - w 3 montujesz od dołu, złącze kabla również od dołu, trzeba kłaść się aby go zamontować i do tego obciążenie haka w 3 to tylko 55 kg, nie mógłbym już przewozić rowerów, a w Y dopuszczalne obciążenie to 72 kg i montaż od tyłu. Do tego dostęp do bagażnika dla mnie zdecydowanie łatwiejszy, dający znacznie większe możliwości pakowania. Zawieszenie w Y jest wyższe wybacza większe nierówności i przeszkody.
Przyspieszenie w wersji P jest mega bezpieczne przy wyprzedzaniu, włączaniu się do ruchu, zmianach pasa itp. Do tego siedzi się wyżej niż w 3 przez co łatwiej ogarnąć ruch na drodze.
Wersja Y P przy takim rozmiarze kół i mojej jeździe prowadzi się fantastyczne, czuję pewność na zakrętach, bez względu na warunki pogodowe. Prawdopodobnie opony robią w tym wypadku dużą różnicę.
Obawiałem się zasięgu, ale porównując do innych wersji Y to były nieistotne różnice, tylko 3 LR ze swoimi 100 km i więcej dawała mi do myślenia. Pojeździłem trochę testowo i na 400 km obojętne czy zima czy lato wystarczy, że raz zatrzymam się na ładowanie a to wychodzi tak jak zawsze jeżdżę i obojętnie jaką drogą. Zużycie w testach w mieście wyszło mi nawet 120 Wh/km, za miastem około 150 Wh/km, a na autostradzie starając się jechać 140 km/h wyszło mi około 195 Wh/km.
Do tego standardowo przyciemniane tylne szyby i jeden z istotnych argumentów to filtr HEPA w Y, a którego nie ma 3, bardzo mi odpowiada czyste powietrze gdy jadę. Opcja ataku biochemicznego w Y może brzmi śmiesznie, ale czyste powietrze z tym związane bardzo mnie przekonuje.