Długi fix GSM LTE data po wyjeździe z garażu

wyrkos

Zadomawiam się
Jak długo waszym samochodom zajmuje złapanie zasięgu po wyjeździe z garażu podziemnego gdzie nie ma dostępu do sieci komórkowej GSM? U mnie potrafi to trwać nawet 5 minut.
M3 HL najnowsze dostępne oprogramowanie, soft reset wykonany.

eugtor

Posiadacz elektryka
U mnie niedawno bardzo długo nie było łączności (ok 10 min na pewno) aż musiałem podłączyć Wi-Fi, od razu po odłączeniu Wi-Fi załapało LTE 🤷‍♂️

piotrpo

Pionier e-mobilności
Wygląda na jakiś błąd w oprogramowaniu, bo zakładam, że po wyjeździe z garażu już masz dostęp do sieci komórkowej.
W skrócie - GPS musi sobie raz na jakiś czas pobrać informacje o stanie systemu (gdzie każdy z satelitów się znajduje i zamierza znajdować). Klasycznie jest to wbudowane w sam system, który oprócz sygnału pozycjonującego wysyła również dane. W tym przypadku złapanie fixa może faktycznie trwać nawet kilkanaście minut, bo kanał powolny, urządzenie musi zaczekać aż odpowiednia depesza zostanie nadana przez system i z powodzeniem odebrana, satelitów może nad horyzontem być akurat mało (to już rzadkość).
W telefonach i innych urządzeniach działających on-line stosuje się z tego powodu A-GPS, który może robić różne dodatkowe rzeczy, ale z grubsza pozwala na pobranie tej konfiguracji z Internetu. Nie powinno to trwać dłużej niż minutę. Dodatkowo telefony mogą ustalić wstępne położenie w oparciu o maszty komórkowe, wifi i dane z Internetu, ta wstępna pozycja pozwala na ograniczenie obliczeń potrzebnych do dokładnego określenia pozycji.
Czyli w skrócie - łączność ma wpływ na czas łapania fixa, im dłużej samochód jest w garażu, tym dłużej będzie trwało pierwsze określenie pozycji. Tesla powinna poprawić oprogramowania, żeby w momencie pojawienia się łączności dociągnąć sobie co jej potrzeba.

Kszychu

Pionier e-mobilności
U mnie problemu nie było, tylko tak jak mówicie przy przejeździe przez granicę musiał trochę pokombinować. Ale wczoraj pierwszy raz po wyjeździe z garażu(murowany, jest w nim zasięg) auto miało problem ze złapaniem zasięgu. Dzisiaj już znowu wszystko okej. Zakładam że u mnie to kwestia jakiegoś błędu

Slaww

Fachowiec
Sporadycznie mam komunikat o niedostępności SOS.
Oczekiwania na Internet z GSM nie zaobserwowałem - może dlatego, że zasięg WiFi mam dłuższą chwilę od domu i przez ten czas zdążę ustawić nawigację i wybrać piosenkę w Spotify.
Tesla 3 hl