Długi weekend z Warszawy nad Morze. S7 czy A1?

wxwx78

Fachowiec

wxwx78

Fachowiec
Jak LR z Warszawy wyjedziesz na 100%, nie będziesz szalał, to S7 dojedziesz bez doładowania. Pchanie się na A1 moim zdaniem to nieporozumienie.
Też się ku temu skłaniam . Infrastruktura na S7 wydaje się być lepsza, niż myślałem. Aczkolwiek moja noga na pedale gazu czasem jest przyciężka, więc ładowanie + krótki posiłek na trasie są planowane...

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Też się ku temu skłaniam . Infrastruktura na S7 wydaje się być lepsza, niż myślałem. Aczkolwiek moja noga na pedale gazu czasem jest przyciężka, więc ładowanie + krótki posiłek na trasie są planowane...
Ze 2 lata temu widziałem że ktoś YLR latem dojechał na Hel, ale pewnie jazda w nocy i niezbyt szybko.

krzysiekwaw

Zadomawiam się
prawda, natomiast ja lubię nieco szybciej więc zaliczam jedno ładowanie, kawkę i inne lecąc s7 wawa-gdańsk. A1 w długie weekendy to koszmar, nie tylko suc ale i te bramki. Zużyjesz więcej prądu, postoisz na ładowarkach, a i jak pech to i na bramkach.

rawier

Posiadacz elektryka
Ja polecam s7 - w zeszłym roku "zaryzykowałem" alternatywnie do A1 i byłem pozytywnie zaskoczony. Nie dość że płynniej się jechało (oczywiście w moim subiektywnym odczuciu :)) to jeszcze ładowarek po drodze jest cała masa - Ionity, GW, Orlen.

eimi

Pionier e-mobilności
tylko najgorszy wyjazd z Warszawy do Płońska - same remonty.

Ja celuje w pierwszą ładowarkę w Elblągu na Moya po 1.99zl. Y LR z rowerami, 310km do ładowarki powinno mi jeszcze z 10% zostać.

sh95

Posiadacz elektryka
Hej,
ja co prawda mieszkam nad morzem, odradzam przyjazdu z racji zapowiadanej beznadziejnej pogody, ale jak już jedziecie i potrzeba na bieżąco sprawdzać dostępność ładowarek, to może pomogę.

Na mojej prototypowej stronce z ładowarkami pomidor.io jakiś czas temu dodałem możliwość ustawienia sobie "obserwowanych ładowarek". Można użyć np tak:
1. Na mapie filtrujemy ładowarki po mocy np >=100kW, link bezpośredni: https://pomidor.io/mapa.php?minPower=100 Zoomując na rejon Mława-Nidzica, pojawią się cztery miejscówki. Klikając na pierwszą z góry, mamy Ionity Nidzica z danymi o dostępności i różnymi statystykami:

1750152219233.png

Przy nazwie jest żółta gwiazdeczka - u Was będzie szara. Po jej kliknięciu, doda się ta stacja do obserwowanych. Analogicznie można zrobić dla następnych stacji, Orlen Pawliki, Shell Kuklin, GW Mława.

Następnie, na mapie w lewym dolnym roku są skróty - ikonki, w tym ta żółta gwiazdka. Po kliknięciu pojawi się z prawej panel z wybranymi ładowarkami:

1750152513375.png

Można taki sobie widok otworzyć na tablecie w Tesli, czy czym jedziecie, w telefonie również - będzie wtedy bez mapy. Dostępność ta jest aktualizowana na żywo, co max 2 minuty (Ionity co 5min). Nie jest wymagane odświeżanie strony - działa to w tle.
Wtyczki które nas nie interesują, np 22kW na GW w Mławie można kliknąć i przymknąć, nie będzie odrywać uwagi.

Obecnie z racji braku optymalizacji całości ustawiłem limit na maksymalnie 4 obserwowane stacje. Usunąć je można bezpośrednio na tym widoku klikając ponownie żółtą gwiazdkę.
Dajcie znać, czy takie coś się komuś przyda. Czy to nie potrzebna bzdura, czy może coś tu zmienić/dodać/poprawić. Nie wszyscy operatorzy raportują zajętość (np PowerDot tego nie robi).

Docelowo planuję zrobić grupy obserwowanych stacji, będzie można osobno je dodawać i zmieniać np w czasie jazdy po Polsce. Pytanie czy to komuś potrzebne? Czy to coś lepszego, niż oferuje software w elektrykach + apki w telefonie?

Pomidor.io nadal jest prototypem, badam różne rozwiązania, patrzę co się da zrobić z dostępnych danych. Wiele rzeczy tu może jeszcze źle działać.

eimi

Pionier e-mobilności
@sh95 super nowa funkcjonalność. Jak jest zapamiętywany wybór? Chciałem przeklikać na kompie a potem odpalić w aucie ale chyba muszę przeklikać od początku w aucie?

eimi

Pionier e-mobilności
A jak wygląda ładowanie z platformą na rowery? Pierwszy raz jadę - których ładowarek unikać żeby nie musieć odpinać z haka?

Najnowsze dyskusje