Długie parkowanie w słońcu

Zorg

Nowy na Forum
Witam
Lecę na wakacje i musze pozostawić auto Y2023 RWD 8 dni obok lotniska,
zakładając że nie uda się ustawić w cieniu, jakiego mogę się spodziewać ubytku naładowania
oczywiście bez guarda, i czy auto będzie chronić baterie przed przegrzaniem ? czy trzeba cos dodatkowego ustawiać?
pozdrawiam

daniel

Señor Meme Officer
Witam
Lecę na wakacje i musze pozostawić auto Y2023 RWD 8 dni obok lotniska,
zakładając że nie uda się ustawić w cieniu, jakiego mogę się spodziewać ubytku naładowania
oczywiście bez guarda, i czy auto będzie chronić baterie przed przegrzaniem ? czy trzeba cos dodatkowego ustawiać?
pozdrawiam
Bateria się nie przegrzeje od stania na słońcu. Jest pod samochodem, a najbardziej to nagrzeje się kabina, a nie podłoga.
Najlepiej nie zostawiaj jej z wysokim stanem naładowania (jeśli mnie pamięć nie myli to 30% jest optymalnie, ale jak zostawisz 50% to też ok). Baterie nie lubią stać naładowane w upałach, ale tak poza tym to nic jej nie będzie.

danielm

Pionier e-mobilności
to auto z kaliforni, nic nie musisz robić. zamiast sie martwic o baterie martwiłbym sie o sprzęt pozostawiony w aucie typu butelki z wodą, cukierki czekoladowe itp. (jak w każdym innym aucie)

Kovalsky

Fachowiec
Zakupiłem na Ali taką matę, którą zakłada się w aucie (szklany dach, więc myślę że warto).
Składa się z dwóch części, montaż łatwy. Robi za roletę dachową ;) Trochę zmniejsza nagrzewanie wnętrza.
Oczywiście są też takie gadżety na szybę przednią.
Warto zaparkować przodem na północ jeśli będzie taka możliwość.

danielm

Pionier e-mobilności
Zakupiłem na Ali taką matę, którą zakłada się w aucie (szklany dach, więc myślę że warto).
Składa się z dwóch części, montaż łatwy. Robi za roletę dachową ;) Trochę zmniejsza nagrzewanie wnętrza.
Oczywiście są też takie gadżety na szybę przednią.
Warto zaparkować przodem na północ jeśli będzie taka możliwość.
zwiększa nagrzewanie wnętrza ale co kto lubi :)

qb4hkm

Pionier e-mobilności
nie, asfalt bywa znacznie cieplejszy i to od nagrzanego asfaltu grzeje się bateria. nissan leaf z pasywnym chłodzeniem latem nawet na postoju nie chłodzi baterii z tego powodu
Asfalt w cieniu się grzeje... :unsure: rozumiem że zakładasz jakiś ekstremalny kąt padania światła...