Dłuższy czas postoju...

PabloPN

Posiadacz elektryka
Gdyby kogoś interesowało jak Niro zachowuje się podczas dłuższego postoju (a byly takie zapytania na tym forum) to akurat moje Niro EV23 musiało odbyć taki właśnie trochę przymusowy postój...
Auto cały czas zaparkowane na zewnątrz...
- 12 stycznia 2023 auto unieruchomione
- 17 stycznia wpadłem na pomysł odczytu zdalnego poziomu baterii
1000030093.jpg

- 29 stycznia (po 17 dniach) mogłem zrobić ostatni odczyt zdalny:

1000033561.jpg

- ubyło w tym czasie 3% baterii (pogoda przeważnie w tym czasie to śnieg i kilka stopni mrozu)

- kolejny odczyt to 18 marzec który był zrobiony zaraz po otwarciu auta i przejechaniu kilku metrów (dostałem powiadomienie o otwartych drzwiach)

1000033779.jpg

- tutaj już większy ubytek energii...

PODSUMOWANIE:
- w sumie od połowy stycznia do połowy marca przy postoju samochodu na zewnątrz w aurze raczej zimowej ale bez przesady auto stracilo 11% energii a tryb czuwania przeszło po 17 dniach

Last edited:

mimx

Fachowiec
Czyli jednak zima zła. U mnie latem utrata 2% przez 7 tygodni - oczekiwanie na wymianę ICCU, samochód "usnął" po tygodniu.

pbr

Posiadacz elektryka
Tutaj wyszlo mniej wiecej 1,5% na tydzien...
To ciekawe bo u mnie stał przez miesiąc i nic nie ubyło ale stal w garażu. Więc podejrzewam że to jakieś systemy ochrony aku 12v względnie miałeś ustawione jakieś podgrzewanie na konkretne dni.

deniro

Zadomawiam się
To ciekawe bo u mnie stał przez miesiąc i nic nie ubyło ale stal w garażu. Więc podejrzewam że to jakieś systemy ochrony aku 12v względnie miałeś ustawione jakieś podgrzewanie na konkretne dni.
Jaka temperatura w garażu?