Dołożenie haka do modelu 3

Bronek

Pionier e-mobilności
Jacek Pilecki said:
mogę założyć sobię hak na własną rękę
Jak jest z homologacją? Masz w dowodzie wypełnione pola O.1 i O.2?

Kreski w DR, czyli nie ma w papierach aby mógł ciągnąć cokolwiek i mieć dołożony hak.
(niektórzy twierdzą że jak w przypadku przyczepy tzw Sam można przeprowadzić proces homologacji ooo k... rwa współczuję tego ?)
To skutkuje tym, że haka nie chcą wpisać w DR, nawet jak ma homologację.
Czy wpiszą hak jako mocowanie np bagażnika?
Nie sądzę, to kolejna głupota jak papier o akcyzie.

Ps. Tak miałem z kamperze i nic nie wskórałem

Last edited:

Jacek 3

Zadomawiam się
Jak ktoś z forum ma M3 LR z fabrycznym hakiem to proszę o foto tabliczki znamionowej. Ponoć jak nie ma pozycji o dopuszczalnej masie zespołu to lipa. I legalnie haka nie da się założyć. Ja takiej pozycji nie mam. A w serwisie twierdzą że jak przyjdą haki to mi założą

Bronek

Pionier e-mobilności
Tablicza tabliczką, nic nie da , liczy się wpis w DR, bo ten bierze sie z papierów auta w których jest czy może ciągnąć np przyczepę lekką bez hamulaca najazdowego i ile może ciągnąć z hamulcem . Pozycje wyżej wymienione w DR.
Serwis Ci założy , ale co dalej ? Wystarczy przypadek ( policjant ambitny) lub przegąd w upierdliwy ASO

Trzeba by przeprowadzić proces zmiany tego wpisu na podstawie nowych papierów od Tesli lub legalizacji nowych warunków homologacyjnych auta. Od Tesli chyba prościej o ile takie wyda. lub wie o co chodzi . Bo co Kraj to obyczaj.
Jako stary przyczepowiec , kamperowiec i posiadacz róznych " ciągników" do różnych przyczep , lawet itd , to walczyłem na tym polu kilka razy . I nie sądżę aby w tym kartonie coś sie zmieniło na lepsze. Jedyna nadzieja w Urzędniku , że niekumaty lub życzliwy co zmieni wpis w DR

Last edited:

Jacek 3

Zadomawiam się
Tablicza tabliczką, nic nie da , liczy się wpis w DR, bo ten bierze sie z papierów auta w których jest czy może ciągnąć np przyczepę lekką bez hamulaca najazdowego i ile może ciągnąć z hamulcem . Pozycje wyj wymienione w DR.
Trzba by przeprowadzić proces zmiany tego wpisu na podstawie nowych papierów od Tesli lub legalizacji nowych warunków homologacyjnych auta
Rozmawiałem właśnie z diagnostą. Kreski to nie problem. Jak na tabliczce są wszystkie masy to on wylicza masę przyczepy daje kwit i w wydziale komunikacji zmienią. Jak na tabliczce nie ma to trzeba Teslę prosić o wyciąg z homologacji z tymi masami. Jechać do diagnosty i też wystawi kwit do wydziału komunikacji.

Bronek

Pionier e-mobilności
No to się zmieniło .
Ale jako Kubuś Fatalista , radzę dopytać w WK, bo oni dane biorą z kompa , a tam może byc , że ciągniecia nie przewidziano . 100% tak miałem w kamperze , bo taki zamówiłem we Francji czyli w innych warunkach Prawa i nic nie wpisali a znajomy miał

Jacek 3

Zadomawiam się
Dzwoniłem jeszcze do serwisu Tesli i pytałem czy wydadzą wyciąg z homologacji z masami przyczepy. Odpowiedz NIE. Ale jak pan zamontuje u nas hak to wydamy i zmienimy tabliczkę znamionową. Takie mamy procedury. Ponoć niektóre LR miały na tabliczce masę zespołu a niektóre nie. Ja mam kur.. pecha. Ci co mają nie muszą czekać i mogą założyć hak na wolnym rynku taniej i szybciej. Nowy jak bedzie w tesli ok 6000 pln.
Poza Teslą max połowa tego.