Dołożenie ładowania bezprzewodowego i gniazd USB w drugim rzędzie

mkaminski100

Nowy na Forum
Właśnie dostałem Enyaqa i ku mojemu zaskoczeniu na skórzane fotele i grzana kierownicę, ale nie ma ładowania bezprzewodowego, gniazda zapalniczki czy choćby gniazd ładowania w drugim rzędzie

Czy można je dołożyć i jakie części są do tego potrzebne?

Oczywiście Skoda na standardową odpowiedź "tylko fabryka", a ja niestety nie mogłem dołożyć żadnej opcji (auto służbowe). Szkoda nie sprzedaje żadnych części, a ja nie chcę jeździć z przedłużaczami jak w aucie z 2005 roku, więc byłbym wdzięczny gdyby udało się to prosto dołożyć.

Z tyłu chyba trzeba wymienić całą pokrywę centralnej konsoli i dołożyć wiązkę ale byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł to potwierdzić i podać numery części

Dzięki

nabrU

Pionier e-mobilności
Tu na Forum większość to 'społeczność' Tesli więc ciężko będzie o odpowiedź, a już jak masz EV od VAG to tragedia;) :ROFLMAO:

A tak na serio, to domyślam się, że nikt czegoś takiego jeszcze nie robił, a jak chcesz na oryginalnej wiązce to robić, to być może programowanie / aktywacja może wchodzić również w rachubę.

A tak z innej beczki, w ogóle możesz takie modyfikacje robić z samochodem, który nie jest Twój?

mkaminski100

Nowy na Forum
No Tesli jest więcej i ludzie bardziej lubią się nimi chwalić.
Znalazłem części ale ceny oszałamiają. 500 euro za USB i 500 za bezprzewodowe ładowanie.

Niestety Skoda to taki VW tylko więcej muszą okroić żeby sprzedać auto, ale logika "do rodzinnego auta damy skórę i grzana kierownicę ale nie damy sciemnonych szyb ani USB jest co najmniej nielogiczna, bo auto z materiałem na fotelach wygląda fajnie, ale już z przedłużaczami to tragedia.

Jeżeli modyfikacja nie uwzględnia cięcia wiązki czy programowania jakimiś szemranymi serwisami to nikt o to nie będzie się pytał, bo auto mam na 3 lata a potem je firma odsprzedaje.

nabrU

Pionier e-mobilności
Niestety Skoda to taki VW tylko więcej muszą okroić żeby sprzedać auto, ale logika "do rodzinnego auta damy skórę i grzana kierownicę ale nie damy sciemnonych szyb ani USB jest co najmniej nielogiczna, bo auto z materiałem na fotelach wygląda fajnie, ale już z przedłużaczami to tragedia.

To norma u wielu producentów niestety (niekoniecznie VAG) i niektóre wersje (nie wiem jaką masz) mają sporo rzeczy za dopłatą albo niedostępne w ogóle. Np. Cupra Born nie ma świateł matrycowych nawet w opcji, a ID.3 miał je standardowo od którejś wersji wzwyż.

Jeżeli modyfikacja nie uwzględnia cięcia wiązki czy programowania jakimiś szemranymi serwisami to nikt o to nie będzie się pytał, bo auto mam na 3 lata a potem je firma odsprzedaje.

No ale właśnie 'nie szemrany' serwis odmówił Ci takiego montażu... więc jak dla mnie to 'doopa blada'. Może chociaż Apple CarPlay / Android Auto będziesz miał bezprzewodowo (też zależy pewnie od wersji).

P.S. Wpisz sobie w podpisie model samochodu - będzie łatwiej odpowiadać na pytania wiedząc co i jak?

michalp

Zadomawiam się
No Tesli jest więcej i ludzie bardziej lubią się nimi chwalić.
Znalazłem części ale ceny oszałamiają. 500 euro za USB i 500 za bezprzewodowe ładowanie.

Na brytyjskim forum ktoś dołożył sobie takie tanie podwójne gniazdko usb - a / usb-c w tylniej konsoli https://allegro.pl/oferta/ladowarka...rz-3a-24v-13133184839?fromVariant=13133184839 niestety nie podaje jak dokładnie to podłączył , jakby w konsoli środkowej była jakaś złączka 12V i wpiąć się w nią takim dwójnikiem jak wpiąłem rejestrator video w zasilanie czujnika deszczu to żadna robota ani koszt.1683227392414.png

MałaGosia

Zadomawiam się
Ja mam fabrycznie z tyłu dwa gniazda USB-C i 230V

mkaminski100

Nowy na Forum
To norma u wielu producentów niestety (niekoniecznie VAG) i niektóre wersje (nie wiem jaką masz) mają sporo rzeczy za dopłatą albo niedostępne w ogóle. Np. Cupra Born nie ma świateł matrycowych nawet w opcji, a ID.3 miał je standardowo od którejś wersji wzwyż.

No ale właśnie 'nie szemrany' serwis odmówił Ci takiego montażu... więc jak dla mnie to 'doopa blada'. Może chociaż Apple CarPlay / Android Auto będziesz miał bezprzewodowo (też zależy pewnie od wersji).

P.S. Wpisz sobie w podpisie model samochodu - będzie łatwiej odpowiadać na pytania wiedząc co i jak?
Światła matrycowe to opcja, bo masz standardowe LEDy. To jest tak jak spojler czy skóra na desce czyli dodatek estetyczny lub zwiększający funkcjonalność, a nie podstawowe wymagania w xxi wieku.

Ja mówię o braku gniazda USB z tyłu w aucie rodzinnym co jest dość typowym zagraniem skody ("kup pan pakieta") a wisienka na torcie jest brak sciemnonych szyb, które miałem w każdym aucie do tej pory, więc nawet nie szukałem czy jest. Tak samo z USB, wszystkie auta które miałem po 2008 miały jakaś formę zasilania w drugim rzędzie.
Tak więc skoda będzie się teraz prezentowała jak mój ford z 2006 roku ze "skarpeta" na szybach z tyłu i przedłużaczami ciągniętymi z bagażnika.

Tak jak napisałem, to jest auto firmowe więc nie mogę dołożyć nic opcjonalnie więc patrzyłem, że jest wersja Suite ze skórą nawet na desce więc nawet przez głowę mi nie przeszło, że firma może tak idiotycznie podejść do kwestii tak tanich i powszechnych funkcji.

Odnośnie ustawień to mówię o zmianie przez zwykle USB tak jak można wyłączyć wycieraczkę z tyłu (nie rozumiem dlaczego się włącza podczas jazdy) które w każdym momencie można przywrócić, a nie dołożeniu funkcji przez kodowanie z kodami dostępu kradzionymi z serwisu gdzieś na Bałkanach (chyba tak nadal ustawia się Lidar).

mkaminski100

Nowy na Forum
Na brytyjskim forum ktoś dołożył sobie takie tanie podwójne gniazdko usb - a / usb-c w tylniej konsoli https://allegro.pl/oferta/ladowarka...rz-3a-24v-13133184839?fromVariant=13133184839 niestety nie podaje jak dokładnie to podłączył , jakby w konsoli środkowej była jakaś złączka 12V i wpiąć się w nią takim dwójnikiem jak wpiąłem rejestrator video w zasilanie czujnika deszczu to żadna robota ani koszt.View attachment 10501
To jest za duża rzeźba, więc wstawię gniazdo w bagażniku i będę ciągnął dłuższe kable USB dla dzieciaków.

nabrU

Pionier e-mobilności
Ja mówię o braku gniazda USB z tyłu w aucie rodzinnym co jest dość typowym zagraniem skody ("kup pan pakieta") a wisienka na torcie jest brak sciemnonych szyb, które miałem w każdym aucie do tej pory, więc nawet nie szukałem czy jest.

Tak jak napisałem, to jest auto firmowe więc nie mogę dołożyć nic opcjonalnie więc patrzyłem, że jest wersja Suite ze skórą nawet na desce więc nawet przez głowę mi nie przeszło, że firma może tak idiotycznie podejść do kwestii tak tanich i powszechnych funkcji.

Widzę to pewnego rodzaju rozdwojenie jaźni i będę tu adwokatem diabła :devilish:

Piszesz, że to auto służbowe więc nie jest Twoim autem rodzinnym (pomijam kwestię formalną czy możesz nim jeździć prywatnie i wozić rodzinę). Firma kupiła / wyleasingowała te auta biorąc pod uwagę ich interes, a nie Twoje wymagania. Więc nie ma co narzekać wedle zasady 'darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda'.

mkaminski100

Nowy na Forum
Widzę to pewnego rodzaju rozdwojenie jaźni i będę tu adwokatem diabła :devilish:

Piszesz, że to auto służbowe więc nie jest Twoim autem rodzinnym (pomijam kwestię formalną czy możesz nim jeździć prywatnie i wozić rodzinę). Firma kupiła / wyleasingowała te auta biorąc pod uwagę ich interes, a nie Twoje wymagania. Więc nie ma co narzekać wedle zasady 'darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda'.
Może powinienem dokładniej napisać.
To ja wybieram auto, łącznie z kolorem i mam je jako auto prywatne razem z użytkiem służbowym, więc gdybym wiedział o brakach to
wziąłbym pod uwagę inne auto.

mkaminski100

Nowy na Forum
To nie są braki. Po prostu pominąłeś to podczas konfigurowania samochodu.
W aucie rodzinnym za ponad 200 tys zl raczej takie detale jak sciemnione szyby z tyłu czy gniazda USB w drugim rzędzie z tyłu powinny być standardem, a nie pakietem opcjonalnym, który miałem w autach nawet niższej klasy i gorszego wyposażenia.

No ale skóra na desce jest.

Ferrari95

Zadomawiam się
Masz rację, że powinny być w standardzie, ale tak nie jest i producenci aut z premedytacją wyciągają za takie rzeczy dodatkowe pieniądze od klientów. Takie nadeszły czasy, niestety :(

vwir

Pionier e-mobilności
Nie takie nadeszły czasy, tylko grupa VW zawsze tak miała. Od kilkudziesięciu lat. W Tesli możesz co najwyżej dołożyć hak. W Mach-E jedyne co mogłem dołożyć to jeden z dwóch pakietów technologicznych (reszta w standardzie). A gdy próbowałem konfigurować Audi Q4 to czułem się jak na polu minowym. Cały czas patrzyłem tylko co tym razem zapomniałem zaptaszyć.

mkaminski100

Nowy na Forum
Masz rację, że powinny być w standardzie, ale tak nie jest i producenci aut z premedytacją wyciągają za takie rzeczy dodatkowe pieniądze od klientów. Takie nadeszły czasy, niestety :(
Tak VW działał od dość dawna. Pamiętam że kiedy miałem dvd w zdechłym fordzie to kolega miał kasety w Passacie.
Niestety nadal się z tego nie wyleczyli i wydaje mi się że niedługo mogą ponieść tego konsekwencje, bo sam znaczek nie dla wszystkich znaczy dużo

Michal

Pionier e-mobilności
niedługo mogą ponieść tego konsekwencje, bo sam znaczek nie dla wszystkich znaczy dużo
😂😂🤣
Świadomie zatruwali ludzi, a sam wybrałeś ich auto... ale całe masy się od nich odwrócą, bo nie dali gniazda USB z tyłu i wszystko wciskają w pakietach od 20 lat 🤣
Weź bo spadnę z krzesła.
Pisałem już wielokrotnie co dla mnie znaczy znaczek jakiejkolwiek marki VAG...

mkaminski100

Nowy na Forum
Świadomie zatruwali ludzi, a sam wybrałeś ich auto... ale całe masy się od nich odwrócą, bo nie dali gniazda USB z tyłu i wszystko wciskają w pakietach od 20 lat 🤣
Weź bo spadnę z krzesła.
Pisałem już wielokrotnie co dla mnie znaczy znaczek jakiejkolwiek marki VAG...
Ale co ma wspólnego "zatruwanie" z odcinaniem kuponów ze znaczka marki?
Zresztą robił to każdy i każdy płaci odszkodowania.
Poza tym to auto elektryczne więc tutaj nietrafione porównanie.

No i to już się to dzieje i nie chodzi o "gniazdo USB" a to co dostajesz z autem.

VAG w dużych autach rzucił ochłap 50kW ładowania i resztę w opcji gdzie już nawet e208 ma 100kW w standardzie.
Kamerę 360 miałem w standardzie choćby w Qashqai, nawet e2008 miał pół auta z tyłu na kamerze, żeby widzieć miejsce parkingowe.
Tesla daje 360 z aktywnym pasem i sentry mode.
Nie trzeba szukać opcji foteli elektrycznych , ładowarki bezprzewodowej, szklanego dachu. Chyba nawet klapa jest już w standardzie i do starszych modeli 3 można ją dołożyć w serwisie (w skodzie się nie da dołożyć nic)

No ale odnośnie przewidywań, czy ludzie odejdą od VAG.
Model 3 to już najpopularniejsze EV nawet w Niemczech.
Z tego co pamiętam to Hyundai zwiększył udział w rynku w 2021, tak samo jak fiat czy opel.

VW sprzedał o 10 tysięcy mniej aut w 22 niż w 21.
Skoda sprzedała o 4 tysiące mniej
Audi zwiększyło ale nadal są na 6 miejscu.

Jak to będzie wyglądało dalej?
Zobaczymy ale nie wygląda to dobrze dla Vag szczególnie biorąc pod uwagę, że oni już cen nie mogą obniżyć, a taka Tesla tak

Last edited: