Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Piernik

Posiadacz elektryka
Zakepałem dzisaj EV6 PLUS z dodatkami na koniec listopada i handlowiec z KIA powiedział że mają wszystko ogarnięte już przez prawników
Hej,
To zapytaj proszę w jakiej firmie leasingowej, bo to nie dealer podpisuje umowę z BOŚ tylko firma leasingowa. Na razie jeszcze żadna z BOŚ umowy nie podpisała, ale podobno to jest w trakcie. Projekt jest dość skomplikowany i nie łatwy do wdrożenia.
No i w Twoim interesie:
- po pierwsze poproś tą firmę o ofertę leasingu, poproś również o ofertę ubezpieczenia, nie wiadomo czy będzie możliwe "swoje" ze względu na warunek cesji polisy dla NFOŚ. To chyba też jest jeden z najtrudniejszych warunków do przejścia przez instytucje finansujące.
- po drugie składaj już wniosek leasingowy żebyś miał pewność na jakich warunkach będziesz mógł być finansowany
Koniec listopada to ambitny termin.

Piernik

Posiadacz elektryka
Ok, to jeszcze raz żeby było precyzyjnie, bo temat rozkminiam od kilu dni.
KIA ani żaden inny dealer nic nie podpisuje w sprawie udzielania dotacji. Oni tylko dostarczają samochód elektryczny.
Teraz pytanie, w jakiej formule finansowania ma być zakupiony samochód który ma być przedmiotem dotacji ?
Jak leasing to odpowiedź powyżej.
Chcemy otrzymać dotacje na samochód który ma być leasingowany to musimy współpracować z "leasingiem" a nie dealerem (tam tylko zamawiamy samochód), choć tem może mieć informacje na temat firm które podpisały umowę z BOŚ, ale wtedy niech wskaże i resztę trzeba już tam w "leasingu". Na rezie oficjalnej listy firm leasingowych które podpisały umowę z BOŚ nie ma.

turez

Zadomawiam się
Ok, to jeszcze raz żeby było precyzyjnie, bo temat rozkminiam od kilu dni.
KIA ani żaden inny dealer nic nie podpisuje w sprawie udzielania dotacji. Oni tylko dostarczają samochód elektryczny.
Teraz pytanie, w jakiej formule finansowania ma być zakupiony samochód który ma być przedmiotem dotacji ?
Jak leasing to odpowiedź powyżej.
Chcemy otrzymać dotacje na samochód który ma być leasingowany to musimy współpracować z "leasingiem" a nie dealerem (tam tylko zamawiamy samochód), choć tem może mieć informacje na temat firm które podpisały umowę z BOŚ, ale wtedy niech wskaże i resztę trzeba już tam w "leasingu". Na rezie oficjalnej listy firm leasingowych które podpisały umowę z BOŚ nie ma.
Generalnie instrumenty finansowe przygotowuje dla Kia i Hyundai BNP Paribas, a więc ta sama ekipa, która kręci Arvalem. Ten sam konglomerat. Oni akurat mają już wszystko obcykane. Ważne tylko żeby konsultant wiedział iogarnial instrument i zasady.

Piernik

Posiadacz elektryka
Generalnie instrumenty finansowe przygotowuje dla Kia i Hyundai BNP Paribas, a więc ta sama ekipa, która kręci Arvalem. Ten sam konglomerat. Oni akurat mają już wszystko obcykane. Ważne tylko żeby konsultant wiedział iogarnial instrument i zasady.
No to by była dobra informacja. Bo obawiałem się że zapis o cesji polisy na NFOŚ będzie trudny do realizacji przez instytucje finansowe.
Ale jak już są tak daleko to na pewno warto poprosić o ofertę leasingu i informacje na temat ubezpieczenia. I jak ktoś planuje podpisać umowę jeszcze w listopadzie to i złożyć wniosek. Opłata wstępna miniumum 27 tys. PLN tyle co dotacja ale w tym już powinni pomóc. Dajcie znać jak uzyska się od nich te konkrety.

Jan Bulba

Nowy na Forum
Zakepałem dzisaj EV6 PLUS z dodatkami na koniec listopada i handlowiec z KIA powiedział że mają wszystko ogarnięte już przez prawników
A możesz powiedzieć co z upustami? Mi proponowali na działalność tylko 4% upustu.
Czy masz jakąś propozycję lesingu - ile procent ?
No i ostatnie pytanie RWD czy AWD, są gdzieś dostępne AWD?

mario91

Nowy na Forum
Na razie poprostu zaklepalem i wplacilem tysiaka zaliczki. Rwd 4,5% rabatu, taki też jest teraz maksymalny. Jak bede wiedzial cos o firmie leasingowej to napisze.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Mi też w piątek dealer Kia powiedział, że leasing ruszy 22 listopada.
Ciekaw jestem, czy pomylił z dotacjami dla firm (za gotówkę), czy oba programy ruszą równocześnie.

Według niego leasing BNP Paribas ma podpisaną umowę z BOŚ.

Piernik

Posiadacz elektryka
Co programu dotacyjnego jest jeden program "mój elektryk" niezależnie od form finansowania i to zarówno dla "firm" jak i osób fizycznych.
Natomiast na leasing została przeznaczona jego największa transza.
Na razie jedynym bankiem dystrybutorem środków z NFOŚ do firm leasingowych jest BOŚ.
I to dlatego z BOŚ muszą podpisywać umowy firmy leasingowe chcące wsiąść udział w programie.
Na razie nie ma jeszcze listy firm ale BOŚ mówi że ma być niebawem. BOŚ deklaruje podpisanie pierwszych na połowę listopada.
22 listopada to termin w którym można rozpocząć składać wnioski zgodnie z załącznikiem do regulaminu.
Sam program jest dość skomplikowany jak na prostą dotację w wysokości 27 tys. PLN.
Zakłada dwie obowiązkowe formy zabezpieczenia ewentualnej konieczności zwrotu dotacji. (Przyczyny konieczności ewentualnego zwrotu dotacji są szczegółowo opisane.)
- Weksel na wartość dotacji 27 tys + 25% - zabezpieczenie łatwe do ustanowienia, chociaż na razie niewielu wie że w ogóle jest taki wymóg.
- Druga to cesja polisy AC na rzecz NFOŚ, nie wiem jak podejdą do tego instytucje finansujące bo to one chcą być zabezpieczone tą polisą. Można te zabezpieczenie ograniczyć do kwoty, ale o tym na razie nigdzie nie piszą.
W dokumentach też przejawia się też obowiązek cesji wierzytelności z polisy OC. Nie mam pojęcia jak do zrealizowania w praktyce. Oby to był po prostu błąd.
Oby jakiś leasing temu sprostał.

solik

Pionier e-mobilności
Reguly sa trudne tylko dla Kowalskiego, poprzednie edycje dotacji tez wymagaly cesji AC, dla firm leasingowych to za duza kasa zeby sobie ten temat odpuszczac wiec nie ma co histeryzowac na zapas

W KIA fajnie ze mozna wplacic zaliczke i auto sobie moze czekac, w Tesli chca wypchnac od razu auto i jak nie zdarze to odbior w lutym pewnie :(

Najnowsze dyskusje