Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Master

Fachowiec
W poprzedniej edycji było zawarta taka klauzula ze auto przy dotacji dla osób fizycznych nie może być wykorzystane do prowadzenia działaności w szerokim zakresie ( w rozumieniu prawa unijnego) i nie można było wprowadzić auta do środków trwałych ani dokonywać odliczeń, oczywiście w czasu trwania programu
Czy tym razem będzie tak samo ?
Czy będzie można dostać dotacje dla osób fizycznych mimo ze się prowadzi działalność gospodarcza ?
Proszę @elektrowoz o Komentarz i sprawdzenie u źródeł
Wg mnie auto z dotacja dla osób fizycznych można kupić będąc przedsiębiorca i po prostu wykorzystywać prywatnie

gim-kg

Pionier e-mobilności
Wg umowy, oświadczenia wnioskodawcy:
1)Oświadczam, że zakupiony w ramach przedsięwzięcia Pojazd nie będzie w okresie obowiązywania umowy o dofinansowanie wykorzystywany do celów wykonywania działalności gospodarczej.
2)Oświadczam, że zakupiony w ramach przedsięwzięcia Pojazd nie będzie wprowadzony do ewidencji środków trwałych wykorzystywanych w działalności gospodarczej.
3)Oświadczam, że nie uzyskałem/-am dotychczas dofinansowania w ramach niniejszego Programu.

Chyba to odpowiedzi na twoje pytania

vwir

Pionier e-mobilności
Limit dla osób fizycznych to 225tys brutto. A co z osobami prowadzącymi działalność? Jest jakiś limit? Taki sam jak dla osób fizycznych? Czy też może 225tys netto? Albo 225tys z połową VATu?

gim-kg

Pionier e-mobilności
225 tyś brutto dla wszystkich, jedynie dla osób posiadających kartę dużej rodziny nie ma limitu ceny samochodu.
Samochód musi być przez dwa lata ubezpieczony AC z cesją na fundusz. Dodatkowo musi być oznakowany naklejką o wymiarach 44 x 7 cm zgodną ze wzorem. Naklejkę należy wyprodukować na swój koszt I utrzymywać ją w dobrym stanie przez 2 lata. Ma być czytelna i mają być zachowane kolory. Umieszczenie naklejki na karoserii pojazdu określone jest w umowie w jednym ze wskazanych poniżej miejsc:
1) tylna klapa bagażnika nad tablicą rejestracyjną
2) tył pojazdu obok tablicy rejestracyjnej, na jej wysokości
3) po prawej lub lewej stronie samochodu na drzwiach przednich,, w górnej części drzwi
4) po prawej lub lewej stronie samochodu, na przednim nadkolu w jego górnej części

Jeżeli chodzi o przedsiębiorców to dofinansowanie wyniesie 27000 zł przy zakupie pojazdu kat.M1 i przebiegu średniorocznym powyżej 15 tyś km. Przy leasingu, program przewiduje dopłaty do opłat zawartych w umowie leasingu tj. opłaty wstępnej i opłaty transferowej. Przy czym, jeżeli opłata wstępna jest mniejsza niż należne dofinansowanie to nie ma możliwości wypłaty pełnej kwoty dofinansowania.

Attachments

• 8C5E3A13-8760-4E4D-802D-F64084CC2068.jpeg
    8C5E3A13-8760-4E4D-802D-F64084CC2068.jpeg
    181,6 KB · Liczba wyświetleń: 23

vwir

Pionier e-mobilności
Możesz podesłać skąd taki wniosek? Czytam ten program i nie widzę. Jest tam wprost napisane, że limit dla osób fizycznych to 225tys (z wyjątkiem posiadaczy KDR). Nie mogę znaleźć ani słowa o limitach dla przedsiębiorców:
przy czym osoby fizyczne mogą się starać o dofinasowanie pojazdu kat. M1, którego koszt nie przekracza 225 tys. brutto. Ograniczenie cenowe nie dotyczy posiadaczy Karty Dużej Rodziny.

Takie same informacje są w naborze dla osób fizycznych. Naboru dla przedsiębiorców jeszcze nie ma, więc nie mam jak sprawdzić.

Last edited:

krist

Posiadacz elektryka
Możesz podesłać skąd taki wniosek? Czytam ten program i nie widzę. Jest tam wprost napisane, że limit dla osób fizycznych to 225tys (z wyjątkiem posiadaczy KDR). Nie mogę znaleźć ani słowa o limitach dla przedsiębiorców:
przy czym osoby fizyczne mogą się starać o dofinasowanie pojazdu kat. M1, którego koszt nie przekracza 225 tys. brutto. Ograniczenie cenowe nie dotyczy posiadaczy Karty Dużej Rodziny.

Takie same informacje są w naborze dla osób fizycznych. Naboru dla przedsiębiorców jeszcze nie ma, więc nie mam jak sprawdzić.
no właśnie nie ma żadnych dodatkowych informacji, oprócz tego że vany jak poprzednio

vwir

Pionier e-mobilności
To nadal niczego nie wyjaśnia. Nie ma tam przecież informacji czy brutto czy netto. Generalnie przedsiębiorcy pomiędzy firmami używają głównie netto i jest to dość naturalne. Dla osób fizycznych jest wpisane wprost 'brutto'. A dla przedsiębiorców nic.