Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Dostałem dziś fakturę od Energi..
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bronek, post: 93267, member: 6"] Dostałem fv ale jeszcze bez szczegółów., będą za 2 dni E[B]nerga tym razem za 4 miesiące 30/11/2022 - 31/03/2023[/B] Już z pompą ciepła, 11 kW i FV 9, 8 kwp ale produkcja widomo kiepska bo zimowa. Magazyn też prawie był pusty. 4260 zł, po tysiaku z hakiem za miesiąc . Niby dużo ale gaz zero i 7 tyś km przejechane bez centa za paliwo W domu 22 st C, zero oszczędzania energii, nie licząc pilnowania dużych poborów w tanich godzinach G12R. Np pranie, ładowanie itp. To pierwsze miesiące z pompą, więc nie mam doświadczenia, ale nie było cierpienia z powodu zimna czy braku wody. Zima raczej też nie sroga. Ale długo jest zimno. Efektywność fv lekko gorsza od ub roku. Jedno medium, to wygoda, gaz jest w rezerwie ale nawet jako zamiennik grzałki i w pompie się nie opłaca, bo grzałka pracowała tylko w trybie antylegionella i w sumie dobę. I to w tanich godzinach. Z lenistwa niespecjalnie optymalizuję pracę pompy,a teraz już produkcja prądu słonecznego ruszyła, to będzie fajnie. 2x więcej paneli byłoby optymalnie jak dla mnie, plus 10kwh minimum magazyn. Tylko mi się już nie chce... Ok 100 000 zł za panele i pompę musi się zamortyzować. A przez zainwestowanie w PC to jeszcze kilka lat? Same panele już by za rok były prawie na zero. (jestem "stary prosument" ) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Dostałem dziś fakturę od Energi..