Dziwne działanie planowania ładowania

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Zauważyłem dziwną prawidłowość. Ładowanie mam ustawione tak, żeby samochód był naładowany do 80% do godziny 6:00, bez godziny początkowej. Kiedy wpinam go np z poziomem naładowania 50-60% około 18-20, kończy się ładować poprawnie chwilę przed 6, natomiast kiedy wpinam z niższym poziomem 20-40% o godzinie 20-22 zaczyna ładowanie od razu i kończy o 0-2 co jest bez sensu. Jest na to jakaś rada czy to jakaś pochodna klasycznego błędu mówiącego, że samochód nie da rady naładować się zgodnie z harmonogramem?

daniel

Señor Meme Officer
Zauważyłem dziwną prawidłowość. Ładowanie mam ustawione tak, żeby samochód był naładowany do 80% do godziny 6:00, bez godziny początkowej. Kiedy wpinam go np z poziomem naładowania 50-60% około 18-20, kończy się ładować poprawnie chwilę przed 6, natomiast kiedy wpinam z niższym poziomem 20-40% o godzinie 20-22 zaczyna ładowanie od razu i kończy o 0-2 co jest bez sensu. Jest na to jakaś rada czy to jakaś pochodna klasycznego błędu mówiącego, że samochód nie da rady naładować się zgodnie z harmonogramem?
Dziwne to jest. Raczej się nie spotkałem z tym. Jeden problem miałem gdy wpiąłem się z limitem ustawionym na 5A, bo chytałem promienie z fotowoltaiki, a potem po podpięciu podniosłem do 16A, żeby w nocy szła pełna moc.
Wtedy to wyglądało jakby przeliczył sobie ile czasu potrzebuje przy 5A i nie uwzględnił że była zmiana na 16A. Z tego powodu też skończył ładowanie za wcześnie.

eimi

Pionier e-mobilności
Ja tak mam tylko wtedy jak podłącze auto z poziomwm poniżej 20% baterii. Ale wtedy też mogę zatrzymać ładowanie przy 21% i uruchomi się ponownie zgodnie z harmonogramem tak żeby skończył na 6.00

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Spytam Was jako doświadczonych użytkowników Tesli (mam inne auto) odnośnie planowania ładowania na trasie.
Czy na stacjach ładowania SuC jest, lub kiedykolwiek był, mechanizm rezerwacji ładowarki na określoną godzinę ?
Tzn. że musisz dojechać pod wtyczkę przy autostradzie np. A2, na czas +/- 10 minut, bo inaczej kto inny Ci się podłączy.

Pewna znajoma 2 lata temu opowiadała mi takie "rewelacje" o aucie elektrycznym jej szefa.
Ale jako że u siebie NIGDY nie spotkałem się z możliwością rezerwacji ładowarki na konkretną godzinę, zastanawiam się teraz, czy tylko fantazjowała, czy zupełnie pie***ła od rzeczy ;)

daniel

Señor Meme Officer
Spytam Was jako doświadczonych użytkowników Tesli (mam inne auto) odnośnie planowania ładowania na trasie.
Czy na stacjach ładowania SuC jest, lub kiedykolwiek był, mechanizm rezerwacji ładowarki na określoną godzinę ?
Tzn. że musisz dojechać pod wtyczkę przy autostradzie np. A2, na czas +/- 10 minut, bo inaczej kto inny Ci się podłączy.

Pewna znajoma 2 lata temu opowiadała mi takie "rewelacje" o aucie elektrycznym jej szefa.
Ale jako że u siebie NIGDY nie spotkałem się z możliwością rezerwacji ładowarki na konkretną godzinę, zastanawiam się teraz, czy tylko fantazjowała, czy zupełnie pie***ła od rzeczy ;)
Słyszałem, że ktoś miał takie plany. Kojarzy mi się z VAGiem, ale amnezja. Wyszukiwanie w internecie pokazuje, że EVgo w Kalifornii miało/ma taką opcję za $3. Poza tym raczej nie jest to praktykowane na szybkich ładowarkach. Może na AC w hotelu?

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Słyszałem, że ktoś miał takie plany. Kojarzy mi się z VAGiem, ale amnezja. Wyszukiwanie w internecie pokazuje, że EVgo w Kalifornii miało/ma taką opcję za $3. Poza tym raczej nie jest to praktykowane na szybkich ładowarkach. Może na AC w hotelu?
Nie, to było w kontekście szybkiej ładowarki gdzieś przy autostradzie A2. I że przejazd taki niepewny, bo jak nie zdążysz w to okienko 10 minut, to już zgnijesz bez prądu na parkingu o_O już wtedy, jeszcze nie posiadając swojego EV, trudno mi było w to uwierzyć.
Jak ludzie rozpowiadają takie banialuki, to nie dziwne że elektromobilność kuleje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nawet ładna, tylko pod deklem ... :censored: No i już zajęta od kilku lat.
Szef to zawsze szef, co powie to święte... Myślę że to efekt "głuchego telefonu" i tym samym przekłamania. Pewnie powiedzial że wie lub moze sprawdzić że ma wolną ładowarkę , która na Niego niby czeka itp ...