Dziwny odgłos wentylatora kabiny

lvlthn

Pionier e-mobilności
Algorytm dobrze zapodaje 😅 problem się usunął sam z siebie, więc temat do zamknięcia! :)
Szczur zdechł :ROFLMAO:

Było karmić! Może by pomógł w nawigowaniu później.

mwiwat

Nowy na Forum
Witajcie, tak jak w tytule, problem pojawił się dziś, gdy wsiadłem do auta. Usłyszałem jakieś dziwne obcieranie wentylatora. Myślałem, że to znów problem obcierającego wentylatora głównej chłodnicy, ale ten pojawia się rzadko, gdy jest chłodniej na zewnątrz, z czasem zanikając. Dziś jednak to ewidentnie hałas wentylatora od nawiewów. Miał ktoś kiedyś podobną sytuację? Można się tam jakoś szybko dostać bezinwazyjnie? Częstotliwość obcierania zmienia się wraz z nastawianiem większych/mniejszych obrotów wentylatora kabiny. Jest to coś raczej nie do wytrzymania na dłuższą chwilę.

Link do video: https://photos.app.goo.gl/6ddqNiaF41kiJZP17
u mnie podobnie, niestety dosc nieregularnie tak jak piszesz szczegolnie w chlodniejsze dni. czasami halas wentylatora nasila sie po otwarciu drzwi jak wpada chlodniejsze powietrze do srodka bez zmian nastaw samej wentylacji..wystawilem wizyte serwisowa w apce ale widze ze Tesla chce potwierdzenia potencjalnych ponad 700pln kosztow naprawy przed umowieniem terminu? Czy to nie podchodzi po serwis gwarancyjny?

inter

Pionier e-mobilności
u mnie podobnie, niestety dosc nieregularnie tak jak piszesz szczegolnie w chlodniejsze dni. czasami halas wentylatora nasila sie po otwarciu drzwi jak wpada chlodniejsze powietrze do srodka bez zmian nastaw samej wentylacji..wystawilem wizyte serwisowa w apce ale widze ze Tesla chce potwierdzenia potencjalnych ponad 700pln kosztow naprawy przed umowieniem terminu? Czy to nie podchodzi po serwis gwarancyjny?
Zawsze jest, szacunkowa wartość naprawy. Po stwierdzeniu usterki 0 kosztów.

CryMan02

Tesla 3 HL LR 2024 Q2 [zamówiona]
I jak, będziesz jechał na ten serwis czy anulowałeś? U mnie ostatnio w sobotę znów się zaczęło odzywać przez jakieś 5 min gdy było mega zimno :/

mwiwat

Nowy na Forum
I jak, będziesz jechał na ten serwis czy anulowałeś? U mnie ostatnio w sobotę znów się zaczęło odzywać przez jakieś 5 min gdy było mega zimno :/
nie anulowalem, czekam na mobilny - maja byc za 2 tygodnie. w temacie kosztow podobniez wycena musi byc bo robia w kazdej sytuacji, ale w sytuacji jak pojazd jest na gwarancji to koszty sa zerowane.

CryMan02

Skoro już jesteśmy przy dziwnych odgłosach, dziś przyjechałem ze 3 km, więc poziom baterii spadł może o 3% z 80%, gdy wróciłem oczywiście podłączyłem spowrotem auto do sieci i zacząłem słyszeć nietypowy dźwięk podczas ładowania, początkowo myślałem że nie wyłączyłem spawarki bo chwilę temu używałem a dzwięk jest bardzo podobny. Mam te auto już 8 msc, zrobiłem ponad 30K km, wiem że auto rożne dźwięki wydobywa, ale takiego szumu nie słyszałem, czy to normalne odgłosy? Tylko podczas ładowania się załączało.

boolean1981

Zadomawiam się
Dźwięk w istocie nietypowy, ale czy coś Cię niepokoi oprócz dźwięku (kontrolki, spadek wydajności, komfortu w trakcie jazdy?)? Mnie już nie stresują dziwicie w garażu lub po otwarciu drzwi kierowcy. :)

CryMan02

Dźwięk w istocie nietypowy, ale czy coś Cię niepokoi oprócz dźwięku (kontrolki, spadek wydajności, komfortu w trakcie jazdy?)? Mnie już nie stresują dziwicie w garażu lub po otwarciu drzwi kierowcy. :)
Ciężko powiedzieć, nie jeździłem już później. Dziś na noc jak podłącze będę wiedział czy odechciało się już jej wyć ;) ale generalnie ciekawy jestem co to za pompa, bo na pewno to nie była sprężarka od HVAC.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Skoro już jesteśmy przy dziwnych odgłosach, dziś przyjechałem ze 3 km, więc poziom baterii spadł może o 3% z 80%, gdy wróciłem oczywiście podłączyłem spowrotem auto do sieci i zacząłem słyszeć nietypowy dźwięk podczas ładowania, początkowo myślałem że nie wyłączyłem spawarki bo chwilę temu używałem a dzwięk jest bardzo podobny. Mam te auto już 8 msc, zrobiłem ponad 30K km, wiem że auto rożne dźwięki wydobywa, ale takiego szumu nie słyszałem, czy to normalne odgłosy? Tylko podczas ładowania się załączało.
Piszczenie to grzanie płynu chłodniczego przez wiele sprzętów(silniki, inwerter, silnik sprężarki itp.)
Natomiast ten hałas to najprawdopodobniej pompa płynu chłodzącego. Trochę głośno chodzi, ale cieżko coś powiedzieć bo nie wiadomo jaka temp baterii.