Elektryczny maxi skuter

Thorgal8

Nowy na Forum
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu poszukuję maxi skutera, którym mógłbym przemieszczać się z miejsca zamieszkania do pracy w Zielonej Górze. Powiedzmy że odległość minimalna którą bym dziennie pokonywał to 30km. Początkowo zastanawiałem się nad kupnem Yamaha Xmax 300cm3 (posiadam prawko kat. A), ale ostatnio jestem bliżej skutera elektrycznego. Mówię o pojeździe nowym, ale nie upieram się przy tym.

Ponieważ mam 41 lat, 183cm wzrostu, 93 kg wagi, a do pracy chodzę pod krawatem, chciałbym żeby pojazd był wygodny, odpowiednio duży żebym nie wyglądał na nim głupio i miał odpowiedni zapas mocy. Szukam więc czegoś właśnie z kategorii maxi, mogącego poruszać się z prędkością chwilową ok 100-110 km/h i umożliwiającego przejechanie na jednym ładowaniu ok 150-200 km. Skuter będę ładował w garażu (mieszkam w domku)

Dokonując przeglądu rynku niestety szału nie ma... Póki co jednym z niewielu motorów spełniających powyższe jaki znalazłem i jest do kupienia (na zamówienie) w Polsce, jest EFUN Tiger X za cenę ok 20000 zł.. Produkty tej marki sprzedaje warszawski sklep SEW (https://sew.waw.pl/tiger/), ale nie widziałem ich na żywo. Nie znam też tej marki, itp. Jedyne co ma pierwszy rzut oka przekonuje to gwarancja na akumulator 10 lat lub 100000km przebieg.

Kończąc mój wywód, chciałem zapytać Was forumowicze, co sądzicie o tej maszynie, jakie widzicie jej wady, zalety. Ewentualnie co Waszym zdaniem warto jeszcze obejrzeć na naszym rynku. Dodam, że nie mam doświadczenia że skuterami, za to do lat jeżdżę Yamaha Thundercat 600. Tylko nie namawiajcie mnie na auto. Takowe też kupię, ale chcę skuter:)

Z góry dzięki za pomoc.

vwir

Pionier e-mobilności
Vectrix VX1. Ma swoje minusy, ale większość wymagań spełnia. Ma rozmiar i wagę podobne do Burgmana 400. Nie wiem czy da się jeszcze kupić nowy, ale spokojnie kupisz używkę.

Thorgal8

Nowy na Forum
Zgadzam się. Kupię z roku 2015 z zasięgiem ok 150km w cenie pewnie jakiś 18000zl. Jest też pewnie bardziej markowy jak Efun, ale czy to lepszy wybór? No właśnie tu liczę na Was.

Na plus Chińczyk Efun zaliczyć można moim zdaniem tą markową baterię CATL. Firma ta chyba robi zresztą baterie do Tesli. Cała reszta, a przede wszystkim użyte materiały i jego wykonania wyjdzie w praniu. Nie pomaga, że ten Tiger to nowy model. Mogliby pomóc właściciele Pumy, która jest dłużej na rynku dlatego ich właśnie szukam... Ja mam do Warszawy 450km, więc chciałbym wiedzieć więcej zanim się wybiorę w tą podróż.

vwir

Pionier e-mobilności
Ja swojego kupiłem bodajże 4 lata temu za coś ok. 8tys. Tyle tylko, że to wersja z ogniwami nimh, więc mają słaby zasięg. Bez najmniejszego problemu wchodzą do niego li-ion ogniwa z leafa, a to już mocno sprawdzona konstrukcja. Wtedy zasięg rzędu 150km to nie jest jakiś wielki wyczyn. Na razie nie wymieniam bo nie widzę potrzeby, ale gdy mi zacznie brakować zasięgu to pewnie pójdę w tą stronę.

p0li

Pionier e-mobilności
z ostatniego zdjęcia wynika że cela 10 jest trup - i pewnie dlatego ma ograniczony zasięg - jeśli to jest tylko ten problem to cena nie jest jakaś tragiczna - w przybliżeniu to 3700€

tu jest nowy z oryginalnymi bateriami Litowymi - pojemność 3,7kWh, zasięg 100km cena 7990€

tu jak wyżej: nowy z ori bateriami Litowymi ale baterie i stacyjka uszkodzone - cena 7500€

tu - z bateriami NMH, 3700 na liczniku, pojemość 3700kWh zasięg 40-80km, cena 2350€

Thorgal8

Nowy na Forum
Eh... Niestety rynek maxi skuterow nadal ubogi... Jak wynika z naszej dyskusji są 2 może 3 modele... Na tą chwilę nie uśmiecha mi się wydać ponad 30 tys zł na 5-7 letni skuter zasięgiem ok. 100km więc muszę poczekać. Teraz liczę na to że może znajdzie sie ktoś kto powie więcej o marce Efun, jej trwałości, jakości wykonania, itp. Najmniej martwię się o tą baterię z uwagi na 10 lat gwarancji..

Na dziś kombinuję tak, że bardziej się opłaca taki Chińczyk kupić z dopłatą (mają ruszyć w 3 kwartale) za jakieś 15 tys zł z zasięgiem ok. 200km, niż 5-7 letni Vectrix z zasięgiem 100-150 km..

Proszę o kontakt właścicieli jakichkolwiek pojazdów marki Efun. Dzięki

Michal_Wawa

Nowy na Forum
Maxi skuter na prąd mnie zupełnie nie intersuje. Jak już to lepiej e-rower, tak czy owak to są sprzęty raczej 1 osobowe. Mam maxi skuter i go lubię ale nie mam nawet sekundy myśli że lepszy byłby na prąd. Ze świateł jest praktycznie zawsze pierwszy i w korkach się nie stoi.

Thorgal8

Nowy na Forum
Tak jak pisałem, ja chcę skuter i to nie podlega dyskusji. Poprostu lubię jazdę na dwóch kółkach, tylko ciężko jechać na scigaczu/turystyku który akurat posiadam do roboty, gdy mój dress code to minimum koszula i marynarka plus wyjściowe obuwie.
W sumie na rynku nadal niewiele się zmieniło, dlatego kupię na 95% efun Tiger X. Czekałem na dopłaty i zaraz ruszają do aut, może więc za kilka tygodni będą już dokładać też do motorów. Pytanie na dziś dzień pozostaje jedno.. Ile dołożą?
Z rzeczy które się dowiedziałem o tym Tiger X to tyle, że w praktyce jest mocniejszy i szybszy od każdej spalinowej 125-tki i pokonać można na nim bez stresu zwykłym tempem ok. 160-180km. Jest to więc pojazd jakiego chyba szukałem...