Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Elektryk który dobrze skręca
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="A110, post: 96923, member: 659"] Piszę głównie dla siebie bo jeśli to forum będzie nadal istnieć za kilka lat to tu wrócę podczas kupowania następnego samochodu i jestem ciekaw co się zmieni do wtedy. Rezultat był taki że kupiłem kolejny spalinowy samochód czy też ICE jak tu są określane. Dlaczego? Od najważniejszych argumentów: [LIST=1] [*]Główny i podstawowy powód - elektryki są ciężkie, co zabija przyjemność z jazdy. Oczywiście to można różnie rozumieć, doskonale rozumiem dlaczego sporo ludzi lubi nimi jeździć (taki trochę odpowiednik dawnych turbodiesli - "ciągną od dołu") ale jak ktoś lubi skręcać to niestety nie znajdzie tu niczego sensownego. To się zmieni wraz z rozwojem technologii ale obecnie jeszcze jest zbyt dużo zbędnej masy aby to miało jakiś sens z perspektywy osoby lubiącej zwinne samochody, dla kogoś przesiadającego się z landary pokroju X6 problemu oczywiście nie będzie. [*]Jestem zbyt biedny na elektryki. Ostatecznym potwierdzeniem był dla mnie[URL='https://elektrowoz.pl/auta/odebralem-wlasnie-tesle-model-s-awd-szybsza-niz-bmw-x5-m50i-moze-spokojnie-zastapic-auto-spalinowe-ale-czytelnik/'] ten wątek[/URL] który potwierdza że bez pół miliona[URL='http://Nie akceptuję obecnego chaosu z problemami dookoła ładowania, to jest zbyt niski poziom techologiczny oraz organizacyjny. Jakieś problemy z wpinaniem, problemy z płaceniem, problemy z prędkością, problemy z wtyczkami... nawet tu za dużo się o tym naczytałem. Zaakceptuję to gdy będzie działać tak jak działa tankowanie na stacji benzynowej - podjeżdżam, podpinam, płacę zwykła kartą i odjeżdżam pół godziny czy godzinę później. Wiem że to się zmienia, wiem że jest coraz lepiej, ale poczekam aż będzie działać prawidłowo, proces tankowania ludzkość opanowała już dawno temu i odtworzenie tego nie jest jakąś kosmiczną technologią, skoro producenci nie potrafią tak prostej rzeczy to nie mam zaufania w innych kwestiach.'] [/URL](a tak naprawdę więcej) nie ma sensu zaczynać tematu elektryków. Dodatkowo koszty utrzymania nie są wcale mniejsze niż spalinowego pojazdu w przypadku braku domu oraz możliwości ładowania ze swojego gniazdka więc abym tu widział jakąś różnicę musiałbym jeszcze wydać jakieś półtora miliona PLN na dom co zresztą jest jedną z opcji na za kilka lat, okaże się jak tu wrócę po latach. Dla mnie obecnie wydanie tych niecałych 400k na funcar to optimum, na taką Teslę musiałbym się zakredytować a plusów wobec tańszego ICE nie widzę. [*]Nie akceptuję obecnego chaosu z problemami dookoła ładowania, to jest zbyt niski poziom technologiczny oraz organizacyjny. Jakieś problemy z wpinaniem, problemy z płaceniem, problemy z prędkością, problemy z wtyczkami... nawet tu za dużo się o tym naczytałem. Zaakceptuję to gdy będzie działać tak jak działa tankowanie na stacji benzynowej - podjeżdżam, podpinam, płacę zwykła kartą i odjeżdżam pół godziny czy godzinę później. Wiem że to się zmienia, wiem że jest coraz lepiej, ale poczekam aż będzie działać prawidłowo, proces tankowania ludzkość opanowała już dawno temu i odtworzenie tego nie jest jakąś kosmiczną technologią, skoro producenci nie potrafią tak prostej rzeczy to nie mam zaufania w innych kwestiach. [*]Brak ciekawych nadwozi, chociaż to dotyczy również ICE. Wszędzie są tylko pękate beczki pokroju Tesli X której zewnętrzne "piękno" bije chyba tylko to wewnętrzne, większość elektryków można by ustawić obok takich aberracji jak BMW X6 czy Mercedes GLE i nie wyróżniałyby się na ich tle. SUV goni crossovera, wszystko musi być wysokie i nijakie, najlepsze co aktualnie znalazłem z istniejących samochodów to chyba Kia EV6 (przynajmniej nie muszę mrużyć oczu żeby na nią patrzeć), może Ioniq 6 jest ładniejszy ale nie wiem czy kiedyś go zobaczę na żywo. [/LIST] Oczywiście wiem że bardzo wiele osób (zwłaszcza tutaj) się z tymi punktami nie zgodzi ale jak pisałem to moje subiektywne wrażenia, w końcu kupuję samochód dla siebie a nie dla kogoś i jestem ciekaw co się zdezaktualizuje do następnej wizyty tu. Aktualnie jeżdżę Alpine A110, jeśli miałbym wymieniać to zapewne na Lotusa Emirę z V6 za kilka lat, najbliższy zakup to będzie prawdopodobnie jakiś kabriolet za 2-3 lata (do wtedy już powinno mi się zechcieć znowu mieć otwarty dach) i jestem ciekaw czy elektryki będą już oferować coś ciekawego w tej kwestii, zwłaszcza że tu już nie trzeba tak walczyć o masę bo to inny typ przyjemności z jazdy. Wystarczyłby mi nawet taki "baby car" jak Mazda MX-5 ale w elektrycznej wersji. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Elektryk który dobrze skręca