To dolicz sobie do kosztów 11tys (bo o tyle dostaniesz niższą dotację jako osoba fizyczna). Razy dwa (bo dwa wynajmy) i wychodzi 50tys a nie 28tys. Powtórzę pytanie: jak myślisz, czy auto za 140tys straci na wartości po 4 latach mniej niż 50tys? Po 6 latach (albo trzy wynajmy) nadal lepiej wygląda wynajem niż kupno. A jeździsz nowym autem a nie sześcioletnim. No i nie użerasz się ze sprzedażą.Dlatego na samym początku napisałem, że te 35 kpln to kiepsko wygląda. Powtórzę się: moim zdaniem, to jest oferta skrojona dla JDG, nie dla osoby fizycznej.
I tak, spytaj przeciętnego Kowalskiego, czy jest skłonny zapłacić ot tak 30 kpln i na samym końcu zostać z niczym. Gwarantuję Ci, że 9/10 osób postuka się w głowę. Kult posiadania mamy mocno zakorzeniony, niewiele osób potrafi spojrzeć na to z boku i beznamiętnie przeliczyć. A to jeszcze elektryk, a kto normalny wynajmuje elektryka?No dobra, pożartowaliśmy, a tu roczek minął i mój używany samochód znowu na wartości stracił
Szczęśliwego!
![]()
Tak, to nie to czego szukampoprawcie mnie jeśli czegoś nie rozumiem albo źle liczę:
czyli wychodzi za 2 lata używania takiego E 208 razem 44137 zł, czyli 1839 zł miesięcznie
i potem autko oddajesz
Zapłaci dużo więcej, jak kupi teraz nowego bev, w postaci utraty wartości.I tak, spytaj przeciętnego Kowalskiego, czy jest skłonny zapłacić ot tak 30 kpln
Lepiej zostać z niczym, niż ze starym samochodem, na którym trzeba będzie kolejny raz stracić, jak będziesz chciał go sprzedać, bo nie będzie chętnych na zakup.i na samym końcu zostać z niczym.
Ale pisanie że ta oferta jest kiepska jest niepoważne. Nawet dla osoby fizycznej.
Główka pracuje, mam stary samochód, to i mało traci na wartościTeż życzę wszystkiego najlepszego i niskiej utraty wartości![]()
Co kto lubi. Ja tam nie zamierzam ludzi uczyć, jak zarządzać pieniędzmi, majątkiem ruchomym i nieruchomościami - każdy ma swój sposób na życie. Ja komentuję tę ofertę poprzez pryzmat swój i ludzi, z którymi mam kontakt i wnioski mam jak wyżej w moim komentarzu. Każdy ma swój rozum i powinien korzystać z takich ofert, z którymi się komfortowo czuje. Przy czym przypominam, że ta oferta jest fajna dla wpłaty ~35 kpln, przy czym właśnie te 5 kpln robi sporą różnicę. Zarówno jeśli chodzi o dofinansowanie jak i wysokość samych rat, ograniczając zarówno grono osób uprawnionych do skorzystania, osób chętnych do skorzystania i atrakcyjność samej oferty. Tak niewiele pieniędzy, a tak wiele zmieniaZapłaci dużo więcej, jak kupi teraz nowego bev, w postaci utraty wartości.
Lepiej zostać z niczym, niż ze starym samochodem, na którym trzeba będzie kolejny raz stracić, jak będziesz chciał go sprzedać, bo nie będzie chętnych na zakup.
No tak, ale nie35k wykładasz i dostajesz w tej samej kwocie dotację, jeśli jako osoba fizyczna weźmiesz samochód w najem lub leasing, Twój koszt to 23 x 373zł
Chyba głąbów.Ale ona jest kiepska. Bo niedopasowana do naszego podejścia do własności rzeczy. Przynajmniej dla ludzi 30+.
Wnioski są błędne.Ja komentuję tę ofertę poprzez pryzmat swój i ludzi, z którymi mam kontakt i wnioski mam jak wyżej w moim komentarzu.
Jezu, ile razy mam powtórzyć, że ta oferta to nie jest oferta kierowana do szerokiego grona ludzi. Ja w życiu nie dostanę 35 kpln dotacji, tak jak większość moich znajomych. No nie i już. No i co mi zrobisz? Patrzyłeś, jaka jest oferta dla 30 kpln? Nadal taka fajna?Chyba głąbów.
Ja mam na karku prawie dwa razy tyle co ta liczba i jakoś nie mam problemów z ogarnięciem zalet tej oferty.
W punkt. Ale co zrobisz, jak masa ludzi do tej pory uważa, że PPK to jest scam. Ja już przestałem z tym dyskutować, moja najczęstsza reakcja na ten temat, to "acha.. a słyszałeś co dziś "x" powiedział?". Z koniem kopać się już nie zamierzam.Wnioski są błędne.
Jeśli ktoś nie umie liczyć, to on jest kiepski, a nie oferta.
Będziesz miał 5 tys drożej i pokryjesz to z własnej kiesy.Jezu, ile razy mam powtórzyć, że ta oferta to nie jest oferta kierowana do szerokiego grona ludzi. Ja w życiu nie dostanę 35 kpln dotacji, tak jak większość moich znajomych. No nie i już.
Tak.No i co mi zrobisz? Patrzyłeś, jaka jest oferta dla 30 kpln? Nadal taka fajna?
Ale ona jest kiepska. Bo niedopasowana do naszego podejścia do własności rzeczy
A jazdy z np. takim Arvalem wcale nie pomagają w pozytywnym nastawieniu do takiej oferty. Pojedź na parking hipermarketu na zakupy i przy zdawaniu samochodu za te wszystkie wgniotki tyle doliczą, że głowa mała (na szczęście znalazłem sposób - parkowanie na 2 miejscach, od tego czasu nie pojawiła się żadna nowa ryska czy wgniotka na drzwiach)![]()