Elektrykiem po Buspasach i nie tylko. Ustawy, regulacje prawne itd

tomwroclaw

Fachowiec
To ja mam pytanie w tym temacie i może ktoś zna odpowiedź.
We Wrocławiu mamy BUSPASY tylko przy jednych jest znak BUS/TAXI, a przy innych BUS/TAXI/SAMOCHÓD ELEKTRYCZNY. (jak na poniższych)
Gdzie w takim razie mogę jeździć elektrykiem? I tu i tu czy tylko tam gdzie jest jasno napisane SAMOCHÓD ELEKTRYCZNY?
t2.JPG
djęciach).
t1.JPG

ciastek

Pionier e-mobilności
Chyba nikt nie zna jednoznacznej odpowiedzi. https://elektrowoz.pl/auta/ustawa-o...wiedziach-darmowe-parkowanie-buspasy-nalepki/
Z podlinkowanego artykułu:
„Wyznaczony przez zarządcę drogi pas ruchu dla autobusów” może oznaczać zarówno „po wszystkich buspasach, które wyznaczył zarządca”, jak też „po niektórych buspasach wybranych przez zarządcę”. Kierowcom pozostawiamy decyzję, którą interpretację wybiorą, ponieważ wybór interpretacji nr 1 może oznaczać konieczność dyskusji z policją i spory kończące się w sądzie.

Last edited:

tomwroclaw

Fachowiec
No właśnie też nie znam, ale nie mam zamiaru się tym przejmować. Mam wrażenie, że połowę tych cudownych "niebieskich znaków" wymyślają sobie miasta pisząc na nich co tylko zechcą twierdząc, że wymyślają przepisy drogowe. To tak jak pomalowali miejsca we Wrocławiu na zielono dla elektryków (co było spoko) ale okazało się to samowolką więc teraz przemalowali wszystko na biało xD

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Chyba nikt nie zna jednoznacznej odpowiedzi. https://elektrowoz.pl/auta/ustawa-o...wiedziach-darmowe-parkowanie-buspasy-nalepki/
Z podlinkowanego artykułu:

My znamy jednoznaczną odpowiedź :), a ten artykuł był dyskusją na samym początku, tuż po publikacji dokumentu.

Usunąłem fragment, który powoduje wątpliwości.

Niestety, niektóre miasta (Łódź) są nadaktywne, z bezsensownej inicjatywy PSPA zaczęły oznaczać buspasy opisem "SAMOCHODY ELEKTRYCZNE" lub "EV", inne się trochę zapędziły, żeby ułatwić życie Vozilli (Wrocław). Od początku wskazywaliśmy, że takie działanie będzie prowadzić do pytań w rodzaju "A jeśli pas nie jest oznaczony jako 'EV', to czy mogę po nim jeździć elektrykiem?"

@tomwroclaw , odpowiadam i jest to odpowiedź jednoznaczna, bez żadnej dodatkowej wątpliwości: Może Pan jeździć po wszystkich buspasach na mocy Ustawy o elektromobilności, dziś już też Prawo o ruchu drogowym. Nie ma znaczenia, czy one zostaną oznaczone jako "EV", czy też nie. Proszę ignorować te oznaczenia.

Jedynym wyjątkiem jest buspas, przy którym stoi znak, że może Pan nań wjechać z, dajmy na to, co najmniej jednym dodatkowym pasażerem w kabinie. Nie wiem, czy w Polsce gdzieś takie stoją - są w Rzeszowie, ale tam znaki dotyczą samochodów spalinowych.

No i we Wrocławiu trzeba też uważać na takie pułapki: https://elektrowoz.pl/porady/bupas-...ej-czy-mozna-wjechac-samochodem-elektrycznym/

tomwroclaw

Fachowiec
My znamy jednoznaczną odpowiedź :), a ten artykuł był dyskusją na samym początku, tuż po publikacji dokumentu.

Usunąłem fragment, który powoduje wątpliwości.

Niestety, niektóre miasta (Łódź) są nadaktywne, z bezsensownej inicjatywy PSPA zaczęły oznaczać buspasy opisem "SAMOCHODY ELEKTRYCZNE" lub "EV", inne się trochę zapędziły, żeby ułatwić życie Vozilli (Wrocław). Od początku wskazywaliśmy, że takie działanie będzie prowadzić do pytań w rodzaju "A jeśli pas nie jest oznaczony jako 'EV', to czy mogę po nim jeździć elektrykiem?"

@tomwroclaw , odpowiadam i jest to odpowiedź jednoznaczna, bez żadnej dodatkowej wątpliwości: Może Pan jeździć po wszystkich buspasach na mocy Ustawy o elektromobilności, dziś już też Prawo o ruchu drogowym. Nie ma znaczenia, czy one zostaną oznaczone jako "EV", czy też nie. Proszę ignorować te oznaczenia.

Jedynym wyjątkiem jest buspas, przy którym stoi znak, że może Pan nań wjechać z, dajmy na to, co najmniej jednym dodatkowym pasażerem w kabinie. Nie wiem, czy w Polsce gdzieś takie stoją - są w Rzeszowie, ale tam znaki dotyczą samochodów spalinowych.

No i we Wrocławiu trzeba też uważać na takie pułapki: https://elektrowoz.pl/porady/bupas-...ej-czy-mozna-wjechac-samochodem-elektrycznym/
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przeczytałem wszystko i w pełni moje wątpliwości zostały rozwiane. Co do nakazu zjazdu (nie dotyczy komunikacji) to zrozumiałe bo w zasadzie zostałbym zmuszony do wjazdu na przystanek więc z założenia bym tego i tak nie zrobił.
Dziękuję raz jeszcze!

phx

Nowy na Forum
O ile wiem to nic takiego nie było.
Prawie od początku obowiązywało 1+2 i po wejściu ustawy o elektromobilności nic się nie zmieniło.
Ale ich rozumowanie było takie że limit nie precyzuje jakich samochodów to dotyczy więc obowiązuje też elektryki.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
A to ciekawe bo jak dowiadywałem się w Urzędzie Miasta Rzeszowa, to otrzymalem informacje że limit 1+2 dotyczy też samochodów elektrycznych.

A co jest napisane na tabliczce pod znakiem?