Elon rozwiązuje problem głodu na świecie

Michal

Moderator
Tak mnie nieraz bawi jak on troluje tych dziennikarzy od siedmiu boleści...
Screenshot_20211031-161220_Twitter.jpg

20211031_160945.jpg

Last edited:

jgal

Posiadacz elektryka
Ach ten nasz kochany Elon. Jak każdy bogacz, zawsze ma pod ręką tysiąc wymówek i wygibasów, żeby tylko nie zapłacić ani grosza podatków :)

Michal

Moderator
Nie chodzi o podatki tylko o ten BS, który serwują nam dziennikarze na każdym kroku... Co to są za bzdury, że Elon mogły zakończyć głód na świecie za 2% majątku... Papier, a tym bardziej internet przyjmie wszystko (każde gówno można napisać w nagłówku) ale już wykonanie nie jest takie łatwe. Elon raz po raz obnaża takie głupoty...

Ja mogę tutaj napisać, że za 500 zł na dziecko w PL zwiększę przyrost naturalny i w ten sposób unikniemy nadchodzącej tragedii ujemnego przyrostu ale co z tego, skoro to nie działa...

jgal

Posiadacz elektryka
W tych dyskusjach chodzi o "efekt końcowy". Dzięki temu co pisze Elon oraz broniący go dziennikarze, narracja jest obracana zawsze w taki sposób, aby finalnie wyszło na to, że dawanie jakiejkolwiek kasy w jakiejkolwiek postaci przez miliarderów jest "bez sensu" i "nic nie zmieni", i w ogóle najlepiej będzie jak Elon nic nie da od siebie, tylko wszystko wpompuje w wysyłanie ludzi na Marsa czy jakiś inny swój pomysł. Na szczęście coraz mniej ludzi się na to nabiera

Michal

Moderator
Ale co Ty gadasz... Elon co chwilę daje kasę na dobroczynność... To tak jak byś powiedział, że Gates nic nie zrobił dla świata, bo nadal ma dużo kasy w akcjach. Co on ma zrobić żebyś uwierzył? Wyprzedać wszystkie akcje swoich firm i rozdać $ na to żeby jakaś skorumpowana organizacja mogła za rok powiedzieć, że jednak się nie udało pozbyć głodu na świecie? Przecież napisał, że da jak tylko przedstawią plan, który ma szansę zadziałać i będą prowadzić otwartą księgowość...
Rozumiem czepianie się Bezosa, Jobsa, Buffeta i innych zachłannych bogaczy ale Musk...

Aha i ten jego pomysł na wysłanie ludzi na Marsa, to trochę więcej niż tylko SF, bo to jest tak naprawdę kolosalne wyzwanie inżynierii, które pozwoli opracować, tu na Ziemi, metody i sposoby produkcji wszystkiego (m.in. żywności), w sposób odnawialny, bez paliw kopalnych i wyzyskiwania środowiska. Zapomnij na chwilę o Marsie i pomyśl o tym w ten sposób... Mars po prostu ułatwia zrozumienie ograniczeń jakie musimy na siebie nałożyć, bo tam nie ma węgla, ropy, gazu, drewna. Nie ma też "darmowych" ryb w oceanach, kolosalnych ilości rzyznej gleby pod lasami równikowymi pod uprawy paszy dla zwierząt, żeby produkować mięso z wydajnością 10% kalorii i białka, w porównaniu do jedzenia bezpośrednio tych samych składników z roślin...

On gra w szachy i myśli 50 kroków w przód, a Ty myślisz o warcabach i 2 krokach...

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja powiem tak, jak ktoś ma kasę bo zarobił legalnie nawet jak to legalnie mi się nie podoba, to jego kasa.
Jak robi coś lub jest mecenasem czegoś postępowego,dobrego itp.,to nawet nie ma moralnego obowiązku być jeszce większym altruistą. Pośrednio to czyni.
Ale niestety musi być prosto aby było zrozumiałe. Czyli jak Cesarze - rzucamy w tłum złoto. Szczególnie ludzie o mentalności, do której skierowano m. In akcję 500+, wolą dostać kasę na pieluchy, konserwę lub wódkę, niż patrzeć jak się ta kasa "marnuje" na naukę i rozwój itd. To jest nawet zrozumiałe. Niesprawiedliwe w ogólnym pojęciu jest też to (ile w tym prawdy?) , że chyba 90% majątku Świata jest w rękach 5% ludzi.

Lenin to zauważył. Marks i Engels przed nim, a Stalin spaprał sprawę.. Ale tęsknimy ;-)

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Ustawiasz godziny bez problemu? Startu ładowania, odjazdu i końca czasu taniego prądu ?
U mnie udało się ustawić w/w parametry po kilkunastu próbach i być może że się poprawi?