Emisje bez spalin - Elektryki gorsze z uwagi na zużycie opon [Auto-Świat]

Pawel

Zadomawiam się
I znów auto świat :)

Z uwagi, że elektryki mają lepszy moment obrotowy, to zużywają bardziej opony. Kolejny kamyczek wrzucony przeciw zachodzącym zmianom w motoryzacji.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Kurczę, czytam i nie wierzę, wy zamiast pedału przyspieszenia macie przycisk on/off??? Przecież zarówno przyspieszaniem jak i opóźnianiem można modulować.
NO tesla to czasami jakby miała tylko włącznik ;) chociaż wcale nie ma :p

pmlody

Pionier e-mobilności
Powielę wyliczenia mojego znajomego bo pękam ze śmiechu.
W artykule jest napisane że samochód elektryczny generuje z opon 5,8g cząstek/km czyli 5,8kg/1000km czyli 58kg/10 000km przy wadze opony ok 10kg x4 w niecałe 10 000km nie mamy już opon na felgach... Tyle jeżeli chodzi o rzetelność dziennikarską ;)
Może błoto doliczyli. Wyjeżdżasz z szopy na wsi droga gruntową, oblepia ci się opona błotem, później odpada na asfalcie i to policzyli jako emisje :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Badania aerodynamiki jednoznacznie stwierdziły że lekko brudne samochody mają lepszy CX.
Mniej detergentów, mniej wody, oszczędność czasu.
Moja brudna Tesla i Syna Leaf całkowicie zniwelowały efekt "oponiarski"
Trzymam się tego jak mi żona marudzi
Do takiego wniosku doszli szwedzcy naukowcy z Królewskiego Instytutu Technologii (KTH) w Sztokholmie. Odkryli paradoksalną zasadę, że minimalnie szorstka powierzchnia ma lepsze właściwości aerodynamiczne niż zupełnie gładka. Zatem lekko przybrudzony samochód oznacza niższe rachunki za paliwo.

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Badania aerodynamiki jednoznacznie stwierdziły że lekko brudne samochody mają lepszy CX.
Mniej detergentów, mniej wody, oszczędność czasu.
Moja brudna Tesla i Syna Leaf całkowicie zniwelowały efekt "oponiarski"
Trzymam się tego jak mi żona marudzi
Uffff całe szczęście i ja wspieram środowisko! Czasem moi pracownicy proszą żebym im podstawił samochód na myjnię. A dla mnie to przyrząd do jeżdżenia i czysty być nie musi :)

JareG

Pionier e-mobilności
Po pewnym czasie ten 'grubszy' brud sam odpada.. 🤣

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Po pewnym czasie ten 'grubszy' brud sam odpada.. 🤣

Pozdrawiam
Zapierdzielałem kiedyś taryfą z Kołobrzegu do Wrocławia, na maxa . Taryfiarz stary gliniarz , to po drodze nawet dogadywał się z dwoma patrolami bo lecieliśmy grubo powyżej rozsądku .
Czas był istotny . Lato i owady . Takiej warstwy owadów w życiu na kogucie taksówki nie widziałem . Idealna na kotlety . Po zatrzymaniu sama odpadła. z 2 kg ? I kogucik wilgotny i czyściutki