Dodatkowo każda zmiana opony to ryzyko jej uszkodzenia podczas zdejmowania/zakładania na felgę, oraz ryzyko uszkodzenia czujnika ciśnienia.Ale felgi sie nie zwrócą. I tak powinno sie koła wyważyć co jakiś czas.
Więc odchodzi tylko zdjęcie opony, założenie drugiej i napompowanie 2x do roku.
Nowe felgi to tylko gdy rozmiar nam nie odpowiada albo wygląd, albo są uszkodzone.
ja brałem Brock B32 SKM 9,50x19 5x114,30 ET45,00
Ale zmiana opony to też dodatkowa możliwość sprawdzenia, czy z oponą jest wszystko dobrze - od wewnątrz.Dodatkowo każda zmiana opony to ryzyko jej uszkodzenia podczas zdejmowania/zakładania na felgę, oraz ryzyko uszkodzenia czujnika ciśnienia.
Dla mnie dużo wygodniejsza, nigdzie nie jadę nie czekam w kolejce, zmieniam kiedy chcę, wyważam i kupuje koła/opony po za "sezonem na wulkanizatora" itp. Ale muszę przyznać że ja też lubię dłubać (nie tylko) przy aucie więc trochę inaczej na to patrzęAle wy wulkanizatorzy czy klienci wulkanizatora? Ryzyka są chyba po stronie osoby wykonującej usługę.
Dla mnie w jednym i w drugim przypadku to jest prawie identyczna sprawa dla mnie. Same opony są lżejsze od kół przy załadunku do auta ale na znów przekładkę opon czeka się dłużej z 10 minut. Nie wmowicie mi że wymiana pod domem wygodniejsza jeśli to taką opcję macie na myśli.
Przeglądając jeden portal na "O" wpadłem na artykuł o całorocznych - wygrały CC2 ...A jakie opony All Season testowaliście? Mam na short liście Michelin Cross Climate 2 i Pirelli Scorpion SF2. Zastanawiam które lepsze (cichsze i starczą na dłużej).
Jeżdżę na 21". Są dużo głośniejsze. Szczególnie powyżej 90-100km/h. Nie spodziewałem się, że będzie aż taka różnica. Przeszkadza bardzo, nawet podczas głośnego słuchania muzyki koła w tle są słyszalne. Nie wiem, czy bym ponownie kupił. Raczej szukałbym czegoś cichszego.Jeździ ktoś na tych "fabrycznych" sottozero? niby są głośne, czy rzeczywiście?
Ja też w zeszłym tygodniu założyłem CC2. Obawiałem się o głośność w stosunku do Pilot Sport, które miałem (głośność na etykiecie ta sama, ale letnie miały gąbkę), a mimo wszystko mam wrażenie, że jest ciszej.A jakie opony All Season testowaliście? Mam na short liście Michelin Cross Climate 2 i Pirelli Scorpion SF2. Zastanawiam które lepsze (cichsze i starczą na dłużej).