Felgi i opony zimowe

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Wyważanie owszem.
Ja myślę o wyglądzie i wygodzie zamiany kół.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Ale felgi sie nie zwrócą. I tak powinno sie koła wyważyć co jakiś czas.
Więc odchodzi tylko zdjęcie opony, założenie drugiej i napompowanie 2x do roku.
Nowe felgi to tylko gdy rozmiar nam nie odpowiada albo wygląd, albo są uszkodzone.
ja brałem Brock B32 SKM 9,50x19 5x114,30 ET45,00
Dodatkowo każda zmiana opony to ryzyko jej uszkodzenia podczas zdejmowania/zakładania na felgę, oraz ryzyko uszkodzenia czujnika ciśnienia.

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Dodatkowo każda zmiana opony to ryzyko jej uszkodzenia podczas zdejmowania/zakładania na felgę, oraz ryzyko uszkodzenia czujnika ciśnienia.
Ale zmiana opony to też dodatkowa możliwość sprawdzenia, czy z oponą jest wszystko dobrze - od wewnątrz.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale wy wulkanizatorzy czy klienci wulkanizatora? Ryzyka są chyba po stronie osoby wykonującej usługę.
Dla mnie w jednym i w drugim przypadku to jest prawie identyczna sprawa dla mnie. Same opony są lżejsze od kół przy załadunku do auta ale na znów przekładkę opon czeka się dłużej z 10 minut. Nie wmowicie mi że wymiana pod domem wygodniejsza jeśli to taką opcję macie na myśli.

itguy

Posiadacz elektryka
Ale wy wulkanizatorzy czy klienci wulkanizatora? Ryzyka są chyba po stronie osoby wykonującej usługę.
Dla mnie w jednym i w drugim przypadku to jest prawie identyczna sprawa dla mnie. Same opony są lżejsze od kół przy załadunku do auta ale na znów przekładkę opon czeka się dłużej z 10 minut. Nie wmowicie mi że wymiana pod domem wygodniejsza jeśli to taką opcję macie na myśli.
Dla mnie dużo wygodniejsza, nigdzie nie jadę nie czekam w kolejce, zmieniam kiedy chcę, wyważam i kupuje koła/opony po za "sezonem na wulkanizatora" itp. Ale muszę przyznać że ja też lubię dłubać (nie tylko) przy aucie więc trochę inaczej na to patrzę :) no i to kwestia jakie ktoś ma warunki na przechowanie kół wymianę itp. jak ktoś ma tylko mały podjazd przed np szeregowcem to rzeczywiście może to być mało ciekawym zajęciem - jak ze wszystkim, punkt widzenia zależy od pkt siedzenia :)

PiotrMD

Zadomawiam się
Jeździ ktoś na tych "fabrycznych" sottozero? niby są głośne, czy rzeczywiście?
Jeżdżę na 21". Są dużo głośniejsze. Szczególnie powyżej 90-100km/h. Nie spodziewałem się, że będzie aż taka różnica. Przeszkadza bardzo, nawet podczas głośnego słuchania muzyki koła w tle są słyszalne. Nie wiem, czy bym ponownie kupił. Raczej szukałbym czegoś cichszego.

Michacy

Zadomawiam się
A jakie opony All Season testowaliście? Mam na short liście Michelin Cross Climate 2 i Pirelli Scorpion SF2. Zastanawiam które lepsze (cichsze i starczą na dłużej).
Ja też w zeszłym tygodniu założyłem CC2. Obawiałem się o głośność w stosunku do Pilot Sport, które miałem (głośność na etykiecie ta sama, ale letnie miały gąbkę), a mimo wszystko mam wrażenie, że jest ciszej.