Felgi i opony zimowe

MarcinEV

Posiadacz elektryka

Pabloss

Posiadacz elektryka
Takie spostrzeżenie. Po zmianie na zimówki w Tesli nie odczuwam takiej "miękkości" jaką zawsze odczuwałem przy zmianie opon w samochodzie spalinowym. Zawsze miałem takie odczucie (po założeniu zimówek w spaliniaku), że pierwsze kilometry zanim się nie przyzwyczaiłem odczuwałem że jedzie się bardziej miękko. W tesli tego nie odczułem. I drugi spostrzeżenie. Przygotowywałem opony w spaliniaku 17", zimówki, alufelgi i wydały mi się dużo cięższe niż te z Tesli, a tu przecież koła 19".

Michal

Moderator
U mnie zimowe są bardziej miękkie Pirelli sotozero 3).
Waga opon zależy chyba bardziej od profilu i szerokości opon niż samego promienia felgi.
Jak masz więcej gumy, to będzie cięższe.

Pabloss

Posiadacz elektryka
No niby tak ale w Tesli są szersze i na większej feldze a wydają mi się lżejsze od tych 17" co mam w spaliniaku. Szkoda że nie zważyłem przez założeniem. Jak będę to zrobię to na wiosnę :)

Michal

Moderator
Podaj jakie masz wymiary obu opon, to zrobimy ćwiczenie z liczenia wagi, bo to w sumie ciekawe :)
Może być też ciężko porównać, bo zwykle w ICE opony to takie bańki, a w Tesli są raczej takie sportowe z równą ścianką, ale tak na oko coś chyba wyjdzie.

zibizz1

Pionier e-mobilności
W moim Y koła 255/35 R21 i 275/35 R21 są bardzo ciężkie, nie mam wagi ale wydają się z 50% cięższe od zimowych 255/45 R19. Nawet pracownicy przy wymianie narzekali że jakieś ołowiane te felgi