Fiat e-ducato 47kwh problem z ładowaniem

KrissCross

Nowy na Forum
Witam wszystkich. Mam problem z ładowaniem Fiata e-Ducato. Po podłączeniu do ładowarki publicznej lub prywatnej ładuje się tylko na jednej fazie. Słychać kilka kliknięć i na wyświetlaczu wyskakuje komunikat o ograniczeniu procesu ładowania i czas wzrasta z 4h do 12h. Czy ktoś może miał już taki przypadek?

KrissCross

Nowy na Forum
Auto odebrałem w zeszłym tygodniu. Rocznik 2022, przebieg 66km, w trakcie powrotu miałem problemy z ładowaniem na stacjach. Wtedy nie wiedziałem o co dokładnie chodzi. Po dojechaniu do domu podłączyłem pod ładowarkę i na wyświetlaczu pokazuje że prąd jest na 3 fazach ale ciągnie tylko z jednej max 3,5kwh. Podjechałem do znajomego i u niego na innej ładowarce identyczna sytuacja.

vwir

Pionier e-mobilności
Gdzie pokazuje że prąd jest na trzech fazach? Możesz zrobić zdjęcie gniazda ładowania w samochodzie?

vwir

Pionier e-mobilności
Dziwne trochę, bo złącze ma obsadzone wszystkie piny, co sugeruje, że masz trójfazową ładowarkę pokładową. Natomiast zachowanie jest takie, jakby w samochodzie była jednofazowa ładowarka pokładowa, 7kW (stąd komunikat o obniżonej wartości procesu ładowania). Czy masz możliwość podjechać gdzieś na ładowarkę 22kW? Najlepiej taką ze zintegrowanym kablem, bo pewnie Twój kabel to 11kW, więc nic się nie dowiemy.

vwir

Pionier e-mobilności
To byłby pierwszy przypadek z którym się spotkałem gdzie złącze ma obsadzone wszystkie piny, ale wykorzystywany jest tylko L1 i auto ma jednofazową ładowarkę pokładową. Ale nic nie jest niemożliwe. Może gdzieś w papierach do auta jest jakaś specyfikacja, wyposażenie, pakiety czy cokolwiek skąd można wyczytać czy ma 11kW 3f czy 7kW 1f ładowarkę pokładową?

KrzysztofFly

Moderator
@KrissCross podeślij mi na priv numer VIN, może uda mi się ustalić jaką masz ładowarkę pokładową.
Tak jak pisał @vwir też się nigdy z tym nie spotkałem, aby gniazdo było w pełni obsadzone, a ładowarka była tylko 1F ale wszystko jest możliwe.
Zwróciłbym także uwagę, że ładujesz samochód prądem 7.3A i być może ten komunikat na desce właśnie z tego wynika, nie wiem może ładowanie nie zdążyło się jeszcze rozpędzić, bo ustawione masz na 16A ale ładujesz dopiero 17 sekund. Jak to wygląda po dłuższej chwili od rozpoczęcia ładowania?

Najnowsze dyskusje