Zwyczajny nick

Zadomawiam się
To teoria.
W praktyce w grupie VAG ta pompa ciepła słabo działa i różnice są kosmetyczne.
Wynika to z niskiego zaawanasowania całej konstrukcji i braku integracji z silnikiem, ukłądem chłodzenia etc (jak np. w Tesli)
Skąd masz takie informacje?
W cenniku ID.4 znalazłem taką wzmiankę:
Pompa ciepła
Pompa wykorzystująca ciepło odpadowe silnika elektrycznego do ogrzewania wnętrza pojazdu

Zwyczajny nick

Zadomawiam się
Z testów uzytkowników i redakcji.
Zazwyczaj jestem sceptycznie nastawiony do takich "źródeł" skoro oficjalnie tj. cennik mówi co innego... Ale na "obronę redakcji i użytkowników" przemawia fakt że szczegółowe informacje na temat rozwiązań technicznych w MEB owiane są co najmniej aurą tajemniczości.

Empty

Fachowiec
Poszukaj na youtube filmów, które omawiaja temat - było tego sporo (włacznie z testami gdy jedno auto jedzie za drugim sporo km i porównuje sie zuzycia z i bez pompy)
Polscy youtuberzy raczej tu nic ciekawego nie oferują ale zagraniczni dobrze rozpracowali BEVy od VAG.

Zwyczajny nick

Zadomawiam się
Poszukaj na youtube filmów, które omawiaja temat - było tego sporo (włacznie z testami gdy jedno auto jedzie za drugim sporo km i porównuje sie zuzycia z i bez pompy)
Polscy youtuberzy raczej tu nic ciekawego nie oferują ale zagraniczni dobrze rozpracowali BEVy od VAG.
Polskich na szczęście nie oglądam. Munro, Battery Life nagrali parę filmów na ten temat, ale materiały są z 2022, 2023 roku. Ciekaw jestem czy od tej pory się coś zmieniło.

nabrU

Moderator
Przed zakupem Forda, czytając fora zakonu Tesli miałem wrażenie że co aktualizację zmienia się cały świat, a po FL odkrywamy nową galaktykę ;]

Wiesz, w 1,5 roku w Tesli miałem 40 update'ów, w ID.3 miałem w tym samym okresie może 1 lub 2, więc jakaś różnica jednak jest ;)

art

Zadomawiam się
Wiesz, w 1,5 roku w Tesli miałem 40 update'ów, w ID.3 miałem w tym samym okresie może 1 lub 2, więc jakaś różnica jednak jest ;)
40 znaczy tylko jedno - soft cały czas jest do d.... Ja w Vag Id.5 miałem może 3 czy 4 i jest ok. Nie wyobrażam sobie co 40 miałoby zrobić z mojego auta, rakietę?