solik

Pionier e-mobilności
Ostatnio na trasie 1200 km, widziałem kilka Fordów Explorer. Ale czemu one wszystkie tak wolno jechały, max 110 na autostradzie?

dla wielu to pierwszy elektryk a laduja sie ciagle w domu i nie znaja DC

lapie sie tez pod to osoba z rodziny ktora tez ma Explorera i to ich pierwsze EV a po jezdzie moja Tesla nad morze mysleli ze takie ladowarki inni tez maja

giancardi

Zadomawiam się
dla wielu to pierwszy elektryk a laduja sie ciagle w domu i nie znaja DC

lapie sie tez pod to osoba z rodziny ktora tez ma Explorera i to ich pierwsze EV a po jezdzie moja Tesla nad morze mysleli ze takie ladowarki inni tez maja
Póki co nie mają, kiedyś będą mogli się pewnie wszyscy ładować na SC.

Swoją drogą nad morze to ostatnia chyba jest w Ciechocinku? Niedługo ma być w Rumi.

A Tesla 3 nie ma aby 175kw ładowania? To jest tak jak Explorer AWD. RWD to już gorzej ale to z założenia chyba nie jest auto na długie trasy, chociaż kto co lubi.

Esiak

Posiadacz elektryka
A Tesla 3 nie ma aby 175kw ładowania? To jest tak jak Explorer AWD. RWD to już gorzej ale to z założenia chyba nie jest auto na długie trasy, chociaż kto co lubi.
Niby dlaczego RWD nie ma być na dłuższe trasy? ma mniejsze zużycie energii a czas ładowania 10-80% jest tylko 2 min dłuższy od AWD...

giancardi

Zadomawiam się
Niby dlaczego RWD nie ma być na dłuższe trasy? ma mniejsze zużycie energii a czas ładowania 10-80% jest tylko 2 min dłuższy od AWD...
No nie wiem, porównuję po prostu do aut 700 WLTP czyli Tesla RWD LR czy ID7.

Swoją drogą ciekawe bym był jakie zużycie teraz (latem) w Explorerze mają osoby wyjeżdżające na trasy. Tak przy powiedzmy średniej około 100 na godzinę.

MarcinIKS

Zadomawiam się
Tavascanem RWD, a więc w zasadzie autem o tym samym napędzie zrobiłem właśnie 4 tys km do Włoch i z powrotem. Żaden problem, żadnych ograniczeń prędkości ponad to co na znakach i podróż absolutnie komfortowa. Średnie zużycie z całej trasy 18kWh. Przy 120km/h na tempomacie w temp. blisko 30st miałem ok. 20kWh z lekkim haczykiem.